• BIST 9889.6
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Çiçek: Vize anlaşması ümit verici

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye ile AB arasında vize sürecinde varılan uzlaşmanın ümit verici olduğunu belirterek, "Umarım bu haksızlık bir an evvel ortadan kalkar" dedi.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) 73. Toplantısı'nın açılışında konuşan Çiçek, bu yıl Türkiye-AB ortaklık ilişkisinin kurulduğu Ankara Anlaşması'nın 50. yılı olduğunu anımsattı. Çiçek, 50 yılda Türkiye-AB ilişkilerinin inişli çıkışlı seyir izlemesine rağmen ekonomiden dış politikaya, sağlık, enerji, eğitim, çevre, kültür alanlarında çok yönlü nitelik kazandığını ifade etti.

Gümrük Birliği ile Türkiye'nin en önemli ticaret ortağının AB olduğunu dile getiren Çiçek, müzakere sürecinin başlamasının Türkiye'deki demokratikleşme çabalarının itici gücü olduğunu söyledi.

Çiçek, Türkiye ile AB arasında vize sürecinde varılan uzlaşmanın ümit verici olduğunu belirterek, "Umarım bu haksızlık bir an evvel ortadan kalkar" dedi.

Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin bazı AB ülkeleri tarafından siyasi nedenlerle tıkandığını belirten Çiçek, siyasi alandaki ilerlemenin ekonomik ve ticari ilerlemenin gerisinde kaldığını ve Türkiye'nin beklentilerinin altında olduğunu kaydetti. Çiçek, Türkiye'nin özellikle son 15 yılda siyasi alanda önemli adımlar attığını, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları bakımından evrensel değerleri benimsediğini, reform paketlerinin kabul edildiğini ve uygulamada en yüksek standartlara ulaşılmasının hedeflendiğini söyledi. Çiçek, şöyle devam etti:

"Tüm aday ülkeler için geçerli olan objektif kriterleri yerine getirmesi şartıyla Türkiye'nin AB'ye tam üye statüsünde katılımı kayıt ve taahhüt altına alınmıştır. Müzakere süreci, AB üyesi ülkelerin oybirliğiyle aldıkları karar uyarınca ve katılım hedefine yönelik yürütülmektedir. Fasılların açılması ve kapanması katılım müzakerelerinin teknik boyutunu teşkil etmektedir. Siyasi mülahazaların, sürecin akamete uğratılmasının, Türkiye'nin önüne diğer aday ülkelerden farklı koşullar çıkarılmasının izahı mümkün değildir. Bu adil de değildir, etik hiç değildir. Bu durum, AB açısından ahde vefa ilkesiyle de bağdaşmamaktadır. Bu adaletsizliğe Avrupa Komisyonu da bir başka şekliyle temas etmiştir. Komisyonun da artık müzakere sürecinde yaşanan tıkanıklığın, Türkiye'nin teknik eksikliklerinden değil, bazı üye ülkelerin süreçteki tek yanlı, belirsiz siyasi tavırlarından kaynaklandığını belirtmiş olmasını önemsiyorum. Sorunun tespit edilmesi yeterli değildir, çözümüne yönelik somut adımların atılması gerekmektedir."

Cemil Çiçek, Türkiye'nin engellemelere rağmen müktesebata uyum çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüğünü vurgulayarak, "Bizim temel gayemiz halkımızın yaşam standardını ve refah seviyesini yükseltmek. Cumhuriyetin ilanıyla başlayan çağdaşlaşma projesini devam ettirmektir" diye konuştu.

"Türk halkı inancını kaybediyor"

AB ile ilişkilerde Türkiye'ye verilen sözlerin tutulmaması ve teknik süreçte çıkarılan siyasi engellerin kamuoyunun üyelik konusundaki inancını azalttığına işaret eden Çiçek, "Türk halkı AB üyeliğini her şeye rağmen hala arzu etmekte, ancak bazı üyelerin tutumu nedeniyle bunun gerçekleşeceğine olan inancını giderek kaybetmektedir. Türkiye-AB ilişkilerinde özellikle kamuoyu açısından ciddi bir güven erozyonu yaşanmaktadır" dedi.

Olayların değerlendirilmesinde varılan siyasi sonuçların uluslararası hukukla ne ölçüde örtüştüğünü kontrol etmek gerektiğinin altını çizen Çiçek, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) içtihatları gözetilmeden karar alınabildiğini ifade etti. AİHM'nin ifade özgürlüğü ya da toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının sınırlarını, cebir ve şiddete başvurmadan kullanılması olarak belirlediğine dikkati çeken Çiçek, Avrupa Parlamentosu'nun bunu görmezden gelerek bazı kararlar alması ve açıklamalar yapmasının hukuktan kopuk ve bakış açısı olarak zaaflarla dolu olduğunu belirtti.

Çiçek, AB'den güveni yeniden tesis edecek adımlar atılmasını, müzakere başlıklarının önündeki siyasi engellerin kaldırılmasını beklediklerini söyledi. Bölgesel politikalar başlıklı 22. faslın 5 Kasım'da açılmasını memnuniyetle karşıladığını dile getiren Çiçek, "Bu gelişme, siyasi engeller kaldırıldığında fasılların nasıl kolaylıkla açılabileceğinin en açık göstergesidir. Faslın açılması olumlu gelişme olmakla birlikte asla yeterli değildir. Talebimiz diğer fasılların önündeki engellemelerin bir an önce kaldırılması ve açılış kriterlerinin tarafımıza bildirilmesiyle sürecin önünün açılmasıdır" diye konuştu.

TBMM Başkanı Çiçek, "yargı ve temel haklar" ile "adalet, güvenlik ve özgürlük" fasıllarının müzakere sürecinin kalbinde yer aldığını ifade ederek, "Bu fasılların Karadağ için ilk açılan fasıllar olduğu dikkate alındığında AB'nin tutumunu bir kez daha gözden geçirmektedir. Bu durum, AB'nin Türkiye'ye uyguladığı çifte standardı açıkça gözönüne sermektedir. Türkiye'nin gösterdiği gayret ve başarı düşünüldüğünde siyasi nedenlerle bloke edilen fasılların bir an önce açılması gerektiği aşikardır" dedi.

Türk vatandaşlarına vize serbestisinin güven sorununun aşılmasında önemli bir adım olacağını vurgulayan Çiçek, Türkiye'nin AB adayları arasında vatandaşlarına vize uygulanan tek ülke olduğunu söyledi. AB'ye ortak olan Türkiye vatandaşlarının vize konusunda yaşadığı zorlukların izahı olmadığını ifade eden Çiçek, "Son geldiğimiz nokta ümit vericidir. Umarım bu haksızlık bir an evvel ortadan kalkar" diye konuştu.

"AB'den çözüm sürecine destek bekliyoruz"

TBMM Başkanı Çiçek, terörün herkesin ortak sorunu olduğunu belirterek, AB ülkelerinin terör örgütüne yönelik tutumlarını bir kez daha gözden geçirmesi gerektiğini kaydetti. Terör örgütlerinin Avrupa'da barınma, faaliyette bulunma, lojistik temini, medya ve finansman temini bakımından rahat çalışma imkanı bulduğuna işaret eden Çiçek, "Avrupa'da yasal görünümlü kuruluşları vasıtasıyla faaliyet gösteren terör örgütleri ve yandaşlarının, bu faaliyetlerine artık tamamen son verilmesinin zamanı gelmiştir" diye konuştu. Türkiye ile AB'nin birlikte kabul ettiği ilkeye göre terör örgütleri ve yandaşlarının yargılanması ya da iade edilmesi gerektiğini anımsatan Çiçek, "Ne yargılanma istemlerinden sonuç elde edilebilmekte ne de iade konusunda aradan geçen bunca zamana ve Türkiye'nin ısrarlı taleplerine rağmen yüreğimizi soğutacak ciddi adımlar atıldığını gösterecek olaylara yeterince şahit olamıyoruz. Bu konuda Avrupa hükümetleri ve AB'nin desteğini bekliyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin çözüm süreci başlattığına değinen Çiçek, "AB ülkelerinin de somut adımlarıyla sürece köstek değil, destek olmalarını bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Cemil Çiçek, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması girişiminin Türkiye açısından taşıdığı öneme değinerek, anlaşmaya Türkiye'nin dahil edilmesinin büyük zenginlikleri beraberinde getireceğini söyledi.

Çiçek, AB Konseyi kararıyla Kıbrıs Türklerine uygulanan izolasyonlara son vermek amacıyla hazırlanan içtüzük taslağının bir an önce hayata geçirilmesini ve AB'nin bu yöndeki taahüdünü yerine getirmesini istedi. KKTC ve garantör ülke sıfatıyla Türkiye, Kıbrıs sorununun iki kesimli eşitlik temelinde adil ve kapsamlı çözüm için elinden gelen çabayı gösterdiklerini dile getiren Çiçek, "AB'nin bu konuda karşı tarafa gerekli baskıyı yapmasını istiyoruz" dedi.

AB'ye üyeliğin Türkiye'nin stratejik tercihi olduğunun altını çizen Çiçek, "Hükümetler değişse de bu tercih aynı kalmıştır. AB'nin de aynı anlayışı benimsemesini, artık adalet ve hakkaniyet çerçevesinde tavır alarak, bunu ülkemize yönelik eylem ve söylemlerine yansıtmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin Atatürk'ün çizdiği çağdaş uygarlık ve demokrasi yolunda ilerlemeye devam edeceğini vurgulayan Çiçek, konuşmasını, "Vatandaşlarımız için temenni ettiğimiz barış, istikrar, insan hakları ve demokrasi gibi değerlerin başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere tüm dünyada hüküm sürmesi en büyük arzumuzdur" diyerek tamamladı. 

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim