• BIST 9878.43
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

Başkan Özgökçe’den ‘Dünya Su Günü’ Mesajı

Başkan Özgökçe’den ‘Dünya Su Günü’ Mesajı
Van'ın Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, "Dünya Su Günü" nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Van'ın Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe, "Dünya Su Günü" nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Başkan Özgökçe, insanlık için sadece bir ihtiyaç değil, aynı zamanda hayat kaynağı olan suyun bütün inanç sistemlerinde kutsal sayıldığını söyledi. Suyun hayat kaynağı olmasının yanında; kültürü, inancı, sanatı, edebiyatı da derinden etkilediğini dile getiren Özgökçe, "Hayatın temel gereksinimi olan suyun, içme ve kullanma gibi bireysel ihtiyaçların karşılanmasının yanı sıra enerji, sanayi, turizm ve ulaşım gibi pek çok sektör için de hayati önem taşımaktadır. Su yoksa hayat da yok. Suyun israf edilerek kullanılması ve küresel iklim değişikliği gibi nedenlerle de su kaynakları hızla azalmakta, sulak ve verimli alanlar dünyanın özellikle Afrika başta olmak üzere kuruyarak çölleşmektedir. Gelecekte kullanılacak su açısında problem yaşanabilecek bir bölgede bulunan Türkiye tarafından makro ölçekli çözüm projeleri üretilmekle birlikte, yerel yöneticiler olarak bizlere de bir takım görevler düşmektedir. En basit bir birey olarak kendi evimizde basit tedbirlerle yapacağımız her bir damla tasarruf, kendi geleceğimize ciddi bir yatırım olacaktır" dedi.

Dünya genelinde her 22 Mart'ta kutlanan bu özel günün amacının ülkelerinin giderek büyüyen temiz ve kullanılabilen su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması konusunda somut adımlar atılması olduğunu dile getiren Başkan Özgökçe, "Dünyanın dörtte üçü sularla kaplı olmasına rağmen kullanılabilir su kaynakları oldukça sınırlıdır. Mevcut su kaynakları, sadece yüzde 2.5 oranında insanların kullanımı için elverişlidir. Bu yüzde 2'lik su kaynaklarının da yüzde 70'i tarımsal amaçlı kullanılmakta, yüzde 19'u sanayi amaçlı, yüzde 11'i ise evsel amaçlı kullanılmaktadır. Türkiye, 2023 yılından itibaren mevcut su kaynaklarını yüzde 100 kullanmayı planlamaktadır. Buna rağmen ülkemizde su kaynakları plansız kullanılmakta, yasadışı ve aşırı kullanımların önüne geçilememektedir. Bu durum su kaynaklarının hızlı bir şekilde azalmasına sebep olmaktadır. Buna engel olmak için havza bazlı çalışmaların üzerinde durulmalı ve havza bazlı deşarj kriterleri belirlenmelidir. Ayrıca atık suların geri kullanılması çalışmaları arttırılmalı, geri kullanılan sular proses suyu, tarımsal sulama suyu olarak kullanılarak su kaynakları korunmalıdır, geç kalınmadan araştırma geliştirme çalışmaları yapılmalıdır" diye konuştu.

Peygamber Efendimizin (s.a.v.) "Nehir kenarında abdest alıyor olsanız bile, suyu iktisatlı kullanınız ve israf etmeyiniz" hadisinin tüm insanlık için önemli bir kriter olması gerektiğini belirten Başkan Özgökçe, "Akıp giden su değil, değerlendirilen, kullanılan su medeniyet getirir. Kur'an-ı Kerim'de suyun, canlıların sağlığı açısından şart olan temizlik için de elzem olduğunu belirtiliyor. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) yerleşme ve şehirleşme alanlarını belirlemede önem verdiği hususların en başında su konusu gelmektedir. Peygamber Efendimiz Medine'ye Hicret ettiğinde ilk iş olarak şehirdeki içme suyu problemini ve insanı uzaklardan da rahatsız eden çöp sorununu çözmüştür ve bu maksatla imkanı olanları, halkın kaliteli içme suyu ihtiyacını bedelsiz gidermeye teşvik etmiştir. Böylece insanların su problemini çözmek için İslam'ın ilk su vakıfları ortaya çıkmıştır. Gereksiz harcanan her damla su, nehirlerin kurumasını, balıklar başta olmak üzere tüm sulak alan canlıları ve susuz yaşayamayan tüm canlı türlerinin soylarının tükenmesini ve barajların boşalmalarını hızlandırmaktadır. Muslukları zamanında kapatarak bir aile yılda yaklaşık 80 bin litre su tasarrufu yapabilir. Dişlerinizi fırçalarken musluğunuzu açık bırakmakla 20 litrelik bir su kaybınız olur. Bulaşık yıkarken musluğu açık bırakmak ise 120 litrelik bir su sarfiyatına yol açar. Tıraş olurken kayıp, her seferinde 20-40 litre dolaylarındadır. Otomobilinizi kendiniz hortum kullanarak yıkarsanız yaklaşık 550 litre su harcarsınız" ifadelerini kullandı.

Su gibi yaşamın her unsuruna temel teşkil eden kaynakların etkin ve adil bir biçimde kullanma bilincinin arttırılması ve geliştirilmesine dikkat çekmesi dileğinde de bulunan Başkan Özgökçe, "Bu duygu ve düşüncelerle bütün vatandaşlarımızın "Dünya Su Günü'nü tebrik eder, bugünün her canlı için vazgeçilmez olan su kaynaklarının korunmasına, kullanım bilincimizin ve duyarlılığımızın artırmasına vesile olmasını temenni ederim" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim