• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 15 °C

Batur Kardeşlerin Biyonik Kulak Sevinci

Batur Kardeşlerin Biyonik Kulak Sevinci
Adana'da doğuştan işitme kaybı bulunan iki kardeşe, duyu kayıplarının artmasının ardından Çukurova Üniversitesi Halil Avcı Duyma Engelli Merkezi'nde...

Adana'da doğuştan işitme kaybı bulunan iki kardeşe, duyu kayıplarının artmasının ardından Çukurova Üniversitesi Halil Avcı Duyma Engelli Merkezi'nde biyonik kulaklık takıldı. Duyma Engelli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Süleyman Özdemir, kardeşlerde doğuştan işitme kaybının en önemli sebebinin akraba evliliğinden kaynaklandığını söyledi.

20 yaşındaki Ozan Batur ve 15 yaşındaki Helin Batur'un çocukken gittiği hastanede doğuştan yüzde 70 işitme kaybı olduğu belirlendi. Bunun üzerine Çukurova Üniversitesi Halil Avcı Duyma Engelli Merkezi'ne götürülen Batur kardeşler, işitme cihazı kullanarak burada uzun süre eğitim gördü. Ancak işitme kaybının artması nedeniyle Ozan Batur'a 2012 yılında, Helin Batur'a ise geçtiğimiz ay biyonik kulaklık takıldı. Batur kardeşler, yeniden eskisi gibi duymanın mutluluğunu yaşadı.

"AİLELERE SESLENİYORUM; ÇOCUKLARINI BURAYA GETİRSİNLER"

Anne Gülcan Batur, oğlu Ozan ve kızı Helin'in Halil Avcı İşitme Merkezi'nde yaklaşık 15 yıla yakın eğitim gördüğünü belirterek, "Oğlum hiç konuşmuyordu. 4 yaşında anne demeye başladı. Kızım da öyle. Belirli bir süreden sonra işitmelerini kaybettiler. İkisi de normal cihaz kullanmıyor artık. Biyonik kulak takıldı. Çok mutluyum. Bilimin bu kadar ilerlemesi bizi çok mutlu ediyor" ifadelerini kullandı. Biyonik kulak ile çocuklarının çok güzel duyduğunu ve algıladıklarını kaydeden Gülcan Batur, "Okula gidiyorlar, çalışıyorlar, her istediklerini yapabiliyorlar. Daha önce kendilerini ifade edemiyorlardı. Şuanda kendilerini ifade edebiliyorlar. Arkadaşlarıyla çok güzel iletişim kurabiliyorlar. Bütün işitme engelli ailelere sesleniyorum; çocuklarını buraya getirsinler, hocalarımızla tanıştırsınlar, eğitimlerinden geri bırakmasınlar. Her bir hocamız altın değerinde" dedi.

"İŞİTME CİHAZINDAN FAYDA GÖRMEMEYE BAŞLADILAR"

Çukurova Üniversitesi Halil Avcı Duyma Engelli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Süleyman Özdemir ise "Bu iki kardeş küçük yaşlarından itibaren merkezimizde takip ediliyor. İki yaşından önce iki kardeşte de işitme azlığı olduğu saptandı. Fakat tam bir işitme kaybı değildi. Onun için ilk başta ikisine de "hava yolu işitme cihazı" dediğimiz işitme cihazı takıldı. Hayatlarının belli bir dönemini bu cihazlarla devam ettirdiler. Fakat son dönemlerde işitme azlıkları giderek arttı ve artık işitme cihazından fayda görmemeye başladılar. Onun için bu çocuklara koklear impilantasyon dediğimiz biyonik kulak ameliyatı yaptık. Şuanda Ozan 4 yıldır koklear impilant cihazı kullanmakta. Küçük kardeşine de bir ay önce koklear impilantasyon ameliyatı yapmıştık. Bugün de cihazı açtık ve şuanda duyması gayet iyi" diye konuştu.

"KARDEŞ HASTALARIN EN ÖNEMLİ SEBEBİ AKRABA EVLİLİĞİ"

Akraba evliliği yapan çiftlerin çocuklarının büyük bir kısmanda işitme azlığı saptandığını belirten Özdemir, "Bölgemizde kardeş hastalarda en önemli sebep akraba evliliğinin olması. Akraba evliliği olan kişilerin çocuklarının büyük kısmında işitme azlığı saptanıyor. Kardeşlerden bir tanesinde işitme azlığı varken maalesef bölgemizdeki insanlar ikinci çocuklarını hatta üçüncü çocuklarını yapıyorlar ve bu çocuklarda da yine aynı şekilde işitme azlığı görülüyor. Bunun dışında yüzlerce değişik sendromlar var. Bu sendromlarda da yine işitme azlığı görülebiliyor. Fakat bölgemizdeki en önemli sorun akraba evliliği" şeklinde konuştu.

Merkezlerinde kardeş hasta oranının çok fazla olduğunu kaydeden Özdemir, "Bin civarında koklear impilantasyon ameliyatı yaptık. Bu hastaların içinde kardeş hastaların sayısı da azımsanmayacak kadar fazla" dedi.

Batur Kardeşlerin Biyonik Kulak Sevinci

Batur Kardeşlerin Biyonik Kulak Sevinci

Batur Kardeşlerin Biyonik Kulak Sevinci

Batur Kardeşlerin Biyonik Kulak Sevinci

Batur Kardeşlerin Biyonik Kulak Sevinci

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim