• BIST 9883.9
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Büyükşehir’de Halk Sağlığı Toplantıları Devam Ediyor

Büyükşehir’de Halk Sağlığı Toplantıları Devam Ediyor
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin kalp damar hastalıkları bilgilendirme toplantısında konuşan Prof.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin kalp damar hastalıkları bilgilendirme toplantısında konuşan Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, aort damarı hastalıklarını içimizdeki saatli bombaya benzetti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, halk sağlığı toplantıları ile vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor. Bu kapsamda saniyeler içerisinde ölüme sebep olan kalp damar hastalıkları üzerine bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleşen toplantıya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Gölbaşı konuşmacı olarak katıldı. Gölbaşı aort damar hastalıklarını saatli bombaya benzeterek aort damar yırtılmaları hakkında Antalyalıları uyardı.

YÜKSEK TANSİYONA DİKKAT

Kalbin gönderdiği temiz kanı taşıyan ana atardamara aort denildiğini, bu damarda gelişen problemlerin hayati tehlikeye yol açtığını belirten Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, aort damar hastalıklarının tüm damarlarda meydana gelebilmekle birlikte en sık aorta (vücudu besleyen ana atardamar) beyin damarlarında, diz atardamarında, barsak ve dalak damarlarında görülebildiğini ifade etti. Gölbaşı, "Anevrizmaya hipertansiyon, genetik nedenler, damar sertliği ve aort kapakçığının iki yapraklı olması neden oluyor. Yüksek tansiyon çok önemlidir. Tansiyon hastası iseniz ilaç tedavisi düzgün uygulayıp, yağlı yiyeceklerden uzak durursanız ölümcül sonuçlardan kurtulabilirsiniz" dedi.

BÜTÜN ORGANLARI ETKİLER

Ailesinde damar genişlemesi bulunanların ve uzun yıllar sigara içen 60 yaş üstü vatandaşların damar genişlemesi yönünden mutlaka muayene edilmesinin gerektiğini dile getiren İlhan Gölbaşı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Aort damarlarında gelişen problemler bütün organlarımızı yani hayatımızı etkiler. Aort damarlarındaki balonlaşmalar da toplumda sık görülen bir problemdir. Ama kimse bunu fark edemiyor. Genelde aniden gelişerek balonlaşan damar birden yırtılıyor. Bu şekilde hastaların yüzde 90'ı kaybediliyor. Hastanemize bu şikayetle kaldırılan hastaların yüzde 50'si kaybediliyor. Çok nadir hasta, tesadüfen hastalığın saptanması ile kurtulabiliyor."

Damar yırtılmasının önüne geçmek için vatandaşlara yılda bir kez EKO çektirmelerini tavsiye den Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, "Yılda bir kez EKO çektirin, ultrason çektirin ve ilaçlarınızı düzenli kullanın. Böyle basit bir şeyle ölümcül sonuçların önüne geçilebilir. Bir de bitkisel ilaçlardan uzak durun, tıbbın önerdiği ilaçları kullanın" önerisinde bulundu.

Büyükşehir’de Halk Sağlığı Toplantıları Devam Ediyor

Büyükşehir’de Halk Sağlığı Toplantıları Devam Ediyor

Büyükşehir’de Halk Sağlığı Toplantıları Devam Ediyor

Büyükşehir’de Halk Sağlığı Toplantıları Devam Ediyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim