• BIST 10267.09
  • Altın 2407.339
  • Dolar 32.2208
  • Euro 34.7162
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 4 °C
  • İzmir 14 °C

Başbakan Erdoğan: Bu da bir nevi sosyal afet

Başbakan Erdoğan: Bu da bir nevi sosyal afet
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Arenamega'da "Afete Hazır Okul Kampanyası"nın tanıtımında konuşuyor...

Erodoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

Afganistan'daki afete yardımcı olan AFAD ve İHH'ya teşekkür ediyorum. Kardeş Afganistan halkına taziyelerimizi iletiyorum.

Biz de yaşanan Van depreminde hemen bölgeye ulaştık. Şimdi yeni Van'ı inşa ettik. Tüm konutlarıyla beraber Van başta olmak üzere diğer ilçeleriyle yeni bir şehir inşa ettik. Aynı şekilde Bingöl'ü inşa ettik.

Biz eğer dertli bir devletsek eğer halkımıza sevdalıysak bunu hemen yerine getirmemiz gerekiyor. Simav'da da aynısını yaptık. Bir yıl içinde Simav'ı da inşa ettik. Halkımız şunu hissediyor devletimiz bizim yanında diyor.

Sadece AFAD'ı etkili ve hızlı yardım eden bir kurum haline getirdik. Artık eski Kızılay yok yeni Kızılay var. Dünyaya hızla ulaşan bir kurum haline getirdik. Birçok sivil toplum kuruluşumuz dünyanın birçok noktasında faaliyetlerini yürüterek bizim göğsümüzü kabartıyor. Büyük Türkiye vizyonumuz ile her türlü sıkıntıya karşı hazırlıklı olmalıyız. Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini aklımızdan çıkarmamalıyız. 

Fay hattının tam üstüne yol tünel fabrika inşa etmiş bir Türkiye ile karşı karşıyayız. Hükümetlerimiz döneminde, 1999 depreminden alınan dersler ışığında çok yeni düzenlemeler yaptık. İmar planlarından inşaatlara kadar her alanda deprem ve diğer afetlere uygun standartlar belirleyip uyguladık. 

Afad'ı kurduk ve görevlendirdik.Böylece kamunun tüm imkanlarının koordinasyon içinde kullanılmasını sağladık. Van, Bingöl ve Simav depremleri bu konuda doğru yolda olduğumuzu gösterdi.

Kriz yönetimi konusunda çok ciddi bir birikime sahibiz. Afet anında kimin ne yapacağını önceden belirliyoruz. 

Bir tür sosyal afet olan Suriye'den ülkemize gelen kardeşlerimizin ihtiyaçlarının karşılanması konusunda organizasyon da AFAD açısından başarılı bir sınavdı. 

22 kampın altyapısı ve verilen hizmetlerle gelişmiş ülkeler tarafından dahi örnek alınıyoruz. AFAD bundan sonraki afetler ve krizlerde çok daha etkili ve kapsamlı müdahale edecek kapasitededir. 

Eksikleri gidererek dört dörtlük bir yapı oluşturma gayretindeyiz. Yediden yetmişe tüm vatandaşlarımızı da afetler konusunda bilinçlendiriyoruz. İnsanımıza afet durumunda ne yapacağını öğretmeden bu konudaki hazırlıkları tamamlamış olamayız. Her anlamda afete hazır Türkiye hedefi doğrultusunda çalışıyoruz. 

Afete hazır okul kampanyasıyla öğrencilerimizi eğiterek afetlere hazır hale getiriyoruz. Bu tür hazırlıklar bizim tarih ve kültürümüzde zaten mevcuttur. Sultan 2. Selim Han zamanında yayınlanmış bir ferman var. O dönemde İstanbul'daki evler ahşap olduğu için yangınlar büyük tahribat oluşturuyordu. Fermanda yangında alınacak önlemler sıralanıyordu. 

Biz de 450 yıl sonra aynı şeyi söylüyoruz. Afetten korkmak ve kaçmak yerine bilinçli olmak için çalışmalıyız. 

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim