• BIST 10336.5
  • Altın 2400.893
  • Dolar 32.2647
  • Euro 34.6857
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 14 °C

Bosnalı Savaş Mağduru Kadınlar Keçiören’de

Bosnalı Savaş Mağduru Kadınlar Keçiören’de
Keçiören Belediyesi'nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediği Uluslararası Kadın ile Barış Sempozyumu'nda, Bosna savaşının acıları...

Keçiören Belediyesi'nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlediği Uluslararası Kadın ile Barış Sempozyumu'nda, Bosna savaşının acıları savaş mağduru kadınlar tarafından anlatıldı.

Yunus Emre Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyumu Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ve eşi Hatice Ak'ın yanı sıra çok sayıda kadın izledi. Program öncesinde savaş mağduru kadınlar, Belediye Başkanı Ak'ı Keçiören Belediyesi Meclis Salonu'nda ziyaret ederek, Bosna'ya ve kendilerine verdiği destek için teşekkür ettiler. Sempozyumun moderatörlüğünü yapan Dünya Boşnaklar Kongresi Türkiye Koordinatörü Hamza Yavuz, Bosna Hersek'te 20 yıl önce yaşanan savaşın kadınlar üzerinde bıraktığı izleri ve bütün dünya kadınlarının sorunlarını konuşmak için bu sempozyumu düzenlediklerini söyledi. Bu anlamlı etkinlik için kendilerine her türlü desteği veren Ak'a "tüm savaş mağduru kadınlar adına" teşekkür eden Yavuz, "Savaş alçakça ve iğrenç bir şekilde insanları yaşamdan uzaklaştırıyor. Bosna savaşında yüzbinlerce kadın hayatını kaybetti. Binlerce kadına tecavüz edildi. Savaş dün Bosna'daydı, bugün Suriye'de. Yarın nerede olacağını bilmiyoruz" dedi.

Başkan Mustafa Ak ise, 1992-1995 yıllarında Yugoslavya'nın dağılmasıyla beraber adil ve hukuki olmayan bir savaşın yaşandığına dikkat çekerek, "Bu savaşın en büyük mağdurları kadınlar, çocuklar ve yaşlılar oldu. Bosna Hersek savaşla birlikte bir cehennemi yaşadı. Hırvatlar ve Sırplar Boşnaklara saldırdılar. Bu saldırının tek nedeni Boşnakların Müslüman olmalarıydı" diye konuştu.

Balkanlar'da Müslümanlara "Türk" dediklerini dile getiren Başkan Ak, "Türkler'den intikam almak için de yapıldı bu savaş. Müslüman Boşnaklara karşı bir soykırım yapıldı. 1995 yılında yapılan antlaşmayla savaş sona ermiş gibi gözükse de aslında halen devam ediyor" dedi.

Başkan Ak, "Türkiye olarak Boşnak kardeşlerimizin ve savaş mağduru kadınların yanındayız. İnşallah bundan sonra huzurlu bir hayat sürersiniz. Kadınlar Günü'nde düzenlenen bu program çok anlamlı ve mesajlı oldu. Dünya Kadınlar Günü'nü bu mesajla daha anlamlı kutladık" dedi.

Savaş Mağduru Kadınlar Derneği Başkanı Bakira Haseçiç de, savaş suçlularının, kadınlara karşı suç işleyenlerin cezalandırılması için yaptıkları hukuki mücadelenin sürdüğünü kaydederek, "Tecavüze uğrayan binlerce kadınımızla birlikte zor durumdayız" diye konuştu.

Saraybosna Kanton Meclis Başkanı Prof. Dr. Ana Babiç ve Saraybosna Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hazim Basiç ise savaşta yaşanılanlar ve savaş sonrası durum ile ilgili bilgiler verdi. Konuşmacılar ayrıca, Bosna Savaşı'nı sona erdiren Dayton Antlaşması'nı, kadınların ülkedeki yasal mücadelesini ve savaş mağduru olan kadınların yaşadıklarını da anlattı.

Konuşmaların ardından Bakira Haseçiç'e bütün Bosnalı kadınlar adına çiçek takdim eden Başkan Ak, sempozyumun konuşmacılarına da birer plaket verdi.

Bosnalı Savaş Mağduru Kadınlar Keçiören’de

Bosnalı Savaş Mağduru Kadınlar Keçiören’de

Bosnalı Savaş Mağduru Kadınlar Keçiören’de

Bosnalı Savaş Mağduru Kadınlar Keçiören’de

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim