• BIST 8878.81
  • Altın 2241.255
  • Dolar 32.3385
  • Euro 35.103
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

Botoks Her Derde Deva

Botoks Her Derde Deva
Diş Hekimi A.Doğan Bircan, kırışıklıkları düzeltmeden terlemeye hatta migrene kadar çok geniş bir kullanım alanı olan botoks uygulamalarının son dönemlerde...

Diş Hekimi A.Doğan Bircan, kırışıklıkları düzeltmeden terlemeye hatta migrene kadar çok geniş bir kullanım alanı olan botoks uygulamalarının son dönemlerde adeta her derde deva olduğunu söyledi.

Botoks, tıpta ve diş hekimliğinde kaslara giden sinirsel iletimi belirli bir süre bloke eden, tedavi ya da estetik düzenlemeler için kullanılan bakteri kaynaklı bir toksin olduğunu anlatan Diş Hekimi A.Doğan Bircan, "Halk arasındaki yaygın inanışın aksine yılan veya böcek zehri yakıştırması doğru değildir. Bu uygulamayı yapma hakkı sadece tıp doktorları ve diş hekimlerinindir. Tıp doktorları tüm vücut üzerinde çalışırken diş hekimlerinin çalışma alanı uzmanlık alanlarıyla sınırlıdır. Diş hekimlerinin çalışma alanı ağız, çene ve bunlarla bağlantılı olan çevre bölgelerdir. Çiğneme kasları, dudak kasları, boyun gibi bölgeler bu alana dahildir. Dolayısıyla diş hekiminin sorumluluğunda olan tüm bölgelerde botoks uygulaması da yasaldır. Bunun dışında her gün yaptıkları çoğu dental uygulamada enjeksiyon yapıyor olmalarından dolayı iğne tekniklerinin gelişmiş olması, ağız ve çevre dokularının anatomilerine hakim olmaları diş hekimlerini özellikle yüz bölgesindeki botoks uygulamaları için ideal kılmaktadır. Kanunen hiçbir engel olmasa da uygulamayı özellikle bu konunun eğitimini almış yetkin bir diş hekiminin yapması tercih edilmelidir" diye konuştu.

Kırışıklıkları düzeltmeden terlemeye hatta migrene kadar çok geniş bir kullanım alanı olan botoks uygulamalarının son dönemlerde adeta her derde deva olduğunu kaydeden Diş Hekimi A.Doğan Bircan, "Botoks uygulamasıyla sinir hücrelerinin kasa uyarı göndermesi bloke edilir. Botoks tedavisinden sonra sinir hücrelerinin ucundaki kas dokular 3-6 ay sonra rejenere olur, blokaj ortadan kalkar ve iletim devam eder. Yani botoks kalıcı bir tedavi şekli olarak görülmemelidir.

Botoks uygulamalarını uygulama alanına göre; medikal botoks, kozmetik botoks ve dental botoks olarak sınıflandırmak mümkündür. Dental botoks; özellikle çiğneme kaslarının aşırı kasılmasına bağlı çene-yüz ağrıları, çene eklemi bozuklukları; bruksizm(diş sıkma, diş gıcırdatma), mimik kaslarının kozmetik olarak düzeltilmesi, gummy smile(gülümserken dişetlerinin fazla görünmesi) görünümlerinin düzeltilmesi, yüz asimetrilerinin ve kırışıklıklarının düzeltilmesinde uygulanmaktadır.

Dental botoks uygulamaları ağrılı yöntemler değildir. Genelde insülin enjektörleri ile uygulama yapılmaktadır. Etkisi 3-4. günlerde görülmeye başlar 14. günde maksimuma ulaşır" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim