• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

"Başkanlık sistemini, toz duman içerisinde kabul ettirilme gayreti var"

"Başkanlık sistemini, toz duman içerisinde kabul ettirilme gayreti var"
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, "Erklerin ayrılığı değil erklerin uyumu mantığı içerisinde sınırsız yetki, sıfır denetim mantığıyla...

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, "Erklerin ayrılığı değil erklerin uyumu mantığı içerisinde sınırsız yetki, sıfır denetim mantığıyla bir başkanlık sistemi talebi, alt başlıkları oluşturulmadan Türkiye'ye bir toz duman içerisinde kabul ettirilme gayreti vardır." dedi.

Partisinin Manisa il başkanlığı binasında gazetecilere açıklamada bulanan DP Genel Başkanı Uysal, Türkiye'nin her geçen gün biraz daha derinleşen, kontrol edilebilir sınırları dışına taşınacak bir iklim içerisinde pek çok meselelerinin kenara bırakıldığı, temelde huzurun ve güvenliğin büyük risk altına alındığı, bugünkü iktidarın şahsi yanlışlarının ülke için topyekun bir güvenlik açığına dönüştüğünü söyledi. Uysal, "Atılan yanlış adımların Suriye'de PKK'yı AKP'nin bir dış siyaseti vesilesiyle bir toprak sahibi yaptığını görüyoruz. PYD örgütünü dün Ankara'da misafir edip bugün terör örgütü denmesini ülke içerisinde bizler anlarız ama uluslararası zeminde bunların kabul edilebilir imkanı çok zordur." diye konuştu.

Demokratik ve hukuk çerçevesinin dışında bir propagandanın yapıldığını vurgulayan Uysal, "Bu noktada parlamenter rejimin işleyişinden hiçbirimizin kifayet edebilme imkanı yok. Türkiye'de eğer samimilerse Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Mecliste dokunulmazlık dosyaları tozlanmasın" dediği noktada Manisa'dan çağrıda bulunuyorum. Bu noktada samimiyetinizi göstermeniz için elinizi bağlayan hiçbir şey yoktur. Hiçbir şekilde anayasa değişikliğine de hacet yoktur. İktidara talip olurken ağzınızdan düşürmediğiniz kürsü dokunulmazlığı dışında dokunulmazlık dosyalarının kaldırılması noktasında temel bir prensibi uygulayarak, bu sıkışmışlıktan Türkiye'yi de kurtarın. Alenen PKK propagandası yapanları da cesaretlendirecek bir kamuflajı onların üzerinden alalım." şeklinde konuştu.

Uysal şöyle devam etti: "'Anayasa gelecek dertler bitecek" gibi sloganla beraber birinci meşrutiyetten ikinci meşrutiyete, Cumhuriyet'ten 27 Mayıs darbesine varıncaya kadar hep bu propaganda yapılmıştır. Ama ülkeleri sadece koyduğunuz anayasalar değil onun ahlakını, kültürünü ürettiğiniz müddetçe bunun bir bağlayıcı hüküm içerdiğini biliyoruz. Erklerin ayrılı değil erklerin uyumu mantığı içerisinde sınırsız yetki, sıfır denetim mantığıyla bir başkanlık sistemi talebi, alt başlıkları oluşturulmadan Türkiye'ye bir toz duman içerisinde kabul ettirilme gayreti vardır."

İktidarın ayrıştırıcı ve ötekileştirildiği üslubundan dolayı en birleştirici meselelerde bile meclis zemininde bir araya gelinemediğini dile getiren Uysal, "Bizim talebimiz, Türkiye'nin önünde büyük bir mesele olarak duran eğitimden sağlığa, sosyal güvenlikten iktisadi meselelere bütün bunları değiştirecek, millet iradesini sağlıklı bir şekilde meclise yansıtabilmek ve Türkiye'nin en büyük açığının demokrasi olduğu bilinci ile bu işlemeyen düzeni değiştirilmesi gerekliliğidir. Eğer samimilerse dokunulmazlıklardan başlayarak anayasa sürecini millete iyi niyet beyanı olarak siyasi partiler yasası seçim sistemi çerçevesinde bu değişiklikleri ortaya koyalım. Bir sağduyu hareketi olarak her daim şahsi önceliklerimizden ziyade milletin önceliklerini kendisine referans olarak görerek bugüne kadar siyasetimizi sürdürdük. Türkiye'nin bugün makulünü kaybettiğini görüyoruz. Türkiye'nin yeniden bir nefes almaya ihtiyacı var. Siyasetin bu derinliği oluşturulabilmesi için bu kavgacı iklimde, kutuplaştırılan soğuk savaş düzeni içerisinde, mesafelerin açıldığı hiçbir milli mesele etrafında bir araya gelemeyen bu siyaset anlayışıyla Türkiye'nin meselelerin çözülebilme imkanı yoktur." dedi.Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim