• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

BDDK'nın bankalar üzerindeki yaptırım gücü sorgulanıyor

BDDK'nın bankalar üzerindeki yaptırım gücü sorgulanıyor
BDDK ,"ücret ve komisyonları azaltın" uyarısına tepkisiz kalıyor.


Bankalar BDDK'nın kararlarını umursamıyor. BDDK, "Ücret ve komisyonları azaltın" dedikçe, yeni gelir kalemleri oluşturuluyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bankalar üzerindeki yaptırım gücü sorgulanıyor.

Bankaların müşterilerine yönelik yaptığı haksız uygulamalara karşı BDDK'nın getirdiği önlemler dikkate alınmıyor. Habersiz sigorta yapmak, durağan hesaplardan para çekmek, fazladan masraf almak, finansal durum bilgilendirmesinden fahiş ücretler kesmek gibi uygulamaları engelleyemeyen BDDK, kamuoyunda güven bunalımı yaşıyor.

Sabah'ın haberine göre; Son olarak dövizzedelerin borçlarının yapılandırılmasında bankaların baskısına boyun eğerek yaptırım gücü olmayan tavsiye kararı aldırabilen BDDK, piyasayı disipline edemiyor.

Vatandaş, BDDK'ya yapılan şikâyetlerin çözülmediğini, açılan soruşturmaların sonuçlandırılmadığını belirterek, kurumun görevini etkin ve kararlı yapması gerektiğini belirtiyor.

ÜCRETLİ SMS DEVAM EDİYOR

BDDK'nın uygulanmasını istediği ancak bankaların yanaşmadığı kararların başında hizmet ve komisyon gelirleri geliyor. Bunların başında da bilgilendirme amaçlı gönderilen mail ve SMS'lerden alınan yeni ücretler yer alıyor. Örneğin banka, müşterisine finansal bilgilerini gönderdiği maillerden 5, kart ödemesi geciktiğinde yapılan SMS uyarılarından da 3 liraya kadar ücret alıyor. Üstelik bankaların üst düzey yöneticileri, dövizzedelere sözlü olarak "BDDK'yı tanımıyoruz. Bu kararları uygulamıyoruz" diyebiliyor.

MAHKEME KARARLARI TANINMIYOR

Bankalar , BDDK'yı umursamadığı gibi bu yöndeki mahkeme kararlarını da uygulamıyor. Hesap işletim ücretleri gibi konularda tüketici lehine alınan mahkeme kararları dahi tanınmıyor.
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Disiplin Kurulu Başkanı avukat Şükran Soner, bankaların BDDK'yı dikkate almamaları bir yana, kurumun bankaların tarafında olduğunu ileri sürüyor. Bankaların kendi ekosistemlerini yarattığını ve bankacılık yasasını ileri sürerek yapılan şikâyetleri savuşturduklarını belirten Soner, "BDDK kuralları bir yana mahkeme kararları bile uygulanmıyor" dedi.

UYGULANMAYAN KARARLAR

* Bankaların ücret ve komisyonları azaltılacak.

Mevcut durum: BDDK internet sitesinde bu yönde bir yönetmelik yayımladı. Ancak bankaların baskısıyla apar topar geri çekildi. 2 ay geçmesine rağmen hâlâ yeni karar çıkmadı.

* BDDK, ücret ve komisyonların azaltılmasını istedi. Bazı kalemlerin iptali gündeme geldi.

Mevcut durum: Yeni Tüketici Yasası'nın verdiği yetkiyle hizmet kalemlerinin belirlenmesi BDDK'ya verildi ancak henüz yayımlanmadı. Bankalar sadeleştirme yerine bildirim ücreti gibi yeni gelir kalemleri oluşturdu.

* Müşterilerin durağan hesaplarında sigorta adı altında ücret alınmaması şartı bulunuyor.

Mevcut durum: Bu konuda açılan davalar hâlâ sonuçlandırılmadı. Bazı banka yöneticilerine elde edilen gelire göre çok düşük kalan para cezaları kesildi. Bankaların söz konusu uygulamaları devam ediyor.

* Bankalar müşterilerin istediği bilgi dökümünden bile para kesmeye başladı. 1 sayfalık döküme 02 lira alan bankalar bulunuyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim