• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Beştaş: Demokratik bir anayasa talebimiz hiç ortadan kalkmadı

Beştaş: Demokratik bir anayasa talebimiz hiç ortadan kalkmadı
HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, parti olarak demokratik bir anayasa taleplerinin hiç ortadan kalkmadığını söyledi.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, parti olarak demokratik bir anayasa taleplerinin hiç ortadan kalkmadığını söyledi. Şu anda sözleri söylemeleri gereken her yerde var olacaklarını kaydeden Beştaş, "Var olmaya devam edeceğiz. Bizim anayasa yapım sürecine dair daha sonra basın ve kamuoyunu bilgilendirme toplantımız olacak. Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanlığı nezdinde bu girişimler devam edecek. Geçmişte de biz anayasa uzlaşma komisyonunda vardık. Bizim orada da bölge yönetimleri, öz yönetimler ve özerkliğe ilişkin yerel demokrasiye ilişkin ayrıntılı önerilerimiz var onları tekrar güncelleyip kamuoyuna sunacağız." diye konuştu.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş basın mensuplarını cevapladı. Bir gazetecinin, "Anayasa süreci var. Uzlaşma komisyonuna üye verecek misiniz? Sizin tavrınız ne olacak?" sorusuna Beştaş, "Bizim demokratik bir anayasa talebimiz hiç ortadan kalkmadı. Ama şuanda bizim sözümüzü söylememiz gereken her yerde var olacağız, var olmaya devam edeceğiz. Bizim anayasa yapım sürecine dair daha sonra basın ve kamuoyunu bilgilendirme toplantımız olacak.Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanlığı nezdinde bu girişimler devam edecek. Geçmişte de biz anayasa uzlaşma komisyonunda vardık. Bizim oradada bölge yönetimleri, öz yönetimler ve özerkliğe ilişkin yerel demokrasiye ilişkin ayrıntılı önerilerimiz var onları tekrar güncelleyip kamuoyuna sunacağız."cevabını verdi.

Başka bir gazetecinin, "HDP doğu ve güneydoğuda yaşananlarla ilgili AİHM nezdinde bir hazırlık yaptığına dair haberler var. Hazırlık aşaması temeliniz ne olacak? Paris cinayetlerinin 3. yıldönümüne denk gelmesi bu cinayetlerin zamanlaması bir işaret mi?" sorusuna Beştaş, şu cevabı verdi: "Bu bir işaret demek hafif olur, bu bir karar. 9 Ocak'a 3 gün kala yine 3 kadının, 3 Kürt adının siyasetçi kimlikleriyle Silopi'de katledilmesinin Paris katliamından, Dilek Doğan'dan ve diğer kürt kadınların katliamından bağımsız olmadığını düşünüyoruz. Nasıl ki, Paris katliamı 3 Ocak'ta İmralı'da ilk kez bir heyet ziyareti olmuştu 2013'te Öcalan'la, hemen bir hafta sonra bu katliam olmuştu. Şu anda da bu sürece denk gelmesi sadece bir işaret değil buradan kadın hareketine, kadın özgürlük mücadelesine verilmek istenen açık bir mesaj var. Bu mesajı aldık, biz de bugün bu mesaja cevap veriyoruz. Bu özgürlük mücadelesinde kadınların yürüyüşünü devam ettireceğiz."

"Uluslararası zeminde başvurularınızın hazırlık aşaması nasıl olacak?" sorusuna ise Beştaş, "Bu konuda Zergele ve Roboski dahil diğer bütün meselelerde aslında uluslararası başvurularımız oluyor. Şuanda uluslararası ceza mahkemesinde de aslında başvurularımız var. Bundan sonraki sürece iliştin hem Birleşmiş milletler mekanizmaları ve Avrupa Birliği mekanizmaları, Avrupa Konseyine, Cenevre'ye ve uluslararası ceza mahkemesi nezdinde hepsine birden hem ziyaretlerimiz olacak dosyalarımız hazır daha önce de göndermiştik fakat maalesef hergün yeni olaylar, yeni ölümler, yeni ihlaller yaşanıyor. Bunları güncelleyip bu başvuruları yapmaya devam edeceğiz. Bildiğiniz üzere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine ve Anayasa Mahkemesine ilk başvuruyu HDP olarak bizler yapmıştık. Bu salondan yine herkese çağrı yapmıştık. Çağrımıza icabet edildi ve şu anda yüzlerce başvuru Avrupa İnsan hakları Mahkemesi önünde çok kısa bir süre zarfında da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin tedbir kararı vermesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Beştaş: Demokratik bir anayasa talebimiz hiç ortadan kalkmadı

Beştaş: Demokratik bir anayasa talebimiz hiç ortadan kalkmadı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim