• BIST 9939.26
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C

Büyükerşen Karacan’ın 1/25 Binlik Plan Eleştirilerine Yanıt Verdi

Büyükerşen Karacan’ın 1/25 Binlik Plan Eleştirilerine Yanıt Verdi
Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen basın toplantısı düzenleyerek, AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan'ın açıklamalarına...

Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen basın toplantısı düzenleyerek, AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan'ın açıklamalarına yanıt verdi.

Başkan Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, kentin geleceğinde önemli bir yeri olan 1/25 binlik planların hazırlanması konusunda neler yaşandığının kamuoyunca bilinmesi gerektiğini, bu anlamda kent basınına da önemli görevler düştüğünü belirtti. Büyükerşen, açıklamasında, konunun geçmişten bugüne nasıl aşamalardan geçtiğini belgelerle anlattı. Başkan Yılmaz Büyükerşen, açıklamasında; Harun Karacan'ın önceki gün yaptığı basın toplantısında, şehrin geleceği olan ve kent planlaması konusunda en eski ve en güçlü kadrolara sahip İTÜ'nün yaptığı yeni 1/25.000'lik planlara, dışarıdan müdahalesi olmadığı algısını oluşturması çalışması karşısında, basın toplantısı yapma zorunluluğunun ortaya çıktığını kaydetti. Amacının siyasi bir polemik olmadığını belirten Büyükerşen, "Harun Karacan'ın Ticaret Odası Başkanı iken, Büyükşehir Belediyesi'nin şehir plancıları tarafından hazırlanan ilk 1/25.000'lik planların iptali konusundaki gayretlerini şimdi de milletvekili olarak sürdürdüğü anlaşılıyor" dedi.

"MUTTALİPLİLER İÇİN İTİRAZ DİLEKÇESİ HAZIRLATILDI"

Eskişehir'in 2009 yılında Büyükşehir Belediye İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı'ndaki şehir plancılarının uzun uğraşlardan sonra hazırladığı 1/25.000'lik planının, Meclisten geçerek kanuna göre kamuoyunun bilgisi için askıya çıkarıldığını ifade eden Prof Dr. Yılmaz Büyükerşen, şöyle konuştu:

"Planın askı süresi içerisinde, o tarihlerde Ticaret Odası Başkanı olan Harun Karacan kitlesel bir itiraz sağlamak amacıyla hazırlattığı bir itiraz dilekçesi modelini, özellikle Muttalip'teki tarla sahiplerine e-mail yoluyla servis edip; "Bu dilekçenin boş bırakılan yerlerine mülkünüzün ada ve parsel numaralarını yazıp Büyükşehir Belediyesi'ne veriniz" yollu bir girişimde bulunduğu bilinmektedir. Ayrıca Ticaret Odası olarak da, aynı şekilde, üyesi olan esnaf ve ticaret erbabı ile madencilere ve vaktiyle Muttalip Belde Belediyesi'nin Muttalip'in kuzeyinde sanayi bölgesi olarak ruhsat verdiği bazı kuruluşların da itirazını sağladığı bilinmektedir. Bu suretle Muttalip bölgesinden 2140 itiraz dilekçesinin Büyükşehir Belediyesine intikali sağlanmıştır."

"KARACAN, SPOR KÖYÜ VE KIZILİNLER'E DE İTİRAZ ETTİ"

AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan'ın, kendisi ve aile fertlerinden Ali Karacan, Fatma Karacan ve Maide Karacan'ın sahibi olduğu Sazova Karagözler Köyü 17 pafta ve 1423 nolu parselin 1/25.000'lik planda "Bölge Parkı" olarak planlanmış olmasına da 23 Aralık 2009 tarihli dilekçesi ile itiraz ettiğini hatırlatan Yılmaz Büyükerşen, Harun Karacan'ın itirazının "Kentteki yeşil alan miktarının arttırılması ve kentin güneyinde oluşturulan yeşil kuşak güzergahının bir parçasını oluşturması" sebebi ile Büyükşehir Belediye Meclisi'nce, diğer itirazlar gibi reddedildiğini anlattı. Karacan'ın Ticaret Odası olarak, kurulacak yeni üniversiteler ile Eskişehir ve civar iller Kiremit Endüstrileri tarafından bitkisel toprakları için delik deşik edilen tarlaları kapsayan arazilerin olduğu, Anadolu Üniversitesi 2 Eylül Kampüsü yanındaki alanda kurulması planlanan "Spor Köyü" ile Turizm Bakanlığınca onaylanan "Kızılinler Turizm Bölgesi'ne"de itiraz ettiğini ifade eden Prof. Dr. Büyükerşen, "Bu itirazlar da Büyükşehir Belediye Meclisi'nce oy birliğince reddedilmiştir" şeklinde konuştu.

"TARAFSIZ BİR İMAR PLANI İÇİN İTÜ'YE GÖREV VERİLDİ"

Bütün bunların yanı sıra o tarihte AK Partili Odunpazarı Belediyesi'nin de, Ticaret Odası itirazlarına paralel itirazda bulunduğunu aktaran Büyükerşen, "Sonuç itibariyle büyük yoğunluğu Muttalip Bölgesi'ne ait olmak üzere sayıları 2000'i aşan itiraz, dava konusu olmuş ve İdare Mahkemesi'nin önüne klasörler dolusu itiraz ve iptal istemi dosyaları yığılmıştır. Mahkeme, itirazların büyük bir çoğunluğunu, bilirkişi olarak, Konya Selçuk Üniversitesi'nden Mimar Rahmi Erdem, Asistan Mehmet Akif Sağ ve Harita Mühendisi Tayfun Çay'ı tayin etmiş ve onların verdiği aynı gerekçelere dayanan raporlara göre yürütmeyi durdurma kararı vermiştir" ifadelerini kullandı.

Böylece çoğunluğu Muttalip Bölgesi ile ilgili olan mahkeme kararlarının, planın bütünlüğünü bozduğu için Büyükşehir Belediye Meclisi planın tamamını iptal ettiğini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, şöyle konuştu:

"Bunun üzerine şehrin en az 30 yıllık geleceğini, plan düzenine kavuşturmak için bu kez Türkiye'nin şehir plancılığında en eski bilim kuruluşu olan İstanbul Teknik Üniversitesi'ne, rantçılar ve arsa spekülasyoncularından uzak, tarafsız bir plan hazırlanması görevi verilmiştir. İTÜ ekibi iki yıl boyunca gerek ilgili bakanlıklarla görüşerek, gerek Eskişehir kamuoyunu temsilen, çeşitli kuruluşlarla görüşmeler ve araştırmalar yaparak, bilimsel veriler ile bilgiler ışığında bir plan hazırlamış ve bu plan ile raporları Büyükşehir Belediye Meclisi ile İmar Komisyonu Üyelerine bilgi vererek, incelenmek üzere teslim etmiştir."

VALİLİK'TE İMAR İÇİN OFİS KURULDU

Ne var ki, gelinen noktada, sahip oldukları bilgiye göre, Harun Karacan'ın istemiyle valiliğin devreye girerek, bu konu ile ilgili tek yetkili olan İmar Komisyonu yerine valilikte özel bir ofis kurarak çeşitli kuruluşlardaki memur statüsündeki görevlileri toplayıp, imar komisyonundaki üyelerden elde ettiği planları önlerine koyarak yeni bir plan raporu yazmalarını istediğini ifade eden Büyükerşen, "Bu durum, yeni planın Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçmeden arsa spekülatörleri ve rantçılara açık bilgi haline getirme tehlikesini de yaratmıştır" diye konuştu.

Bunun sadece Milletvekili Karacan değil, hangi partiden olursa olsun, milletvekillerinin nazım planlarda devreye girmesinin sakıncalarını da taşıdığına dikkat çeken Büyükerşen, "Bu yüzden, ne yazık ki, şehirlerimizin çoğu nazım planlardan yoksun çarpık bir gelişme içine girmektedir" şeklinde konuştu.

"KARACAN ARSAYI VERİRSE ŞEHİTLER PARKI YAPACAĞIM"

Başkan Yılmaz Büyükerşen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu bilinmelidir ki, bu tür üst ölçekli Nazım Planlar her mülk sahibinin arzusuna göre hazırlanmaz. Uzmanlar mevcut duruma göre kentlerin gelecekteki nüfus ve gelişme parametrelerine ve bilimsel şehircilik ilkelerine göre plan yaparlar. Bunlar o kent halkının yetki verdiği belediye meclislerince görüşülür. Meclis, kişilerin çıkarlarını düşünmeden gelecek kuşaklar için planı inceler ve müelliflerine görüşünü belirtir. Müellifler de meclis görüşmelerine göre makul değişiklikleri yapar ve tekrar meclise sunar. Meclisin kabulünden sonra, planlar yasal olarak kamuoyunun görüşüne sunulmak üzere askıya çıkartılır. Kentte arazisi olanların plana itirazları teker teker, tekrar mecliste görüşülüp karara varılır. İtirazlar kabul veya reddedilir. İsteği reddedilenler kararı yargıya götürür. Yargı kararı ne ise planda yer alır. Burada önemli olan, plana göre, spekülatör ve rantçıların arazi yağmasına azami ölçüde yer vermemektedir. Son söz olarak; Sayın Karacan planla ilgili Sazova'daki araziyi bana bağışlaması halinde ben de, Şehitler Parkı yapılmak üzere Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne bağışlamaya hazırım."

Büyükerşen Karacan’ın 1/25 Binlik Plan Eleştirilerine Yanıt Verdi

Büyükerşen Karacan’ın 1/25 Binlik Plan Eleştirilerine Yanıt Verdi

Büyükerşen Karacan’ın 1/25 Binlik Plan Eleştirilerine Yanıt Verdi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim