• BIST 9894.08
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Burkay: Ekonomide orta terk eğitim seviyesiyle bu kadar oluyor

Burkay: Ekonomide orta terk eğitim seviyesiyle bu kadar oluyor
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye'nin klasik metotlar ile gelebileceği en iyi yere geldiğini söyledi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye'nin klasik metotlar ile gelebileceği en iyi yere geldiğini söyledi. Burkay, "Orta terk bir eğitim seviyemiz var. Dünya üzerinde bu eğitim seviyesi ile 17 ekonomi içine girebilmiş başka bir ülke yok. Eğitim seviyemizi ve bilimsel araştırmalarımızı arttırdığımız taktirde dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girebiliriz." dedi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise gençlere girişimcilik ruhlarını sergileyecek imkanların sunulması gerektiğini ifade etti.

UÜ, Ekonometri Topluluğu tarafından gerçekleştirilen "Ekonomi Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı. Zirveye BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Bursa Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Kağan Yeşil, Türkiye Genç İşadamları Derneği Bursa Şubesi Başkanı Gökhan Onur, iş dünyası temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Ekonomi Zirvesi etkinliğinin açılış konuşmasını gerçekleştiren BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye'nin artık klasik metotlar ve klasik iş modelleriyle gelebileceği en iyi noktaya geldiğini söyledi. Türkiye'nin genç bir ülke olduğunu belirten Burkay, "Yola çıktığımızda ortalama 6,5 yıl olan eğitim seviyemiz, bugünlerde 7,2'ye çıktı. Dünya üzerinde bu eğitim düzeyiyle 17 büyük ekonomi arasına girmiş başka bir ülke yok. Bu da içimizde bulunan potansiyelin ne kadar büyük olduğunu bizlere göstermektedir. Ancak bu potansiyelimizi doğru kullanmalı; farklı iş modellerinin, farklı yaklaşımların yani bizim yeni nesil yönetişim dediğimiz kavramların toplumumuzda hâkim olmasını sağlamalıyız. İnovasyon bir toplumsal kültür devrimini gerektiren bir kavram. Bu, sadece Ar-Ge çalışmaları ile elde edeceğimiz bir sonuç değil. "İnovatif" kavramının tam olarak içerisini doldurmak istiyorsak, bu kültür devrimini gerçekleştirmeliyiz." diye konuştu.

Genç girişimcileri ekonomiye kazandırmak için uzun süredir çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Başkan Burkay, şöyle konuştu:

"Genç girişimcilerimizle ilgili taleplerimiz yeni hükümet tarafından karşılık gördü. Hükümetimizin açıklamış olduğu reform paketlerinde ve eylem planlarında özelliklek işini yeni kuracak olan siz değerli gençlerimize 50 bin liralık bir hibe kredi desteği var. Girişimci adaylarımızın önünü açacak bu uygulamayı çok önemsiyorum."

Günümüzde farklılaşmadan öne çıkmanın mümkün olmayacağını belirten İbrahim Burkay, "Siz ilk önce kendinizi tanıyın. Ardından da toplumdaki ve etrafınızdaki gelişmeleri iyi okuyup ona göre bir yol çizin. Farklılaşmadığımız müddetçe hedeflediğimiz noktalarda farklı projeleri, inovasyona dayalı çalışmaları ortaya koymamız mümkün değil." dedi.

ULUCAY: DEVLET DESTEĞİ İLE KALKINMA MODELİ BİTTİ

UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise dünya genelinde yapılan araştırmalarda gençlerin yüzde 40'ının kendi işini kurmak istediğini aktardı. Bdu oranın Türkiye'de tam tersi şekilde çıktığını vurgulayan Ulcay, şunları kaydetti:

"Gençlerimizin çoğu kendi işini kurmak istiyor. Ancak yine de yapılan devlet memurluğu sınavlarına yoğun bir başvuru olduğunu görüyoruz. Bu de demek oluyor ki gençlerimiz kendi işini kurmakta, girişimci olmakta istekli fakat buna cesaretleri yok. Sizlerin içerisindeki bu girişimcilik ruhunu ortaya koyacak imkanların temin edilmesi gerekiyor. Genç bir nüfusa sahip olan Avrupa'daki tek ülkeyiz. Bununla da gurur duyuyoruz. Fakat bir taraftan da her yıl yeni yetişen 1 milyon genç nesle iş bulmamız lazım. Bunun için e bir kaynak gerekiyor. Eğer biz bunu hala devletten bekliyor isek, devlet desteği ile kalkınma modeli dünyada bitti. Bu anlamda özel sektörümüzü güçlendirecek ve girişimci sayımızı arttıracak adımları atmalıyız."

HEDEFLERİMİZE İNANIRSAK BAŞARIRIZ"

Ülke olarak 500 milyar Dolar ihracat hedefinin belirlendiğini hatırlatan Rektör Ulcay, bu rakamın dünya ticaretindeki gelişmelere bağlı olarak değişebileceğini kaydetti. Böyle bir hedef belirlendiği zaman ülkenin ekonomik gelişme oranının yüzde 8'lerde olduğunu söyleyen Ulcay, "Şimdi 3,5 – 4'lere düştü. Ülke olarak kişi başına Gayri Safi Milli Hasıla hedefimiz de 25 bin dolar seviyelerinde. Şuanda 10 bin doların üzerinde Gayri Safi Milli Hasıla'ya ulaştığımız görünüyor. Hedeflerimize ulaşabilmemiz için her yıl yüzde 10'lar seviyelerinde büyümemiz lazım. Bu kolay bir hedef değil. Burada önemli olan bir hedefin ve çabanın bulunmasıdır. Eğer biz orta gelir eşgini aşamazsak, olduğumuz yerden çok ileriye gidemeyiz. Devir artık alın terinden çok akıl terinin öne çıktığı bir devir. Bu da teknoloji üretebilecek seviyeye gelmemizi gerektiriyor. O da araştırma ve geliştirmeye bağlıdır. Bizler hedeflere inanmalıyız, eğer inanırsak başarırız." diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panellerde Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin yöneticileri katılımcılara başarı hikayelerini aktardı. UÜ Ekonometri Topluluğu tarafından organize edilen Ekonomi Zirvesi, 30 Aralık Çarşamba günü de çeşitli panel ve etkinliklerle devam edecek.

Burkay: Ekonomide orta terk eğitim seviyesiyle bu kadar oluyor

Burkay: Ekonomide orta terk eğitim seviyesiyle bu kadar oluyor

Burkay: Ekonomide orta terk eğitim seviyesiyle bu kadar oluyor

Burkay: Ekonomide orta terk eğitim seviyesiyle bu kadar oluyor

Burkay: Ekonomide orta terk eğitim seviyesiyle bu kadar oluyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim