• BIST 9834.55
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C

Burnunuz kanarken bunlar oluyorsa dikkat!

Burnunuz kanarken bunlar oluyorsa dikkat!
Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Güzin Akkuzu, burun kanamalarında ciddiye almamız gereken ve bunları asla görmemezlikten gelemeyeceğiniz 7 adet sinyal olduğunu söyledi eğer bu sinyaller sizde de bulunuyorsa ciddi sağlık

Sıcak havalarda yaşanan burun kanaması sonucunda kan hastalıkları nüks edebilir. Yaz aylarında sıcak hava ve klimaların yarattığı kuruluk ile tansiyon artışı nedeniyle burun kanamalarında artış görülüyor. Bunun nedeni ise sıcak ve kuru havanın burnun mukus bariyerini kurutması ve bunun sonucunda kılcal damarlarda zedelenme oluşturması. Burun kanamalarının yüzde 90’ı hafif seyirli oluyor ve genellikle kendiliğinden geçiyor.

Ancak yaklaşık yüzde 10’unda ise burun kanaması hipertansiyon veya kalp damar hastalıkları gibi ciddi bir durumun habercisi olabiliyor! Bu tür durumlarda sıcak ve kuru hava sadece kanamayı tetikleyen bir faktör oluyor.

Peki ama ne zaman alarma geçip hemen bir hekime başvurmak gerekiyor? Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Güzin Akkuzu, burun kanamalarında ciddiye almamız gereken 7 sinyali ve altında yatan nedenleri anlattı.

SICAK VE KURU HAVA KANAMAYI TETİKLİYOR

Dr. Güzin Akkuzu, burun mukozasının çok yoğun bir damar ağı tarafından beslendiği ve dış ortamla teması yoğun olan bir bölge olduğu için sık kanadığını belirtiyor. Burun mukozasının üzerinde onu adeta bir bariyer gibi saran jelimsi bir mukus tabakası mevcut.

Bu tabaka burnun nemli kalmasını sağlayarak, alınan havanın nemlendirilmesi, ısıtılması ve temizlenmesi işlevine katkıda bulunuyor. Çok sıcak ve kuru havalarda bu mukus bariyerinin kurumasına bağlı olarak kılcal damarlarda zedelenme ve kanama olabiliyor.

BU SİNYALLERİ ATLAMAYIN!

1. Burun yoğun bir şekilde kanıyorsa,

2. Kanama nefes almayı engellemeye başladıysa,

3. Kanama tekrarlıyorsa,

4. Bilinen kan hastalığı varsa,

5. Bilinen kalp damar hastalığı mevcutsa,

6. Kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa,

7. Kanama travmaya bağlı oluşmuşsa, zaman kaybetmeden bir hekime başvurmak son derece önemli.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim