• BIST 9885.19
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı kutlanıyor

Çanakkale Zaferi'nin 100. yılı kutlanıyor
18 Mart Çanakkale Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'üncü yıl dönümü, Çanakkale'de düzenlenen törenle kutlanıyor.

Zaferin 100'üncü yıldönümünde en anlamlı anma ise İngiltere'nin Türkiye Büyükelçisi Richard Moore'dan geldi. Moore, Twitter hesabından Türkçe tweet atarak, ''Çanakkale geçilmez'' yazdı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla 18 Mart Stadı'nda düzenlenen törende, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan ile Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, "altın madalyayı" Türk bayrağına taktı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun mesajları okundu.

Törene, Başbakan Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu'nun yanı sıra Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, siyasi parti ve bazı ülkelerin temsilcileri de katıldı.

'Bıraktığınız emanet emin ellerdedir'

Törende konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bıraktığınız emanet emin ellerdedir, emin ve sağlam omuzlardadır. Bu omuzlar Seyit Onbaşı'nın omuzları kadar, yüreği kadar sağlamdır. Dizimizde derman kalmayıncaya kadar, omuzlarımız toprağa değene kadar, bu aziz bayrağı bir an bile omuzlarımızın üzerinden eksik etmeyeceğiz" diye konuştu.

21 pare top atışı

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende, Atatürk Anıtı'na, hükümet adına Bakan Yılmaz, Türk Silahlı Kuvvetlerini temsilen Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan ile Çanakkale Valisi Ahmet Çınar ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından çelenkler konuldu. Bu sırada TCG Fatih Fırkateyni'nden 21 pare top atışı yapıldı. Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi. Törenin ardından aralarında Grup Başkanvekili Levenk Gök'ün yer aldığı bir grup CHP'li de anıta çelenk bıraktı.

57. alay şehitlerinin torunları buluştu

Türk Silahlı Kuvvetleri, Çanakkale'de şehit olan 57'nci Piyade Alayı Komutanı Şehit Yarbay Hüseyin Avni Bey ile aynı birlikte er görevindeki bir askerin torunlarını, 100 yıl sonra Çanakkale Şehitliği'nde buluşturdu. Şehit Yarbay Hüseyin Avni Bey'in torunu Bintu Arıburun ve şehit Er Salmanoğlu Rıza'nın torunu Sinan Kahyaoğlu, şehit dedelerini anarak TSK'dan bir subaya duygularını anlattı. Şehit Yarbay Hüseyin Avni Bey'in torunu Arıburun konuşmasında, "Şehadet büyük bir mertebedir. Şehitliğin ihtiyacı olan; hatırlanmak. Ne mutlu bana bir şehit torunuyum. Yüce ordumuz çok iyi bir iş yaptı. Biz şehit ailelerini buraya getirip ziyaret etmemize sebep oldu. Allah razı olsun sizlerden" ifadelerini kullandı.

Şehit Er Salmanoğlu Rıza'nın torunu Sinan Kahyaoğlu ise, şehit torunu olmaktan gurur duyduğunu belirterek, "Yıllarım dedemin izini aramakla geçti. Geldim gittim sonunda dedemin izini buldum. Beni de torunu olarak buldular buraya çağırdılar. Bir şehit torunu olmaktan gurur duyuyorum. Ona yakışır bir torun olarak hayatımızı idame ettirmemizi sağlıyor. O bizim pusulamız" diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim