• BIST 9885.87
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C

'Çimento zammıyla kentsel dönüşümün geleceği boğazlanıyor'

'Çimento zammıyla kentsel dönüşümün geleceği boğazlanıyor'
Rekabet Kurumu, Ege Bölgesi'ndeki altı çimento şirketine, "piyasada hakim güçlerini kötüye kullanmak" gerekçesiyle 71 milyon lira ceza kesti.

Rekabet Kurumu, Ege Bölgesi'ndeki altı çimento şirketine, "piyasada hakim güçlerini kötüye kullanmak" gerekçesiyle 71 milyon lira ceza kesti. Bunlardan İzmir'de bulunan ikisine kesilen ceza ise 25 milyon lira. Bu cezaların yeterli olmadığını savunan inşaat sektörü, fiyat artışlarının geri alınmasını istiyor. Konuyu değerlendiren Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan da, "İzmir, inşaat sektörü açısından köpeksiz köyde değneksiz gezilen bir kent haline getirildi." dedi. İzmir'de tekelci konumdaki söz konusu iki firmanın Rekabet Kurumu'nca cezalandırılmasının yetmeyeceğini belirterek, çimento-agregadaki yüzde 40-47'lik fiyat artışını geri çekmeye çağırdı. Aslan, "Sadece konut projelerinde değil, hükümet ve yerel yönetimlerin baraj, hastane, yol, okul, altyapı gibi yatırımlarında da maliyetler artacak. İnşaat sektörünün temel maddesi bu artış, daha çivi çakılmayan İzmir'in kentsel dönüşüm geleceğini de boğazlayacak." dedi. Yıllardır İzmir'de uygulanan çimento-agrega fiyat politikasındaki aşırı yüksekliğin, İzmir inşaat sektörünü yakından ilgilendiren olumsuz bir etken olduğunu söyledi. İzmir'de kurulu söz konusu iki çimento fabrikasının, kartel oluşturarak tekelci fiyat anlayışıyla piyasaya yön verdiğini ileri süren Genel Başkan Aslan, şöyle devam etti: "Pek çok sektörün amiral gemisi niteliğindeki inşaat sektörünün temel maddesi çimento-agrega, bir gecede yapılan yüzde 40-47'leri bulan artışla zamlanmıştır. İzmir'de hazır betonun hammaddesi çimento-agregayı sağlayan bu iki kuruluşun, girdilerinde fahiş bir artış olmamasına rağmen zam yapmaları, hiçbir rekabetçi anlayışla bağdaşmadığı gibi haksızlığın daniskasıdır."

'4054 SAYILI KANUNA AYKIRI'

Zammın uygulanmasıyla İzmir'in, Ege Bölgesi ve Türkiye'de çimentoyu en pahalı kullanan il haline geldiğini belirten Hüseyin Aslan, "Rekabet Kurumu'nun, iki şirket hakkında, hakim durumlarını kötüye kullanarak rekabeti ortadan kaldırdıkları gerekçesiyle 25 milyon liralık cezai işlem uygulaması, 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun gereği zorunluydu. Bugüne kadar ertelenen bu ceza, inşaat sektörünün yaşadığı bu amansız hastalığa sadece pansumandır. Bu ceza uygulandı ancak ceza yetmez, soruna neşter vurulmalı. İzmir'e özel fiyat adaletsizliği görmezden gelinemez." diye konuştu.

'YÜZDE 40-47 ZAMMIN GEREKÇESİ NE?'

Ege-Koop Genel Başkanı Aslan, İzmir'de konut fiyatlarının 2015 yılında yüzde 18 arttığı gözönünde bulundurulduğunda, çimentoya yılın daha ilk ayında yapılan yüzde 40-47 zammın sadece konut projelerini değil, hükümet ve yerel yönetimlerin altyapı, okul, hastane gibi kamu alanındaki yatırımlarını da doğrudan etkilediğinin altını çizdi. Taahhüt işi yapanlarla yap-satçı müteahhitlerin de bu farkı fiyatlarına yansıtmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Aslan, şunları söyledi: "Zaten işsizliğin çok yoğun olduğu bir dönemde, ülkemizde lokomotif sektör konumundaki inşaat alanındaki bu maliyet artışı, sosyal yaralara da neden olacaktır. Çimento-agrega zammı, kentsel dönüşüm açısından da İzmir'e yapılan adaletsizliktir. Daha çivi çakılmadan, İzmir'in kentsel dönüşüm geleceği boğazlanmaktadır. Bu kente yıllardır çimento sağlayan iki şirketin, tekelci mantığıyla bir gecede yaptıkları yüksek artışa karşı İzmir inşaat sektörü temsilcilerinin seslerini yükseltmesi kaçınılmaz olacaktır. İzmir Denizli'den, Manisa'dan, Balıkesir'den, diğer büyük illerden daha fazla beton bedeli ödemeye mahkum edilmektedir. Üretici ve tüketicilerin acilen örgütlenerek, acil eylem planlarıyla ortak hareket ederek, İzmir'e yönelik bu fiyat adaletsizliğinin kaldırılması için bir olma vakti çoktan gelmiştir. Firmaların zam konusunda geri adım atmaları, onların bu kente olan borcudur."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim