• BIST 9902.07
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Büyüközer: “Helal Dairesinde Yaşamanın En Önemli Halkası Helal Lokmadır”

Büyüközer: “Helal Dairesinde Yaşamanın En Önemli Halkası Helal Lokmadır”
Türkiye'de "Helal Gıda" bilincinin oluşması ve firmaların helal üretim yapmalarını teşvik edici çalışmalar yapan GİMDES'in Başkanı Dr. Büyüközer...

Türkiye'de "Helal Gıda" bilincinin oluşması ve firmaların helal üretim yapmalarını teşvik edici çalışmalar yapan GİMDES'in Başkanı Dr. Büyüközer helal bir yaşam için yediklerimize dikkat etmenin önemini vurguladı.

Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, helal beslenmenin İslamiyet'teki önemine dikkat çekti. "Helal" kavramının, bir Müslümanın hayat standardının olmazsa olmazını teşkil ettiğini belirten Dr. Büyüközer doğumundan ölümüne kadar helal dairesi içerisinde yaşamanın bir Müslümanın en önemli hedefi olması gerektiğini ve bu hedefinin en önemli halkasının ise helal lokma olduğunu söyledi. Helal yaşamla ilgili GİMDES çalışmalarından bahseden Dr.Büyüközer: "Ülkemizde GİMDES her koşumamda saymaya çalıştığım olumsuzlukları giderme yolunda 10 yıldan beri kendi çapında çalışmalarını sürdürmektedir. Helal Gıda ve Helal Sertifikalama konusunda önemli mesafeler katedilmiştir. Ancak daha önceden de ifade ettiğim gibi daha henüz yolun başı sayılır" dedi.

"GİMDES BÜYÜK BİR İHTİYAÇTAN DOĞMUŞTUR"

Dünyada ve ülkemizde helal ve sağlıklı bir ürüne duyulan ihtiyacın GİMDES'in çalışmalarını başlatmasına yol açtığını belirten Dr. Büyüközer, "GİMDES, Müslüman ümmetin imani bir meselesi olan Helal Lokma yeme isteğini gerçekleştirmek üzere, Fıkıh ilim ve teknik bilim kurullarının hazırlamış olduğu GİMDES Helal Gıda Standardı'nı uygulamaya koyarak "Halalen Tayyiben" ilahi beyanı doğrultusunda, İslam hukuku "Kefalet" sistemi içerisinde Helal Sertifikalandırma çalışmalarını yürütmektedir" şeklinde konuştu.

İnsan sağlığına zarar veren katkı maddelerinin günden güne çoğaldığını dile getiren Dr.Büyüközer, "Market raflarına baktığımızda; siz bir gıda teknoloji uzmanı değilseniz veya kimya ilminde yoğunlaşmamışsanız"L-cysteine Hydroklorid", gelatine,mono di gliserid veya "Stearol Laktilat" kelimeleri size çok fazla bir şey ifade etmeyecektir. Eğer siz bir Müslümansanız ve bazı hayvan ürünlerinden çıkartılan gıda katkı maddelerinden kaçınmak zorundaysanız ne yapacaksınız? Gıdalara renk ve tat vermek için kullanılan katkı maddeleri, insan sağlığını tehdit ediyor. Yiyecek ve içeceklerin bozulmalarını önlemek ve raf ömrünü uzatmak için de sıklıkla kullanılan katkı maddeleri, en çok çocukları ve hamile hanımları etkiliyor" ifadelerini kullandı.

Dr. H.Kami Büyüközer, dünyada yaklaşık 2 milyar Müslüman nüfusun olduğunu ve helal ürün yemeyi tercih eden milyonlarca insan olduğunu belirterek "Helal Gıda Sertifikalama sisteminin gerekli bir sistemdir. Tohumdan embriyona, çiftlikten sofraya kadar devam edecek sürecin her adımının helal damgası ile kontrolden geçmesi kaçınılmazdır. İşte GİMDES bu noktada devreye girmektedir" dedi.

"DÜNYADA KOSHER SERTİFİKASI VAR,VEJETARYAN SERTİFİKASI VAR,2 MİLYAR İSLAM ÜMMETİNİN HELAL SERTİFİKASI NEDEN OLMASIN"

Yahudilerin gıda konusunda titiz olmaları sebebiyle uyguladıkları "Kosher Sertifikalama'ya dikkat çeken Dr.Büyüközer; "İnsanlık kendi elleriyle icat ettiği teknolojik bir çarkın içerisindeki çaresizliğini bugün daha iyi anlamıştır.2 milyara ulaşan bir müslüman nüfusun, tükettiği ürünler hakkında bilgisizliğini ve bilinçsizliğini henüz tam olarak giderememiş olmakla birlikte Müslüman ümmetin bütün dünyada "Helal Lokma" konusunda uyanışı başlamış bulunmaktadır" dedi.

"HELAL YOK , KOŞER VERELİM DÖNEMİ ARTIK BİTTİ"

Gıda maddelerindeki sertifikalandırma sistemini yıllardır uygulayan Yahudilerin üretim piyasasındaki nüfusuna dikkat çeken Dr.Büyüközer; "Türkiye'de "İslamî Usullere Uygunluk" anlamına gelen "Helal Gıda Sertifikası" verilmezken birçok şirket, Yahudilerle ticaret yapabilmek için "Koşer Belgesi" almaktaydılar. Denetimler için hahamlara yüklü miktarlarda ödeme yapılıyordu. GİMDES'in 2009'da ülkelerine girecek ürünlerde mutlaka Helal Sertifika isteyen ülkelerden aldığı akreditasyona dayalı olarak, bu belgeleri vermeye başlaması ile bu sektör önemli bir ivme kazanmıştır.GİMDES Uluslararası konferans ve fuar organizasyonları ile Türkiye ve Dünya'da da Helal Lokmanın öncülüğünü yapma çalışmalarına devam etmektedir. Türkiye küresel helalin liderliğine doğru "Tek Ses Tek Yürek" misyonu doğrultusunda ilerlemektedir " şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim