• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

“Bodrum Mandalinası” Konuşuldu

“Bodrum Mandalinası” Konuşuldu
Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen mandalina şenliği kapsamında, Bodrum Ziraat Odası ile ortaklaşa düzenlenen "Bodrum Mandalinası'nın Üretimi ve...

Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen mandalina şenliği kapsamında, Bodrum Ziraat Odası ile ortaklaşa düzenlenen "Bodrum Mandalinası'nın Üretimi ve Pazarlanması" konulu panel Bodrum Ticaret Odası Toplantı Salonunda gerçekleşti.

Açılış konuşmasını Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç'in yaptığı panele konuşmacı olarak; Türkiye Tarım Gıda Yazarları ve Gazeteciler Derneği (TAGYAD) Başkanı İsmail Uğural, 22. Dönem Muğla Milletvekili Prof. Dr. Gürol Ergin, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Salih Tufan, Çukurova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Nurettin Öner katıldı. Ayrıca Bodrum Turunçgil Üretici Birliği'nin kurucularından Mustafa İmre de konuşmacı olarak panelde yerini aldı.

Toplantıyı Bodrum Belediyesi Meclis üyeleri, Bodrum İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muammer Bektaş, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

TAGYAD Başkanı İsmail Uğural Bodrum Mandalinası için ekonomik gerçeklere bakılması gerektiğinden ve Bodrum Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası ile Bodrum Ziraat Odası'nın yaptığı çalışmaların öneminden bahsetti. Bodrum Mandalinasının nadide bir ürün niteliği taşıdığının altını çizen Uğural, mandalinanın geleceği hakkında konuşulan her şeyin büyük bir önem arz ettiğini de ekledi.

Prof. Dr. Gürol Ergin ise Türkiye'deki tarım ve hayvancılık sektörünün durumuyla ilgili bilgilendirmeler yaparak son yıllarda tarım ve hayvancılık alanı ile ilgili getirilmiş olan kanunlar, Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ve kurumların özelleştirilmesiyle ilgili bilgi paylaşımında bulunarak tüm bunların Bodrum Mandalinası üzerindeki etkileşimlerine değindi.

Başkan Salih Tufan yaptığı konuşmasında Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi'nin gerçekleştirdiği hizmet ve projeler hakkında bilgilendirmeler yaparak, "Muğla ve ilçelerinin tarım alanında kalkınması amacıyla yasaların bize vermiş olduğu yetkiler doğrultusunda destek olmaya hazırız." dedi.

Çukurova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Turgut Yeşiloğlu ise "Biz, Bodrum Mandalinasına, "Mandalinanın Kraliçesi" diyoruz" şeklinde konuşarak şunları söyledi; "Türkiye'ye baktığımızda tarımsal faaliyetlerde turunçgiller büyük bir önem arz etmektedir. Turunçgillerde verim anlamında herhangi bir sorun yaşamıyoruz. Ancak kalite ve albeni konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Bu konuya Bodrum Mandalinası açısından baktığımızda; alıcı iri ve çekirdeksiz meyveleri tercih etmekte. Dolayısıyla bizim "Mandalinanın Kraliçesi" diye tabir ettiğimiz ve lezzeti ile aromasında birçok yöreyle yarışan Bodrum Mandalinası bu tür bazı sebeplerden tercih edilmiyor olabilir. Eğer Bodrum Mandalinasını tüketicinin daha çok talep ettiği şekle sokarsak birçok sorunu gidermiş oluruz. Ayrıca mandalinanın kullanılabileceği alanları araştırmalı ve sunumuyla ilgili daha geniş bir yelpazade araştırma yapmalıyız. Ekolojik gelişimini Bodrum'da tamamlamış olan mandalinanın gelişmesi için gereken ne varsa yapılmalıdır."

Yard. Doç. Dr. Nurettin Öner, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ile fikir alışverişinde bulundukları ve Bodrum Mandalinasının gelişmesi, Türkiye'ye adını duyurması için ortak projelere imza atacakları müjdesini verdi. Bodrum'dan aldıkları mandalina örneklerinin analiz sonuçlarına da değinen Öner, bu verilere dayanarak giderilmesi gereken eksikliklerden söz etti.

Son olarak Bodrum Mandalinasının adını duyurmak amacıyla birçok çalışmaya katılan Mustafa İmre kürsüye çıktı. Geçmişten günümüze kadar Bodrum Mandalinasının gelişmesi ve kullanımının yaygınlaşması için yapılan çalışmaları ve Bodrum Mandalinasını kullandıkları alanları anlatarak, "Hedefimiz sofralık mandalinayı pazarlamak ve sadece Bodrum'da satışa sunulan mandalina gazozunu tüm Türkiye'ye tanıtmak." dedi.

Panelin sonunda katılımcıların talep ve önerileri alınarak sorulan sorular cevaplandı.

“Bodrum Mandalinası” Konuşuldu

“Bodrum Mandalinası” Konuşuldu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim