• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 18 °C

Çikolatanın Çeşidi 12 Yılda 1068 Çeşit Arttı

Çikolatanın Çeşidi 12 Yılda 1068 Çeşit Arttı
Tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan ve tarihi Milattan Öncesine dayanan çikolatanın bilinen çeşit sayısının son 12 yılda 1068...

Tropik kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan ve tarihi Milattan Öncesine dayanan çikolatanın bilinen çeşit sayısının son 12 yılda 1068 çeşit artarak 2 bin 238 çeşide ulaştığı öğrenildi. Aydın'da yaşayan ve çikolata sektöründe eğitim aldıktan sonra bu işe atılan Aslı Akçam, çikolatanın da kendine has özel tadı olduğunu belirterek Aydın'a çikolatanın tarihi tadı ile tanıştırdığını belirtti. Geçtiğimiz hafta Aydın Ticaret Odası öncülüğünde katıldıkları Antalya'daki fuarda kurdukları iş bağlantısı ile Aydın'daki hizmet kapsamının daha da arttığını kaydeden Aslı Akçam, verimli geçen fuardan dolayı da kendilerine öncülük eden Aydın Ticaret Odası'na teşekkür etti.

Her sektörde olduğu gibi çikolata sektöründe de gerek merdivenaltı üretim, gerekse bilinçsizlik nedeniyle pek çok insanın çikolatanın gerçek tadına ulaşamadığını belirten Aydın'ın en genç işletmecilerinden Aslı Akçam, "Çikolatanın üretiminden, saklanmasına, satışından sunum ve tüketimine kadar belli kuralları vardır. Üniversite'den mezun olduktan sonra 11 yıl önce "Aydın'da farklı bir şey olsun" diyerek bu sektöre atılmak istedim. İşe önce önemli bir firmaya ait çikolata imalathanesinde çalışarak başladım. Bu sektördeki eğitim aldıktan sonra Aydın'da çikolata işine başladım. Çikolatayı aynı zamanda mutluluğun paylaşılabileceği bir araç olarak gördüğüm için işimi severek yapıyorum" dedi.

Geçtiğimiz hafta Aydın Ticaret Odası öncülüğünde Antalya'ya fuara gittiklerini ve buradaki görüşmelerde önemli bir bağlantı da yaptıklarını da belirten Aslı Akçam, "Ticaret Odası'nın bu fuar gezisi işini geliştirmek isteyenler açısından çok güzel bir geziydi. Fuara ziyaretim sırasında çok değişik bir firma ile karşılaşıp ürünlerini tattık. Sektördeki gelişmeleri çok yakından takip eden biriyim. 2004 yılında bu işe başladığımda 1170 olan çikolata çeşit sayısı 12 yılda 2 bin 238'e yükseldi" dedi.

ÇİKOLATANIN TARİHÇESİ

Kakao ve çikolatanın tarihinin yaklaşık 4 bin yıl geriye dayandığı belirtilirken, çikolatanın pek çok zengin ve ilginç hikayeleri olduğunu belirten Aslı Akçam, "Binlerce yıl önce olduğu gibi bugün bile, kakao ve çikolata halen bir gizem, lüks ve zevk havası yaymaktadır. 20. yüzyılın başına kadar, çikolata zengin ve ünlülerin özel ayrıcalığı olarak kaldı. Bir zamanlar sadece zengin ve soyluların tükettiği sıradan kişilerin ise sadece özel günlerde tüketebildiği çikolata artık herkesin tüketebildiği çikolata halen özel olma niteliğini koruyor" dedi.

Çikolatanın Çeşidi 12 Yılda 1068 Çeşit Arttı

Çikolatanın Çeşidi 12 Yılda 1068 Çeşit Arttı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim