• BIST 10247.75
  • Altın 2393.909
  • Dolar 32.2484
  • Euro 34.6675
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 20 °C

Başkan Yılmaz: “TEK Taraflı Bir Bakış Açımız Yok”

Başkan Yılmaz: “TEK Taraflı Bir Bakış Açımız Yok”
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ürdün Zerka Ticaret ve Sanayi Odaları ziyaretinde yaptığı konuşmada Ürdün ile olan ilişkilerine...

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ürdün Zerka Ticaret ve Sanayi Odaları ziyaretinde yaptığı konuşmada Ürdün ile olan ilişkilerine tek taraflı olarak bakmadıklarını belirterek "Karşılıklı "kazan kazan" prensibiyle yaklaşıyoruz" dedi.

Samsun heyeti Ürdün ziyaretinde bugün ki son ziyaretlerinde Zerka Ticaret Odası ve Zerka Sanayi Odası başkanlarını ziyaret etti. Zerka Sanayi Odası Başkanı Fares Hommoudeh, 2 toplum arasında ortak tarihi, kültürel yönlerin bulunması sebebiyle çok ortak yönleri olduğunu anımsatarak, "Zerka Belediyesi ve Samsun Belediyesi arasında düşünülen kardeş şehir projesinin önemli bir adım teşkil edeceğini düşünüyorum. Samsun Türkiye'nin kurtuluş mücadelesinin başlangıç şehri olduğu için bunun bize uğurlu gelmesini ümit ediyoruz" diye konuştu.

Zerka Ticaret Odası Başkanı Husaın Shraım, kalkınmada en önemli paydaşlardan birisi olan özel sektörün önemini bilmekle birlikte özellikle 2011 yılında imzalanan Özel Serbest Bölge ve Ticaret anlaşmasıyla pekiştirmiş olduklarını anlattı. Shraım "Bu iki ülke arasındaki anlaşmayla birlikte ticari faaliyetler daha kolay yolla sağlanacak. Ürdün'ün ürünleri Türk pazarına daha rahat iletilecek. Bölgede bulunan sorunlar nedeniyle her ne kadar ticaret yolları kısıtlanmış olsa da hala havayoluyla ticaret yapabilmemize imkan sağlanmaktadır. Suriye sınırının kapanmış olmasından dolayı ve bölgede bulunan diğer sorunlar yüzünden bildiğimiz kadarıyla ekonomik kalkınma bakımından 1. sırada Arabistan, 3. sırada Türkiye gelmekte. Ürdün'de bulunan Türk şirketlerinin daha fazla artmasını arzuluyoruz. Bu ikili ilişkilerin daha sıklaşmasını ümit ederken Ürdün ürünlerinin Türk pazarında daha çok yer almasını istiyoruz. Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun ziyareti sırasında çok sayıda protokol anlaşmaları imzalandı. Bu anlaşmalarda enerji olsun, alt yapı olsun birçok alanda protokoller yer alıyor. İlgili bakanların bu işlerin takipçisi olması konusunda tembihlendiler. Davutoğlu'nun ziyaretinde Türkiye'den gelen iş adamlarının yoğun katılımı Türkiye'nin ne kadar gelişmiş ve istikrar sahibi bir ülke olduğunu gösterdi. Zerka Ticaret Odası adına ve üyelerin adına ziyaretiniz için teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"SAMSUN 750 MİLYON DOLARLIK İHRACATLA GELECEĞE KOŞUYOR"

Samsun'un şu anda yılda 750 milyon dolar civarında ihracatı olan bir sanayi şehri olma yolunda hızla geleceğe doğru koştuğunu söyleyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da "Samsun'un karşısında Rusya ile Romanya ve Bulgaristan'ın şehirleri ile iddialı bir şekilde sanayi üretiminin pazarlarını geliştirme yönünde ciddi temaslarımız vardı. Ancak son yaşanan uçak düşürme hadisesi sonrasında bu ilişkilerimizde etkilendi. Şu anda Gıda, Bafra, Havza ve Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi ile lojistik organize sanayi bölgemizi de sayarsak 5 tane etkin organize sanayi bölgemiz var. Bir belediye başkanı olarak ifade etmek istiyorum ki Zerka'da belediye başkanımız ile kurduğumuz diyaloglar, Zerka şehri arasında kurmaya çalıştığımız kardeş şehir ilişkisi gelecekte sanayide, ticarette ve turizm organizasyonlarında yeni kardeşliklerin kurulmasına neden olacaktır" diye konuştu.

Bu görüşmelerin lafta kalmasından endişe duyduğun ifade eden Başkan Yılmaz, şöyle devam etti: "Bu kardeş şehir protokolünü imzaladıktan sonra oturalım 2016 yılının geri kalan günlerini ay ay planlayalım. Hiç bir zaman biz şunları üretiyoruz Ürdün gelsin bunları bizden alsın, biz de Ürdün'den şunları alalım diyen tek taraflı bir bakış açısı içerisinde değiliz. Biz her zaman karşılıklı "kazan kazan" anlayışı ile teklifler götürelim diye bakıyoruz. Birlikte üretip birlikte pazarlarda rol alalımı planlamak gerekiyor. Ürdünlü turizmci Samsun'a gelsin Samsunlu turizmci ile ortak iş kursun. Yani işin alanı satanı değil ortağı olsun. Biz yerel yöneticiler olarak da bu ortaklığı kuran arkadaşlara bunların imar planı tadilatları, bunların arazi bulma arayışları gibi konularda destek verelim. Yollarını yapalım, sularını getirelim, alt yapı tesislerini yapalım ve onların karşılaşabilecekleri bürokratik engelleri aşma konusunda katkı verelim."

Son olarak söz alan Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun ve Samsun ekonomisini oluşturan faktörlerle ilgili geniş bir açıklama yaptı. Vali Şahin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu tarafından bu ilişkilerin geliştirilmesi yönünde talimat aldıklarını ifade ederek, "Birçok ortak değere sahip olduğumuz Ürdün ve Türkiye arasındaki her alanda gerekli iletişimi ve ilişkileri geliştirmek zorundayız" şeklinde konuştu.

Başkan Yılmaz: “TEK Taraflı Bir Bakış Açımız Yok”

Başkan Yılmaz: “TEK Taraflı Bir Bakış Açımız Yok”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim