• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 23 °C

Başkan Gümrükçüoğlu, Büyükşehir’deki 2. Yılını Düzenlediği Basın Toplantısıyla Değerlendirdi

Başkan Gümrükçüoğlu, Büyükşehir’deki 2. Yılını Düzenlediği Basın Toplantısıyla Değerlendirdi
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevindeki ikinci yılını düzenlediği basın toplantısıyla değerlendiren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı...

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevindeki ikinci yılını düzenlediği basın toplantısıyla değerlendiren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, altyapı çalışmaları, şerhin imar durumu ve belediyenin mali yapısında sürdürülen, projelendirilen çalışmalar konusunda açıklamalarda bulundu. Başkan Gümrükçüoğlu basın mensuplarının sorularına da ayrıntılı yanıtlar verdi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Büyükşehir Belediyesi'nin hizmetteki ikinci yılını düzenlediği basın toplantısı ile değerlendirdi. EYOF Hatıra Parkı'nda gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesi ve personel sayısı hakkında kamuoyunu aydınlatan Başkan Gümrükçüoğlu, Büyükşehir Belediyesi'nin bağlı kuruluşu TİSKİ ile birlikte toplamda 2 bin 354 personel ile Trabzon il geneline hizmet vermekte olduğunu kaydetti.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluş TİSKİ'nin 2016 bütçelerinin toplamının 641 milyon TL olduğunu hatırlatan Başkan Gümrükçüoğlu, Büyükşehir Belediyesi ve TİSKİ'nin toplam borcunun ise 418 milyon TL olduğunu ifade etti. Borcun kaynağına ilişkin olarak ayrıntılı bilgilendirmede de bulunan Gümrükçüoğlu, "Trabzon'un büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla kapanan belde belediyelerinin ve ilçe belediyelerimizin ilgili borçlarını devraldık. Bu borçları taksitler halinde ödüyoruz" dedi.

"2016'DA 100 MİLYONLUK BETON VE ASFALTLAMA YAPACAĞIZ"

Trabzon'un yüzölçümünün 4 bin 685 metrekare olmasına karşın, Trabzon'un 20 bin km'lik yol ağı ile Türkiye'nin en uzun yol ağına sahip ili olduğuna dikkat çeken Başkan Gümrükçüoğlu, bu nedenle yol çalışmalarına özel önem verdiklerini dile getirdi. 2016 yılında yapacakları yol çalışmalarına ilişkin bilgilendirmede bulunan Gümrükçüğlu, "Bu yıl 50 milyon TL'lik yol betonlaması, 50 milyon TL'lik de asfaltlama çalışması yapacağız. Bu rakam Trabzon için büyük bir rekordur. Bu şekilde her yıl yapacağımız çalışmalarla yol sorunlarını ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

"156 MİLYONLUK İÇME SUYU VE ALTYAPI ÇALIŞMASI YAPIYORUZ"

Trabzon'un içme suyu ve altyapı sorunlarını ortadan kaldırmak için yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu, Büyükşehir Belediyesi'nin bağlı kuruluşu olarak bu alanda görevli olan Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi'nin 2015 yılında kendi bütçesinden 112 milyonluk yatırım yaptığını ifade ederek, TİSKİ'nin 2016 yılında ise kendi bütçesinden 156 milyonluk yatırıma imza atacağını söyledi.

"ŞEHİR MERKEZİNDE 600 MİLYONLUK PROJELERE BAŞLIYORUZ"

Trabzon şehir merkezinin tüm içme suyu ve altyapı problemlerini ortadan kaldırmak için dev projeler hazırladıklarını belirten Başkan Gümrükçüoğlu, "Trabzon şehir merkezinin tüm mücavir alanlarıyla birlikte tüm içme suyu projesi, yağmur suyu projesi, atık su ve biyolojik arıtma projesini uzun uğraşlarımız sonunda hazırladık. Bu üç dev projenin toplam yatırım maliyeti yaklaşık 600 milyon TL'dir. 2019'a kadar etap etap bu projelere başlamış olacağız" ifadelerini kullandı.

"KAMULAŞTIRMADA 10 YILDA YAPILAMAYANI 1 YILDA YAPTIK"

Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu, 2. yıl değerlendirme toplantısında ayrıca Büyükşehir Belediyesi'nin bir yılda yaptığı kamulaştırmaların, il belediyesinin geçmiş dönemlerinde 10 yılda yapılan kamulaştırmalardan fazla olduğunu ifade etti. Büyükşehir Belediyesi olarak 2014 yılında 14 milyon, 2015 yılında 13 milyon, 2016 yılı Mart ayı itibariyle de 13 milyonluk kamulaştırmaya imza attıklarını ifade eden Gümrükçüoğlu, "Rakamlar ortadadır. Trabzon il belediyesi tarihinde 10 yıllık kamulaştırma rakamları bizim 1 yılımıza ulaşmıyor" dedi.

"YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ İNŞAAT RUHSATI VERDİLER"

"Büyükşehir yasası çıkınca Trabzon'da yangından mal kaçırır gibi inşaat ruhsatı aldılar, verdiler" diyen başkan Gümrükçüoğlu, "Kim verdi bu ruhsatları? İlçe ve belde belediyeleri verdi. O süreçte Trabzon il genelinde 38 bin konut imarına ruhsat verildi. Şehrimizin son bir yılda nüfusu 2 bin arttı. Bir konutta 5 kişi yaşasa 38 bin konuta yaklaşık 200 bin kişi yaşar. Bu şehrin nüfusu 200 bin arttı mı? Hayır. Nüfus projeksiyonu yapıldı mı peki bu ruhsatlar verilirken? Yapılmadı. Şimdi kapanmış olan belde belediyeleri o dönem ne yaptı? Almış bir şehir plancısı, imar değişikliği yapmış. Bunu kendi meclisine geçirmiş. Trabzon büyükşehir oluyor ya, yangından mal kaçırmaları lazım. Biz o dönem yetkimiz olmamasına rağmen bunu Valiliğe şikayet ettik. Ben yüksek binaya da karşı değilim. Her şey yerinde ve zamanında yapılsın, yeşil alan bırakılsın. Trabzon'un her yerinde o dönem bu katliamlar yapıldı ama Söğütlü, Yıldızlı, Pelitli, Yalıncak, Kaşüstü ve Yomra'da çok yoğun yapıldı. Seçimden sonra büyükşehir olunca bu işe el attık. Gelin bu konuyu "masaya yatıralım" dedik" diye konuştu.

"MARAŞ CADDESİ TRAFİĞE KAPATILIRSA TRAFİK TIKANIR"

Maraş Caddesinin trafiğe kapatılması durumunda trafiğin tıkanacağını dile getiren Başkan Gümrükçüoğlu, "Bakın size özel çalışmalarımızın sonuçlarını açıklıyorum: 3 Şubat'ta, okulların kapalı olduğu sakin günde Tanjant'ın Trabzon Evi'nin olduğu kısmından batıya doğru bir günde geçen araç sayısı 20 bin 90. Aynı bölgede ters istikamete giden araç sayısı 16 bin 995. Aynı gün Kahramanmaraş Caddesi'nden Meydan'a doğru dönen araç sayısı 13 bin 965. Uzunsokak boyunca gelip Palet Pastanesi'nin oradan Maraş Caddesi'ne dönen araç sayısı 7 bin 180. Aynı gün Cumhuriyet Caddesi'nden yukarı çıkan araç sayısı 12 bin 686. Bu rakamlar ortada. Şimdi bu rakamlara rağmen Kahramanmaraş Caddesi'nin trafiğe kapatılması nasıl konuşulabilir ki? Maraş Caddesi trafiğe kapatılırsa üstteki Tanjant yolu ve Sahil Yolu birinci saatte tıkanır, herkes feryat eder. Şimdi biz ne yapıyoruz? Çömlekçi'de kentsel dönüşüm olan yerden gireceğiz, Hamamizade'nin altından geçeceğiz yeni bir tünelle Pazarkapı bölgesine çıkacağız. Bu proje şuanda hazırlanıyor. O bölge ancak bu şekilde rahatlar. Öbür taraftan Kanuni Bulvarı'nı yapıyorum, trafiğin bir kısmı da oraya intikal edecek" şeklinde konuştu.

Maraş Caddesi'nde trafik tıkanıklığının olmadığı, trafik işgali olduğunu kaydeden Gümrükçüoülu, "Bu işgalin yüzde 80'ini yapan özel araçları ve kargo araçları, yüzde 20'sini yapan dolmuş minibüslerin orada belirlenenden fazla bulunması. Bu sorunu ortadan kaldırmak için EDS'yi şimdi ihale ediyorum. Kurala uymayan olursa cezasını en ağır şekilde öder. O caddede trafik işgali ortadan kalktığında binlerce araç hiçbir sorun olmadan orada seyreder" ifadelerini kullandı.

GÜMRÜKÇÜOĞLU İLE GAZETECİNİN SU POLEMİĞİ

Başkan Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, basın toplantısında içme suyunun temiz olup olmamasıyla ilgili bir gazeteci ile de polemik yaşadı. Soru cevap bölümünde gazeteci Osman Cudi Yılmaz, Gümrüçüoğlu'na "2012 yılından elimde bir belge var. Bazı maddelerle ilgili Samsun Hıfzısıhha Raporu'nda çözümlenmedi. Analiz edilmedi" diyor" ifadelerini kullanması üzerine Başkan Gümrükçüoğlu, elindeki dosyayı kaldırarak, "Bakın elimde tüm maddeler var. Tüm maddelerle ilgili sonuçlar var. Bu işi resmi kurumlar yapar. Kuralına kaidesine uygun eğitilmiş insanlar yapar. O sizin dediğiniz kimse bilim adamları gelsin benim kapım açık. Gelsinler konuşalım" dedi.

Yılmaz yine itiraz etmesi üzerine Başkan,Gümrükçüoğlu "Genel Müdüre söylüyorum; numunelerin alınışında gözlemci olarak bulunun. O profesörü de yanınıza alın. Afaki konuşmayın" diyerek çıkıştı. Bunun üzerine Yılmaz, "Afaki değil efendim" şeklinde cevap verdi.

Karşılıklı konuşmaların ardından Başkan Gümrükçüoğlu, "Ben musluklardaki suyu açıp pet şişe ve damacana sulardan daha güvenli içiyorum" ifadelerini kullandı.

Gazeteci Yılmaz daha sonra, "Katı atıklar deşarj olmadan temizlenmeden burada denize karışıyor. Gelin birlikte inceleyelim" demesi üzerine, Başkan Gümrükçüoğlu, "Kimse benim amirim değil. Ben kanunları çok iyi bilirim. Benim amirim İçişleri Bakanlığı'dır, Sağlık Bakanlığı'dır. Ben görevime kimseye karıştırmam. Sonuçlarını açıklarım" diyerek sert çıktı.

"90 YAŞINA KADAR HİZMET EDERİM"

Bir gazetecinin, "Sağlığı yerinde değil, önümüzdeki dönem yok" gibi söylentileriyle ilgili soruya Başkan Gümrükçüoğlu, "Ben her zaman milletin hizmetkarlığına adayım. İyi de sağlıklıyım. 90 yaşına kadar Allah ömür vermişse yine de hizmet ederim. Meşakkatli bir hizmet ama hizmetlerin en güzeli" diyerek cevapladı.

Başkan Gümrükçüoğlu, Büyükşehir’deki 2. Yılını Düzenlediği Basın Toplantısıyla Değerlendirdi

Başkan Gümrükçüoğlu, Büyükşehir’deki 2. Yılını Düzenlediği Basın Toplantısıyla Değerlendirdi

Başkan Gümrükçüoğlu, Büyükşehir’deki 2. Yılını Düzenlediği Basın Toplantısıyla Değerlendirdi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim