• BIST 9908.63
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 24 °C

Bu belirtiler kalp krizi habercisi

Bu belirtiler kalp krizi habercisi
Kalp krizinin çok ani ve şiddetli bulgularla başladığını anlatan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gökmen Bellur, belirtilerle karşı karşıya kalındığında en yakın sağlık kuruluşuna gitmek gerektiğini söyledi.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ölümcül hastalıklar sıralamasında üst yerlerde olan kalp ve damar hastalıkları, her yıl binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gökmen Bellur, kalp krizi belirtilerinin önemli olduğunu ve zamanında müdahalenin hayat kurtardığını belirterek, hastalık hakkında bilgi verdi.

Belirtileri görmezden gelmeyin

Kalp krizinde ağrının, göğüste ağrı, yanma, sıkışma şeklinde başlayıp sol kola serçe parmağına doğru inen, boyna doğru yayılan bir ağrı olduğunu belirten Uz. Dr. Bellur, bazen kalp krizinin, çok ani ve şiddetli bulgular ile başladığını ve kolayca tanı konabileceğini söyledi. Uz. Dr. Bellur, “Ancak pek çok kişide olay yavaş ve hafif bir ağrı veya rahatsızlık hissi ile başlar ve ne olduğu anlaşıldığında hasta için geç kalınmış olabilir.

Ağrı hareket etmekle artar, dinlenirken azalır, fakat geçmez. Ağrı yarım saatten uzun sürer. Ağrıyla birlikte soğuk soğuk terleme ve mide bulantısı da olabilir. Bazı insanlarda belirtiler çok gizli olabilir. Özelikle ileri yaşlı hastalar, diyabet hastaları hemen hemen hiç ağrı duymayabilirler ve sadece nefes darlığı ve soğuk terleme şikayetleri ile kalp krizi geçirebilirler” dedi.

En yakın sağlık kuruluşuna gidin

Hastanın hemen aspirin alıp çiğnemesi önerisinde bulunan Uz. Dr. Bellur, “Aspirin kanı sulandırır ve kan dolaşımı kolaylaştırır. Bu belirtilerle karşı karşıya kalındığında derhal bir yere oturup dinlenilmeli ve hemen bir sağlık kuruluşuna ulaşılmalıdır.

Kesinlikle yürümeye veya merdiven çıkmaya devam edilmemeli, çünkü aktiviteye devam etmek zaten oksijen alamayan kalbin oksijen talebini daha da artıracaktır.

Kalp hastalıkları açısından, sigara içmek, kötü kolesterol (ldl) yüksek olması, iyi kolesterol (hdl) düşük olması, diyabet hastalığı, obezite ve sedanter yaşam, erkeklerin 45, bayanların 55 yaşının üstünde olması, tansiyon yüksekliği, kötü beslenme riskli durumlardır” diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim