• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 18 °C

Can Yücel'in mezar taşı yenilendi

Can Yücel'in mezar taşı yenilendi
Muğla'nın Datça ilçesinde bulunan şair ve edebiyatçı Can Yücel'in üç yıl önce parçalanan mezarı yeniden yapıldı.

 Muğla'nın Datça ilçesinde bulunan şair ve edebiyatçı Can Yücel'in üç yıl önce parçalanan mezarının başında bulunan kaide yeniden yapıldı. Heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından yaklaşık bir buçuk ay süren çalışmanın ardından yapılan mezar taşı, düzenlenen törenle yerine konuldu.

İskele Mahallesi Belediye Mezarlığı'ndaki törene, Datça Belediye Başkanı Şener Tokcan, Can Yücel'in kızı Güzel Yücel ve çok sayıda vatandaş katıldı. Can Yücel'in eşi Güler Yücel, rahatsızlığı nedeniyle katılamadığı törende heykeltıraş Aksoy için kaleme aldığı mektubu kızı Güzel Yücel tarafından okundu. Belediye Başkanı Tokcan burada yaptığı konuşmada, Can Yücel'in anıt mezarına üç yıl önce yapılan saldırının herkesi derinden yaraladığını söyledi. Tokcan, "Bugün mutlu muyuz, hüzünlü müyüz? Üç yıl önce Datça'da hiç alışık olmadığımız olayla karşılaştık. Datça için hiç güzel olmadı. Hoşgörünün, Türkiye'de belki de en fazla var olduğu bir coğrafya köşesinde bir takım, insanlar, bir takım düşüncelerle, ne amaçla olursa olsun Can Yücel'in mezarını parçaladılar. Bu aslında, Can Yücel'in fikrinin, felsefesinin, parçalanmasıdır. Ona olan bir husumettir. Bu güzelliğe olan düşmanlıktır." dedi.

Heykeltıraş Aksoy ise mezarlıkların yaşamla ölümün barıştığı yerler olduğuna dikkat çekerek, buraya gelen insanların eski hırslarından sıyrıldığını, hayata daha barışçıl baktıklarını ifade etti. Son yıllarda mezarlıkların tek düze ve kişiliksiz olmaya başladığını savunan Aksoy, "Can Yücel mezarında bile dik duran, hiçbir zaman umudunu yitirmeyen bir insandı. Hayat doluydu ve yalansız yaşadı. Bir onurun temsilcisiydi. İyiliğin ve güzelliğin bir zaman gelecek kazanacağına inanıyorum. Umudumu yitirmedim. Bugünde umuttan, güzelliklerden yanayım. Bu düşüncelerle onun mezar taşını yaptım. Burada can taşının içinden çıkan ışıklı çocuğu görüyorsunuz. Her gün batımında bu görünecek. Buradaki sutaşı da, Can'ın hayatla olan bağlantısını anlatıyor." ifadelerini kullandı.

Güzel Yücel de can taşının yapımında emeği geçenler teşekkür ederek, "Bu işe yürek koyanlarla birlikte olmak yalnız olmadığımızı görmek, bizim için umudumuzu hiç kaybetmememiz için bir nedendir. Babamın mezar taşını balyozla indirdiklerinde, bunu karanlıkta yaptılar. Şurada yazılı olan, 'ne kadar yalansız yaşarsak o kadar iyi' sözünü görmediler, onu yıkamadılar. Bilmediler ki tekrar yaparız. Bu saldırı sadece bir güç gösterisi değildi. Bu sanatın, güzel insanların yaşama umudunun olduğunun göstergesiydi." şeklinde konuştu.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim