• BIST 9890.74
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

Bin 44 ton kaçak kırmızı et

Bin 44 ton kaçak kırmızı et
Mersin Gümrüğü'nde düzenlenen operasyonda bin 44 ton kaçak kırmızı etin yurt içine sokulduğu tespit edildi.

Canikli, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Orta Akdeniz Bölge Müdürlüğü'nde  düzenlediği basın toplantısında, 4 Ekim'de ulaşılan istihbarat çerçevesinde  yapılan inceleme sonucu, Mersin Gümrüğü'nde kırmızı et depolama hizmeti veren 4  antrepoda sayım yapıldığını söyledi. Bu antrepolarda transit ürünlerin depolandığını aktaran Canikli,  buraların giriş ve çıkış bilgilerinin kayıtlarının tutulduğunu ifade etti. 
 
 Canikli, antrepolarda yapılan sayımda hesaplara göre bulunması  gerekenden çok daha az miktarda kırmızı et tespit edildiğini bildirerek, şöyle  devam etti: 
 
YURTDIŞINA ÇIKARILMAYIP TÜRKİYE'YE SOKULUYOR
 
"Transit ticaret kapsamında yurt dışına çıkartılması gereken bu mallar  çıkarılmayıp, Türkiye'ye sokuluyor. Gümrük işlemi yapılmaksızın, gümrük işlemine  tabi tutulmaksızın. Yüzde 225 oranında kırmızı ette gümrük vergisi söz konusu.  Dolayısıyla bu gümrük vergileri ödenmeden Türkiye'ye sokulan toplam mal  miktarının bin 44 ton olduğu tespit ediliyor. Bu, bugüne kadar bu alanda, hatta  tüm eşya grupları içinde geçerli ortaya çıkartılan en büyük gümrük Kaçakçılığı  olayıdır." 
 
Canikli, 9 Ekim'de tüm gümrüklere Alkol, kırmızı et, sigara ve çay  ürünleriyle ilgili Türkiye'den transit nakledilecek bu ürünlerle ilgili tam  tespit yapılması talimatı verdiğini hatırlatarak, uygulamanın bu şekilde  başladığını söyledi. 
 
Etlerin resmiyette çıkışının Cilvegözü Sınır Kapısı olarak görüldüğünü  belirten Canikli, şöyle konuştu: 
 
"Bu etler, Türkiye'de antrepolara konuluyor. Daha sonra gümrük vergisi  yüksek olan bu mal içeriye satılıyor ve çok ciddi anlamda rant elde ediliyor.  Onun karşılığında bir şeyin çıkartılması gerekiyor. İktisadi değeri olmayan tavuk  kırpıntısı ya da bozulmuş tavuk ürünleri... Yani aynı kilogramda malın  çıkartılması gerekiyor ki hesap kapatılabilsin. Zaten bu depoda da çıkartılmak  amacıyla bin tona yakın kırpıntı tavuk ve iktisadi kıymeti olmadığını  düşündüğümüz tavuk kıyması gibi gözüken mallar da bulunmuştur. Bunlar, kırmızı  etin yerine yurt dışına çıkartılması gereken ürünlerdir. Fakat bizim bu  talimatımız nedeniyle çıkartılmak istenseydi de çıkış gümrüklerinde tam tespit  yapılacağı için onun çıkartılması gerekenin kırmızı et değil iktisadi değeri  olmayan tavuk kırpıntısı ve tavuk kıyması olduğu görülecekti, gereken işlem  yapılacaktı. O yüzden talimatımızdan sonra bu çıkarma işlemini yapamadılar ve  kayıtlar şişti." 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim