• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 18 °C

Çiftçi, Bakandan Proje Desteği Bekliyor

Çiftçi, Bakandan Proje Desteği Bekliyor
Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'ın "Eskişehir'de AB bazında üretilen projeler yetersizdir"...

Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'ın "Eskişehir'de AB bazında üretilen projeler yetersizdir" açıklamasına cevaben "Bakanımızdan projelere destek istiyoruz" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Eskişehir Valiliği ziyareti sırasında Eskişehir'in AB bazında 26 milyon Avro destek alarak gerçekleştirdiği 294 projeyi Eskişehir için yetersiz olduğunu ifade ederek sitemde bulunmuştu. Bakan Bozkır'ın bu açıklamasına istinaden bir değerlendirmede bulunan Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, "Bakanımızın bu konudaki açıklamasına teşekkür ediyoruz ve proje sayımızı arttırma, daha fazla üreticimizin bu desteklerden faydalanabilmesi konusunda Bakanımızın desteklerini bekliyoruz" dedi.

ESKİŞEHİR YER ALMIYOR

Gerek AB projelerinde gerekse Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (IPARD) kapsamında yer alınamamasının altında yatan önemli sebepler bulunduğunu ifade eden Buluşan şunları dile getirdi:

"Bunlardan biri; şehrimizin çevresindeki illerin IPARD kapsamında yer almasına rağmen Eskişehir'in yer almamasıdır. Hükümetimizin her ne kadar 39 ilde kırsal kalkınma desteği ile IPARD projesinin benzer bir çalışma olduğunu söylese de kırsal kalkınma desteği ile IPARD kapsamında proje yapmak isteyen çiftçilerimizin karşısına KDV gibi birkaç farklı kalemde çıkan vergiler masraflar nedeni ve verilen destekle beraber üreticimizin kendi imkanlarıyla aynı bedeli harcaması gerekmektedir. Yüzde 50 ve yüzde 65 sınırlarında verilen desteğin de kalan kısmının üreticiden proje başlangıcında harcaması beklenmektedir."

ÜRETİCİ GEÇİM DERDİNDE

Ülkemizde plansız üretim ve denetimsiz pazar sistemi nedeniyle üreticinin ürününün para yapmamasının beraberinde geçim sıkıntısını doğurduğuna dikkat çeken Buluşan, sözlerini şöyle noktaladı:

"Geçim sıkıntısı çeken üreticilerimizin de proje için bütçe ayırmaları mümkün olmamaktadır. Bu nedenle proje yapan ve projesi onaylanan iştirakçı üreticilerimize devlet bankası tarafından 0 (sıfır) faizli ve 5 yıl ile 10 yıl içinde ödeme planı ile borçlandırılarak üretici ve kooperatiflerin ödemesi gereken yüzde 35 ve yüzde 50'lik pay için destek olunabileceğini düşünmekteyiz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim