• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C

Cadılar bahane kostümler şahane

Cadılar Bayramı, her sene 31 Ekim’de öncelikle ABD olmak üzere dünyanın her yerinde kutlanıyor. Son birkaç yıldır ülkemizde de popülerlik kazanan Cadılar Bayramı partileri birbirinden ilginç kostümlerle ‘çılgın’ eğlencelere sahne oluyor.
Cadılar Bayramı, günümüzde bir parti konseptine dönüşse de aslında çok eski, tarihi bir gelenek… Tam olarak başlangıcı bilinmemekle birlikte, bir Pagan festivali olarak İngiltere’de kutlanmaya başlanmış; 19’uncu yüzyılda Kuzey Amerika’ya göçenler tarafından da devam ettirilmiş.  Halloween (Cadılar Bayramı), All Hallow’s Eve (Bütün Azizlerin Akşamı) kavramından kısaltılarak, oluşturulmuş. Geleneksel olarak Paganlar tarafından kış için erzak hazırlanması için kullanılırdı. Cadılar Bayramı olarak bilinen 31 Ekim’in yaşayan ve ölüler dünyası arasında bir bağ yarattığına inanılırdı. Ölüler kötü niyetli ve tehlikeli kabul edilir; yaşanılan sorunlardan, hastalıklardan ve kötü hasattan onlar sorumlu tutulurdu. Festivalde ateşler yakılır, genellikle kış için öldürülen hayvanların kemikleri bu ateşlerde yakılırdı. Ruhları taklit edebilmek için maskeler ve kostümler giyilirdi.
 
Samhain’in yüzyıllar önce cehenneme gönderildiğine ve bir kere geri geldi mi, diğer şeytanî güçleri uyandırabileceğine inanılırdı… Maskeler Samhain’den saklanmak için, kapıya bırakılan şekerler onu doyurmak için ve balkabaklarına çizilen yüzler ona tapmak için yapılır. 
 
Cadılar Bayramı, zamanla Hıristiyanlığa adapte edilmiş, Azizler Günü’nün arifesi olarak kabul edilmiş, Pagan kökleri unutturulmuştur. Sembolü gülen bir balkabağıdır… 
 
Cadılar Bayramı filmlerle birlikte tüm dünyaya yayıldı. Her ülke kendine göre bir yorum kattı… Türkiye’de ‘henüz’ değişik kostümlerle kapı kapı gezip şeker isteyen çocuklara rastlamıyoruz ama 31 Ekim gecesi, özellikle İstiklal Caddesi’nde bir vampir ya da mumyaya rastlama olasılığınız çok yüksek. Çünkü Cadılar Bayramı için parti düzenleyen adreslerin çoğu Taksim’de. Bu partilerin olmazsa olmazı kostüm. Partileri bu kadar hızla popülerleştiren de kostümler zaten. Farklı eğlence arayışı içinde olanlar için ya da senede bir gece de olsa çılgınlık yapmak isteyenlerin arayıp da bulamadıkları bir konsepte sahip. Peki, hangi kostümler en çok tercih ediliyor, kaça mal oluyor, bulmak zor mu, kiralamak mı, satın almak mı avantajlı? İşte bu soruların cevapları için Taksim’de hizmet veren Mitra Kostüm Dizayn, Kiralama ve Satış mağazasını ziyaret ettik. 
 
Mağaza sorumlularından Birkan Ramtin’e sorduk: “Cadılar Bayramı çılgınlığında son durum nedir?”
 
- En çok vampir kostümü tercih ediliyor. Bunun birkaç nedeni var; öncelikle ucuz. Pelerin, diş ve makyaj size 85 TL’ye mal oluyor. Diğer nedenleri de vampir film ve dizilerinin popüler liğini hiç yitirmemesi ve çok kısa bir hazırlık aşaması olması.
 
- Bu yılki satışlara göre en popüler kostüm Kızılderili konsepti. Sizin için bir kombin oluşturduk. Tüylü başlık: Kiralama 30, satın alırsanız 180 TL. Kolye: Kiralama 20, satın alırsanız 80 TL. Elbise ve kemer birlikte kiralanıyor 85 TL. Satın almak isterseniz de 185 TL. 
 
- En pahalı kostüm savaşçı kostümü. Tamamen deri kıyafetlerden oluşuyor. Zırh, kask, ayakkabı ve kılıçtan oluşuyor. Kiralama 800 TL; satılmıyor.
 
- Maskeler de popüler parçalar arasında. Çünkü hem yüzünüzü gizliyor hem de ucuz. 25 TL’den başlıyor, 160 TL’ye kadar çıkıyor. 
 
- Kendiniz evde bir kombin hazırlayıp sadece özel bir makyaj yaptırarak da geceyi tamamlayabilirsiniz. Makyaj da 15 TL’den başlıyor. İstediğiniz makyajın işçiliğine ve malzemesine göre fiyat değişiyor.
 
‘EN İYİ’ KOSTÜM SEÇİLECEK
 
Mitra, her yıl Cadılar Bayramı’nda parti de düzenliyor. Bu yıl da 31 Ekim gecesi saat 22.00’de Taksim’deki Kasette’de bir parti yapıyorlar. Eğer ‘kostüm düşünemem’ ya da ‘bir bakalım ortam nasıl, öyle karar veririz’ diyorsanız mekânın önünde stantlar olacak. İstediğiniz kostümü alabilir ya da makyajınızı orada yaptırabilirsiniz. 
 
O gece bir de yarışma düzenlenecek. En iyi kostüm ve makyaj seçilip sürpriz hediyeler dağıtılacak. Geçen yılın En İyi Kostüm Ödülü’nü beter böcek kostümü almış.
 
4.20131026103003.jpg
 
5.20131026103017.jpg
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim