Son yılların gözde araştırma konusu olan ağrı kesici besinler üzerine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Salim Göktepe, fiziksel ağrı çeken hastaların tüketmeleri gereken ağrı kesici besinleri açıkladı.
ÜZÜM: Siyah üzümde bulunan antosiyonin ve kuersetin ile hem siyah hem beyaz üzümde bulunan resveratrol adlı maddelerin ağrı kesici etkileri üzerine yoğun bilimsel çalışmalar mevcut. Ön çalışmalar eklem kıkırdağını ve omurlar arasındaki diskleri de koruduğunu destekliyor.
ZENCEFİL (Zingiberofficinale): Ağrı kesici ve antienflamatuar özellikleri olan zencefil hakkında 2010 yılında yapılan bir çalışma egzersize bağlı kas ağrılarını azalttığını iddia ediyor. Günde 2-3 tatlı kaşığı öneriliyor.
SOYA FASULYESİ: Etkisi İzoflavon içeriğine bağlı. Günde 40 gram soya proteininin diz kireçlenmesi olanlarda ağrı ve hareket kısıtlılığını azalttığı bildiriliyor. Ancak özellikle erkeklerde etkili.
ZERDEÇAL (hintsafranı): Zerdeçala rengini veren Curcumin adlı pigment ağrı kesici ve antienflamatuar özelliklere sahip. Kireçlenmesi olan hastalarda yapılan bir çalışmada günde 200 miligram Curcumin alınmasının ağrıyı azaltıp hareketleri artırdığı bildirilmektedir.
KİRAZ VE VİŞNE: Antosiyanin ve biyoflavonoid içeriğiyle ağrı kesici, antienflamatuar ve kireçlenme karşıtı etkileri gündemde. Gut tedavisindeki etkinliği çalışılıyor. Mevsiminde günde bir avuç yeterli.
KAHVE: Ağrı eşiğini yükselttiği bildiriliyor. Egzersizden önce bir fincan öneriliyor. Ancak kahvenin yararları kadar zararları da tartışılan bir madde olduğunu unutmayalım.
BALIK: Başta somon olmak üzere yağlı balıkların Omega-3 içerikleriyle ağrıları azalttıkları bildiriliyor. Haftada 2-3 kez yemek yeterli.
KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER: Yüksek antioksidan içeriği ve bazik yapılarıyla etkililer. Yüksek K vitamini içeriği kemikleri güçlü tutuyor.
CEVİZ: Ceviz bol miktarda Omega-3 içeriyor. Çiğ tüketildiğinde ağrı ve inflamasyonu azaltabiliyor.
ACAİ ÇİLEĞİ: Antioksidan ve omega-3’den zengin. Kireçlenme ve ağrı üzerine etkileri çalışılıyor.
KETEN TOHUMU: Omega-3 içeriyor. Ağrı kesici ve antienflamatuar.
KEREVİZ: 3 n-butilftalin içeriyor. Artrit, gut ve fibromiyalji ağrısı üzerine etkileri çalışılıyor.
Besinlerin ve içlerindeki maddelerin ağrı kesici etkilerinin bulunduğunu belirten Göktepe, ağrı çeken hastaların bu besinleri ilaç yerine kullanmak yerine, günlük diyetlerinin içerisine makul miktarlarda ekleyerek tüketmelerini öneriyor.
Besinler ağrı keser mi?
Prof. Dr. Ahmet Salim Göktepe ağrı kesici besinleri açıkladı...
Diğer Haberler
Özel Sağlık Sigortası Nedir, Neleri Kapsar?Sağlık, yaşamımızın vazgeçilmez bir unsuru olup, bu kıymetli varlığımızı koruma adına alınan önlemler büyük bir önem taşır.
DSÖ: Gençleri korumak için okullarda sigara ve elektronik sigara içilmesini yasaklayınDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ülkelere "gençleri korumak için okullarda sigara ve elektronik sigara içilmesini yasaklama" çağrısı yaptı.
Eris Varyantında Bu Belirtilere Dikkat! Kimler Risk Altında?İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Servet Öztürk önemli bilgilendirmelerde bulundu.
Sağlık Bakanı Koca, 9 kişide Eris varyantının görüldüğünü açıkladıSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19'un Eris varyantının 9 kişide görüldüğünü, bunun endişe sayılmayacak bir gelişme olduğunu bildirdi.
1/20
- Askeri gemi mezarlığındaki terk edilmiş gemilerin etkileyici görüntüleri
- Kapadokya'nın 'kalbi' Narlıgöl ilkbaharda bir başka güzel
- Ziyaretçisiz kalan Akdamar Adası badem çiçekleri ile görsel bir güzellik
- Haftanın fotoğrafları
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim