• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Çanakkale Deniz Zaferinin 101. Yılı

Çanakkale Deniz Zaferinin 101. Yılı
Tarihe altın harflerle "Çanakkale geçilmez" diye yazdıran şanlı zaferin 101. yıl dönümü, 18 Mart'ta Çanakkale ve Gelibolu yarımadasında törenlerle...

Tarihe altın harflerle "Çanakkale geçilmez" diye yazdıran şanlı zaferin 101. yıl dönümü, 18 Mart'ta Çanakkale ve Gelibolu yarımadasında törenlerle kutlanacak. Törenlere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması bekleniyor. Çanakkale'de güvenlik tedbirleri en üst seviyeye çıkarıldı.

Çanakkale'de düzenlenecek törenler, yarın (cuma) sabah saat 08.30'da Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasıyla başlayacak. Ardından saat 09.30'da Çanakkale 18 Mart Stadyumu'na geçilecek. Buradaki törenler, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serdar Ahmet Gündoğdu ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın, 1994 yılında TBMM tarafından çıkarılan 3972 sayılı kanunla Çanakkale şehrine verilen ve üzerinde "Çanakkale geçilmez" yazan altın madalyayı Türk bayrağına takması ile başlayacak. Bayrak, üzerindeki madalya ile birlikte İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekilecek. Konuşmalar, şiirlerin okunması, mehter konseri ve resmi geçitle sona erecek.

ŞEHİTLER ABİDESİ'NDE TÖREN

Stadyumdaki törenlerin ardından protokol mensupları, Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'ne geçecek. Saat 14.30'da burada tören düzenlenecek. Çelenk sunumu, saygı duruşu-saygı atışı ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine dair konuşma yapılacak. Çanakkale Boğazı'nda Türk Deniz Kuvvetleri tarafından sunulacak resmi geçidin ardından Türk Yıldızları Şehitler Abidesi üzerinde bir gösteri sunacak. Buradaki tören, şehitler için dua okunması ve şehitlik ziyaretinin ardından sona erecek.

Çanakkale'de, resmi törenlerin yanı sıra, gün boyunca il merkezinde de çeşitli kutlamalar yapılacak. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait savaş gemileri, gün boyunca halkın ziyaretine açılacak. Çanakkale Boğaz Komutanlığı Bandosu kordon boyunda bir konser verecek. Ardından Mehter Bölüğü gösteri yapacak. Kordonda çeşitli bölgelerde Çanakkale savaşlarını anlatan standlar kurulacak. Akşam ise fener alayı ve havai fişek gösterisi gerçekleştirilecek.

GÜVENLİK TEDBİRLERİ ARTIRILDI

18 Mart törenlerinde şehirde hareketliliğin artacak olması, güvenlik güçlerini harekete geçirdi. Polis ve jandarma ekipleri, hazırlıklarını günler öncesinden yaptı. Şehirler arası bağlantı yolları ile feribot iskelelerinde kontrol noktaları oluşturuldu. Polis ve Jandarma timleri, bu noktalarda, dedektör köpeklerinde yardımıyla gelen araç ve yolcuları kontrolden geçiriyor. Sahil güvenlik ve deniz polisi, deniz kısmında sık sık devriye görevi icra ediyor. Askeri helikopterler de il üzerinde havadan kontrol gerçekleştiriyor.

ÇİN VE KOLOMBİYALI GAZETECİLER DE TAKİP EDECEK

Çanakkale'deki törenleri izlemek üzere Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'ne 334 gazeteci akreditasyon yaptırdı. Akredite kartları olmayan gazeteciler tören alanlarına alınmayacak. 9 kuruluş, törenler esnasında ve Gelibolu yarımadasındaki çeşitli bölgelerde canlı yayınlar yapmak üzere izin aldı. Bu seneki törenleri yabancı gazeteciler de takip edecek. BYEGM'ye törenleri takip etmek üzere Çin'den 5, Kolombiya ve Azerbaycan'dan birer gazeteci de akredite yaptırdı.

Çanakkale Deniz Zaferinin 101. Yılı

Çanakkale Deniz Zaferinin 101. Yılı

Çanakkale Deniz Zaferinin 101. Yılı

Çanakkale Deniz Zaferinin 101. Yılı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim