• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 15 °C

Başbakan'dan Alevilere iftar

Başbakan'dan Alevilere iftar
Başbakan Tayyip Erdoğan 21 Temmuz Pazartesi günü Alevi kanaat önderlerine iftar verecek. Ankara Palas'ta gerçekleşecek iftar sonrası bir de istişare toplantısı yapılacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Alevi kanaat önderlerine iftar verecek. Organizasyon Pazartesi Ankara Palas'ta düzenlenecek. 
Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler katıldığı bir televizyon programında buluşmanın önemine dikkat çekti. Erdoğan'ın Alevi kanaat önderleriyle bir istişare toplantısı da yapacağını açıkladı:
"Allah nasip ederse Sayın Başbakanımız pazartesi akşamı Ankara'da Alevi önderleriyle bir araya gelecek. Bir iftar yemeğinde buluşup ardından da bir istişare toplantısı yapılacak. Bu toplantının ülkemiz açısından hayırlara vesile olacağını düşünüyorum."
İşler, AK Parti döneminde ilk defa "tüm ötekileştirilen kesimlere devlet eli uzatıldığını" vurguladı:
"Bu ötekileştirilen kesimlere devlet elini uzatan hükümet biz olduk. 2008 – 2009 yıllarında 7 tane Alevi çalıştayı yaptık. Aleviler ilk defa bizim dönemimizde devlet tarafından muhatap alındı ve çok güzel ilişkiler geliştirildi. Bir istişare toplantısı yapacağız, istişareden sonra ona göre yol haritası olur. Uzun zamandır bir araya gelinmemişti, bir fırsat olacağını düşünüyoruz." 

'Alisiz Alevi' sözleri tartışma yarattı

AK Parti Hükümeti Demokratikleşme Paketi'nin içinde yer alması beklenen Alevilerle ilgili düzenlemelerin ayrıca yapılacağını ve kamuoyuna açıklanacağını duyurdu. Bu düzenlemeler henüz açıklanmadı. Demokratikleşme Paketi içinde Nevşehir Üniversitesi'nin adının Hacıbektaş-ı Veli Üniversitesi olarak değiştirilmesi yer aldı. Ancak bu Alevi sivil toplum kuruluşları tarafından yeterli bulunmadı. 

Başbakan ile Aleviler arasındaki son tartışma ise Erdoğan'ın Almanya Cumhurbaşkanı'nı ve Almanya'da kendisine yönelik protestoları eleştirirken sarf ettiği "Alisiz Alevilik" tanımlaması nedeniyle yaşandı. Erdoğan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'u eleştirirken "Almanya'da Ali'siz Alevilik denilen bir olay var. Yani ateist bir anlayışın, zihniyetin, Alevilik kisvesi altında ve kendilerinin de desteklediği bir yapı var. Sen bu yapıyı Alevilik olarak bize yansıtıyorsun" sözleri Alevilerin tepkisine neden oldu. 
Erdoğan kendisini protesto edenler için de "Şimdi de Alevi meselesini kaşıyorlar. Köln'de Alisiz Alevilere miting yaptırıyorlar. O gün Almanya mitinginde bize karşı eylemler yapıldı. Tabi alınan önlemlerin başarısından dolayı amaçlarına ulaşamadılar." ifadelerini kullandı. 
'Cemevleri kültürel mekandır'
Hükümet, Alevilerin "Cemevlerinin ibadethane sayılması" talebini de reddediyor. Şubat 2013'te o dönem AK Parti Ankara Milletvekili olan Haluk Özdalga'nın "Devletin cemevlerini ibadet yeri olarak tanımasını" talebini Başbakan Erdoğan "İslam'da ibadet yeri camidir. Cemevleri kültürel mekanlardır" diye cevaplamıştı.
Kaynak: Al Jazeera

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim