• BIST 9883.53
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

Bülent Arınç'tan RTÜK'ün 20. yılında çağrı

Bülent Arınç'tan RTÜK'ün 20. yılında çağrı
Bülent Arınç, RTÜK'ün 20. kuruluş yıldönümü kapsamında düzenlenen panelde konuştu.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Görsel İşitsel medyanın 2013 yılında 13 milyar liraya çıktığını söyleyerek, Türk dizi ve yapımlarının çok önemli noktaya geldiğini bazı ülkelerde Türk dizilerinin Türkiye'den daha fazla izlendiğini anlattı. 

Bülent Arınç, 3 gün önce Türkiye'de görüştüğü Çin'li yetkiliye Çinli turist sayısının çok az olduğunu belirttiğini buna karşın Çinli yetkilinin Türk dizi ve yapımlarının Çin'de çok daha fazla izlenmesi ile bunun mümkün olacağını söyledi.

RTÜK'ün düzenleyen değil danışılan bir kuruluş olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Arınç,  insan sağlığına ilişkin bazı ürünlere yönelik RTÜK'ün çalışmalarının olduğunu söyledi. Arınç, karasal sayısal yayın ihalelerinin geçen yıl yapıldığını ancak bazı ihalelerin mahkemelerce durdurulduğunu belirterek, Bununla birlikte akıllı işaretler gibi uygulamar başlatıldı. Yeni yayıncılık mevzuatı, spor programları gibi yeni düzenlemeler getirildi." dedi.

RTÜK'ün partilerin temsilcilerinden oluştuğunu anlatan Arınç, "Ben RTÜK'ü önemli bir kuruluş olarak gördüm. RTÜK'ün verdiği kararları bir siyasetçi ve vatandaş olarak izlemiştim. RTÜK üyelerinin seçilme usullerinin yasalarda bellidir. RTÜK'ün siyaset içinden seçilmesi onurdur.  Sayıştay üyeleri de Meclisimiz tarafından seçilmektedir. Anayasamız gereğince siyasi partilerin güçleri oranınca kontenjanlar verilmekte." dedi. 

Bülent Arınç, AK Parti'den seçilen veya diğer partilerden seçilen üyelerin o partilerin militanı veya sözcüsü olmadığını,  bu kişilerin o kurula katkı sağlamak için seçildiğini, partilerin emirleri ve çizgisi doğrultusunda çalışmaması gerektiğini dile getirdi. Arınç "Son zamanlarda içerde gizli kalması gereken konuşmalar, düşünceler dışarıya servis edilmeye başlandı. Bu yeni bir düzenleme zorunluluğu getirebilir. Üst kurulların kendi yasaları ve teammüleri çerçevesinde zenginleşmesi yasalar çerçevesinde çalışmaları yürütmesi gerektiğine inanıyorum." dedi.  

RTÜK'ün mazisinin temiz ve şanlı olduğunu anlatan Arınç, bugün benzer düzenlemenin başka yerlerde de uygulanması istendiğini, sonra da parti üyelerinin tavırlarına dikkat çekildiğini anlattı.  Bugün yazılı basından şikayet edildiğini, internet medyası için de RTÜK benzeri bir kuruluş kurulması talebi geldiğini dile getiren Arınç, RTÜK'ün sansür edici kontrol edici bir kurul olarak görülmesinin yanlış olduğunu dile getirdi. 

Bülent Arınç, RTÜK yasasının uzun süredir güncelliğini yitirdiğini, bunun üzerine AB normlarına uygun olarak yeni bir yasa çıkarmayı hedeflediklerini, ancak birçok kişinin bunun çıkarılmasının çok zor olduğunu söylemelerine karşın 2011'de bu kanunu çıkardıklarını, frekans tahsisleri yapılmadığını, bunun da yapılamayacağının söylendiğini daha sonra bunun da ihalesinin yapıldığını anlattı. 

Bülent Arınç Kimdir?

Türk siyasetinin en deneyimli isimlerinden biri olan Bülent Arınç, 1948 yılında Bursa'da doğdu. Manisa Lisesi'nden mezun olan Arınç, 1970 yılında Ankara Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Manisa'da uzun süre serbest avukatlık yaptı. Üniversite yıllarından itibaren siyasetle uğraşan, gençlik kolları başkanlığı yapan Bülent Arınç, il başkanlığı görevinde de bulundu.

1995 YILINDA İLK KEZ TBMM'YE SEÇİLDİ

24 Aralık 1995'te milletvekili genel seçimlerinde Refah Partisi'nden (RP) Manisa Milletvekili seçilen Arınç, RP MKYK üyeliğinde bulundu. Bülent Arınç, bu dönemde TBMM Adalet Komisyonu ile Türkiye-AB Karma Komisyonu'nda çalıştı.

RP KAPATILINCA FP

Arınç, RP'nin (Refah Partisi) 15 Şubat 1998'de Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılması ve kapatma kararının 22 Şubat 1998 tarihli Resmî Gazete'de yayınlanmasından sonra, 27 Şubat 1998'de bir grup arkadaşıyla beraber 17 Aralık 1997'de kurulan Fazilet Partisi'ne (FP) geçti.

Arınç, 18 Nisan 1999 milletvekili genel seçimlerinde FP'den Manisa Milletvekili seçildi. İki yasama döneminde FP Grup Başkanvekili görevinde bulunan Arınç, ayrıca TBMM Dışişleri Komisyonu üyeliği yaptı.

AKP KURUCULARINDAN

Bülent Arınç, FP'nin "Yenilikçi Kanat" milletvekilleri arasında öne çıkan Kayseri Milletvekili Abdullah Gül ile beraber hareket etti ve 14 Mayıs 2000'de toplanan FP 1. Olağan Büyük Kongresi'nde Genel Başkanlığa adaylığını koyan Gül'ü destekledi.

RP'nin ardından, FP'nin de 22 Haziran 2001'de Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının ardından bu partiye mensup milletvekillerinden "Yenilikçi Kanat" olarak adlandırılan grubun 14 Ağustos 2001 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında kurduğu Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kurucuları arasında yer alan Arınç, TBMM Grup Başkanı görevine getirildi.Bülent Arınç, 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan Milletvekili Erken Genel Seçimlerinde üçüncü kez Manisa Milletvekili olarak Parlamentoya girdi.

TBMM BAŞKANI OLDU

Arınç, 19 Kasım 2002'de Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına seçildi. Manisa Milletvekili Bülent Arınç birinci oylamada Anayasa'nın istediği çoğunluğu sağlayarak, 369 oyla TBMM'nin 22. Başkanı oldu.

KABİNENİN EN ÖNEMLİ İSİMLERİNDEN

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı
01 Mayıs 2009 günü Başbakan tarafından açıklanan yeni kabinede Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak yer aldı. Bülent Arınç, evli ve iki çocuk babası.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim