• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 13 °C

Bitki Çayı nasıl demlenir?

Bitki Çayı nasıl demlenir?
Bitki çaylarını son dönemde herkes tüketmeye başladı. İş stresi, şehirde yaşamanın verdiği yorgunluk gibi faktörler bitki çayı kullanımını arttırdı. Ama önemli olan bitki çayını nasıl demleneceği. İşte 'bitki çayı nasıl demlenir'in cevabı...

Bitki çaylarını son dönemde herkes tüketmeye başladı. İş stresi, şehirde yaşamanın verdiği yorgunluk gibi faktörler bitki çayı kullanımını arttırdı.

Ama önemli olan bitki çayını nasıl demleneceği. İşte 'bitki çayı nasıl demlenir'in cevabı... Bitki çayları günümüzde hem şifa için hem de günlük hayatımızdaki stres ve sıkıntıdan uzaklaşmak için önemli bir yardımcıdır.

Bitki çaylarının gücü ve önemi her geçen gün daha da çok anlaşılmaktadır. Ihlamur, nane, limon, ada çayı gibi bitki çayları gün içerisinde gittiğimiz her yerde rahatlıkla bulunabilmektedir. Bitki çaylarının şifalı özelliklerinden faydalanmak için alırken, saklarken, demlerken ve demlerken çok dikkatli olunmalıdır. Bitki çayları aktarlardan alınabiliyorsa aktarlardan taze alınmalıdır.

Eğer aktarlardan taze bitki çayı temin etme şansınız yoksa firmaların marketlerde bulunan sallama denilen poşetli bitki çaylarını alıp kullanabilirsiniz. Eğer marketlerden poşetli bitki çayı alınacaksa mutlaka son kullanma tarihine bakılmalı ve öyle alınıp kullanılmalıdır.

Bitki çayları saklanırken de dikkat edilmelidir. Serin, kuru ve nemsiz yerlerde, güneş görmemeli ve kapalı bir kapta muhafaza edilmelidir. Böylece uygun şartlarda yaklaşık on sekiz ay muhafaza edilebilir. Her bitkinin kendisine özel toplama ve kurutma zamanı vardır.

Uygun zamanda toplanan bu bitkiler kurutma adımlarına uygun şartlarda kurutulmalıdır. Toplanan ve kurutulmak istenen bölüm bitkinin kökü ise güneşte kurutulmalıdır.

Kurutulmak istenen kısım eğer yaprak kısmı ise gölgede ve rüzgârda kurutulmalıdır. Kurutulan bu bitkiler çok özenli şekilde işlenmelidir. Aksi takdirde sahip olduğu değerleri kaybeder ve sadece aromalı bir çay içmiş olursunuz.

Bitki Çayları Nasıl Demlenir?

Günlük hayatımızda içmekten zevk aldığımız bitki çayları nasıl demlenir? Bu sorunun cevabı çok önemlidir. Çünkü yanlış ve usulüne uygun hazırlanmayan bitki çayları tüm özelliklerini kaybedebilirler. Bitki çayları nasıl demlenir diyorsanız yaprak ve kök bitki çayları farklı şekillerde demlenirler.

Yaprak Bitki Çayları Nasıl Demlenir?

Ihlamur, ada çayı, yeşil çay, ekinezya, papatya, gül, sinameki, hatme çiçeği, biberiye, anason, hibisküs, kuşburnu gibi bitkilerin çayları benzer şekillerde demlenmektedir. İlk önce klor oranı az olan içme suyu kaynatılır.

En az bir dakika dinlenmiş olan kaynamış içme suyuna çayı yapılacak bitki yaprakları eklenir. Genelde 250 mili litre kaynamış suya ya bir tatlı kaşığı kuru bitki ya da yaklaşık bir avuç kadar taze bitki eklenmelidir.

Son olarak bu bitkinin kaynamış suyun içinde beş dakika kadar demlenmesi beklenir ve süzülerek fincana alınmalıdır.

Kök Bitki Çayları Nasıl Demlenir?

Havlıcan, kabuk tarçın, zencefil gibi sert yapıda olan kök bitkilerin demleme işlemi kaynatılarak yapılmaktadır. Bu kaynatma işlemi için yaprak bitkilerin demlenmesi gibi 250 mili litre su bitki kökünün kaynatılacağı kaba alınır.

Sonra kaba çayı yapılacak bitki kökü konulur ve kısık ateşte yaklaşık 15 - 20 dakika haşlanmaya bırakılır. Daha sonra bir süzgeç yardımı ile kök kaptan alınır ve servis edilmek için kaynatılan çay fincanlara alınır. Bu tür bitki çaylarında genelde tatlandırmak için limon ve bal kullanılmalıdır ki istenilen faydayı sağlayabilsin.

Bitki çayları nasıl demlenir öğrendikten sonra bilinmesi gereken en önemli noktaların bazıları her bitkinin çayı olmaz, bitkilerin her parçasının bileşeni farklı olduğu için yaprağı fayda sağlayan bitkinin kökü ya da meyvesi veya kökü fayda sağlayan bir bitkinin yaprağı ya da meyvesi aynı etkiyi sağlamayabilir.

Bu yüzden çayını yapmayı istediğiniz bitkiyi ilk önce araştırmalısınız. Aynı şekilde bazı bitkiler demlenerek bazıları ise kaynatılarak hazırlanır.

Bitki çayları günümüzde hem şifa için hem de günlük hayatımızdaki stres ve sıkıntıdan uzaklaşmak için önemli bir yardımcıdır. Bitki çaylarının gücü ve önemi her geçen gün daha da çok anlaşılmaktadır. Ihlamur, nane, limon, ada çayı gibi bitki çayları gün içerisinde gittiğimiz her yerde rahatlıkla bulunabilmektedir. Bitki çaylarının şifalı özelliklerinden faydalanmak için alırken, saklarken, demlerken ve demlerken çok dikkatli olunmalıdır.

Bitki çayları aktarlardan alınabiliyorsa aktarlardan taze alınmalıdır. Eğer aktarlardan taze bitki çayı temin etme şansınız yoksa firmaların marketlerde bulunan sallama denilen poşetli bitki çaylarını alıp kullanabilirsiniz. Eğer marketlerden poşetli bitki çayı alınacaksa mutlaka son kullanma tarihine bakılmalı ve öyle alınıp kullanılmalıdır.

Bitki çayları saklanırken de dikkat edilmelidir. Serin, kuru ve nemsiz yerlerde, güneş görmemeli ve kapalı bir kapta muhafaza edilmelidir. Böylece uygun şartlarda yaklaşık on sekiz ay muhafaza edilebilir. Her bitkinin kendisine özel toplama ve kurutma zamanı vardır. Uygun zamanda toplanan bu bitkiler kurutma adımlarına uygun şartlarda kurutulmalıdır.

Toplanan ve kurutulmak istenen bölüm bitkinin kökü ise güneşte kurutulmalıdır. Kurutulmak istenen kısım eğer yaprak kısmı ise gölgede ve rüzgârda kurutulmalıdır.

Kurutulan bu bitkiler çok özenli şekilde işlenmelidir. Aksi takdirde sahip olduğu değerleri kaybeder ve sadece aromalı bir çay içmiş olursunuz.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim