• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 12 °C

Çağlayan'dan 'inovasyon' vurgusu

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, artık hamallık yapılmayacağını belirterek, yükte hafif pahada ağır ürünler üretip satacaklarını ve bunun inovasyon olduğunu söyledi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin mevcut sistemlerle gelebileceği noktanın buraya kadar olduğunu belirterek, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmanın yolunun her alanda önemli inovasyonlardan geçmekte olduğunu açıkladı.

Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) düzenlediği Türkiye İnovasyon Haftası'nın açılışında yaptığı konuşmada, etkinliğe katılanların büyük bir çoğunluğunun geleceğin teminatı olan gençlerden oluştuğunu belirterek, bugünkü gençlerin şartlarının kendisinin okuduğu dönemden daha iyi olduğunu kaydetti.

Gençlerin son derece iyi teknolojik imkanlarla yetiştiğini aktararak, cep telefonundan istenilen bilgiye erişildiğini, gençlerin evden çıkarken cüzdanı değil, cep telefonunu unutmadan çıkmaya çalıştığını anlatarak, "Ankara'da Sanayi Odası Başkanlığı döneminde çoğu toplantılara dışarıdan sanayici, akademisyen, öğrenci gelmediği için neredeyse rezil olmamak için kendi elemanlarımızı çıkartıp konuşma yapardık. Ama bugün Türkiye, Atatürk'ün koymuş olduğu yolda 2023'e hazır bir şekilde çıkacaktır" dedi.

"Artık hamallık yapmayacağız"

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin son 10 yıldaki gelişimini ve gelecek 10 yıldaki hedeflerini anlatarak, 2023'ün sadece ekonomik büyüklükleri ifade eden bir yıl olmadığını, 2023 yılının asıl öneminin Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yıldönümü olduğunu söyledi. 

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "Küçük hanımlar, küçük beyler, sizler geleceğimizin gülüsünüz. Sizler ülkemizin parlayan yıldızlarısınız" sözünü anımsatan Çağlayan, gençlerin Ulu Önder Atatürk'ün izinde daha büyük düşünerek, hayal kurarak, cesaretle şu anki seviyeyi daha yüksek seviyeye getireceğini kaydetti. 

Çağlayan, Türkiye'nin mevcut sistemlerle gelebileceği noktanın buraya kadar olduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmanın yolu her alanda önemli inovasyonlardan geçmektedir" dedi. 

Kilogram başına ortalama ihracat birim fiyatının teknoloji, Ar-Ge ve tasarımla artırılması gerektiğini aktaran Çağlayan, "Artık hamallık yapmayacağız. Biz de yükte hafif pahada ağır ürünler üretip satacağız. İşte inovasyon budur" diye konuştu. 

Türkiye'nin yükte hafif pahada ağır ürünler satması gerektiğine vurgu yapan Çağlayan, şunları kaydetti:

"Yüksek katma değerli ve yüksek teknolojik bir ürün yapısını oluşturmak için teşvik sistemini geliştirdik. Dileğimiz bu teşvik sistemiyle sanayide istediğimiz değişim ve dönüşümü yapabilmektir. Artık yeni dönemin şartlarını yerine  getirmek zorundayız.  İnovasyon bugün yeni şeyler söylemenin zamanı geldiğini gösteriyor.  TİM Başkanı Büyükekşi'nin de dediği gibi Ekonomi Bakanlığı olarak bu etkinliğe katılan 20 ziyaretçimizi CERN'e götüreceğiz. CERN'e gitmenin yolu da gördüğünüz gibi inovasyondan geçiyor.  Bugün tasarım ve markalaşamaya ağırlık verelim. Bunları yaptığımız takdirde Türkiye 2023 hedeflerini 2023'ten daha önce yakalamış olur."

"Türk tipi inovasyon mantığını değiştirmeliyiz"

Çağlayan,  Türk tipi inovasyonun emniyet kemerinin sinyalini susturmak mantığıyla hareket ettiğini  belirterek, bu mantığın değişmesi gerektiğini, Türkiye'nin inovasyonu tüm dünyanın anladığı şekliyle hayata geçirmesinin zamanı geldiğini söyledi.

Bunun yolunun araştırmadan geçtiğini anlatan Çağlayan, dünya devi şirketlerin marka değerlerinin çok yüksek olduğunu ancak Türkiye halkı isterse, çalışırsa ve koordineli olursa böyle güçlü markalar çıkarabileceğini kaydetti.

Çağlayan, kontrolsüz gücün güç olmadığını ve Türkiye'nin gücünü kontrol etmesi gereken bir dönemden geçtiğini ifade ederek, "Türkiye'nin bu yöndeki çalışmalarını  Ar-Ge ve inovasyon odaklı yürütmeliyiz. Ar-Ge konusunda geldiğimiz seviyeyi önemsiyorum.  Ancak bu bize yetmez. 2023 hedeflerine ulaşmak için Ar-Ge harcamalarını artırmalıyız. Ancak bunları yaparsak hedeflerimize ulaşabiliriz" diye konuştu.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim