• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 12 °C

BÜ’de Milli Mücadele Ve TBMM’nin Açılışı Anlatıldı

BÜ’de Milli Mücadele Ve TBMM’nin Açılışı Anlatıldı
Bartın Üniversitesinde, "TBMM'nin Açılışı ve Milli Mücadele" konulu konferansta konuşan Prof.

Bartın Üniversitesinde, "TBMM'nin Açılışı ve Milli Mücadele" konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Kemal Arı, "Yeter ki birlik ve beraberliğimizi koruyalım, bizi kimse yıkamayacaktır" dedi.

Bartın Üniversitesi Tarih Kulübü tarafından düzenlenen "TBMM'nin Açılışı ve Millî Mücadele" konulu konferansta konuşan Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Arı, "Yeter ki birlik ve beraberliğimizi koruyalım, bizi kimse yıkamayacaktır. Sivas Kongresi günlerinde Wilson tarafından gönderilen General Harbord Mustafa Kemal'in yanına gider. Mustafa Kemal Generali elinde bir tesbih ile karşılar. General Harbord Mustafa Kemal'e "Şimdi bir milletin intiharına mı şahit olacağız" diye sorar. Mustafa Kemal şu cevabı verir: "Şunu bilmenizi isterim ki biz emperyalistlerin pençesine düşen bir kuş gibi sefil bir ölüme mahkûm olmaktansa ölmeyi tercih ederiz." der. Bu esnada Mustafa Kemal'in elindeki tesbihin ipi kopar ve taneler yere dağılır. Ekselansları ben bu milleti tıpkı bu tesbih taneleri gibi toparlayacağım ve bir araya getireceğim demiştir. Yeter ki milli birliğini ve beraberliğinizi koruyun ve çalışkan olun, yeter ki ayrışmayın bütünleşin bizi kimse yıkamaz. Maalesef milletimiz zaman zaman tuzaklara düşürülmüştür. Birlik olmaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız var" diye konuştu.

OSMAN GAZİ VE EYYUBİ'NİN MEZARINA SAYGISIZLIK

Milli mücadele döneminde Anadolu'nun içinde bulunduğu durumundan örnekler veren Arı, "Bursa'nın işgal edildiğinde Venizelos'un oğlu Sofokles Venizelos Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin türbesine gidip kapısını tekmeyle kırarak açmıştır. Burada çilingir sofrası kurarak içki içmiş, kılıcını kaldırarak fotoğraf çektirmiş ve "Ey Osman bak şimdi yanına geldim imparatorluğun ayaklarımın altında hadi kalk da bana karşı koy" demiştir. Bu durumun aynısını General Edmund Allenby Suriye'de Selahattin Eyyubi'ye yapmıştır. Böyle bir ortamda TBMM'nin açılması çok büyük bir olaydır" dedi.

Tarih kulübü öğrencilerinin Atatürk ile ilgili şiir okuduğu konferansa Bartın Garnizon Komutanı Dz. Kd. Alb. Mehmet Erdemir, Belediye Başkanı Cemal Akın, Rektör Prof. Dr. Ramazan Kaplan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

BÜ’de Milli Mücadele Ve TBMM’nin Açılışı Anlatıldı

BÜ’de Milli Mücadele Ve TBMM’nin Açılışı Anlatıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim