• BIST 9890.74
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

Başbakan Davutoğlu: Aday listesine Erdoğan'ın müdahil olması söz konusu değil

Başbakan Davutoğlu: Aday listesine Erdoğan'ın müdahil olması söz konusu değil
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı ya da Başbakan'ın ekibi gibi bir algının yanlış olduğunu belirterek, "Benim ekibim onun, onun ekibi benimdi" dedi. Davutoğlu, "Listeye Cumhurbaşkanı'nın müdahil olması söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, NTV’de milletvekili aday listesi ve seçime yönelik soruları yanıtladı.

Aday listesi nasıl hazırlandı? Cumhurbaşkanının bir dahli oldu mu?

Sanki yıllardır ayrı ekiplerde çalışıyorduk da, ayrı ekipler yarıştı, kime yakın olduğu konusunda ağırlık hesabı yapıldı. Bu çok yanlış bir algı. Benim ekibim onun ekibi, onun ekibi benim ekibimdi. 'Cumhurbaşkanlığında kiminle çalışmak istersiniz?' diye sorduk, Başbakanlıkta bazı arkadaşlar kaldı, bazı arkadaşlar Cumhurbaşkanlığına gitti. Davutoğlu’nun ekibi yada Cumhurbaşkanının ekibi ayrımı yapmak sunidir. İnsanların yüreklerindeki sevgiyi nasıl parçalayabilirsiniz? Hatta MYK’da da arkadaşlara dışarıya farklı görüntü vermek isteyenlere işareten söyledim, ‘cumhurbaşkanımızın yanında olmayan benim de yanımda olmasın’ dedim.

CUMHURBAŞKANININ DA BAŞBAKANIN DA YERİ BELLİDİR

Bu şu demek değil, ekip olarak, arkadaşlık olarak Cumhurbaşkanının ekibi, Başbakanın ekibi gibi bir ayrım olmaz. Ama devletin kurumsal işleyişi konusunda Cumhurbaşkanının da Başbakanın da yeri bellidir. Cumhurbaşkanı siyaset üstü tarafsız bir konumdadır. Listelere müdahil olma gibi bir durum söz konusu değil. Cumhurbaşkanına yakın denilen isimlerin çoğu benim yıllarca beraber olduğum arkadaşlar.

Ben herhalde Cumhurbaşkanımızla 12 yıl birlikte çalışmış biri olarak, bunun için Cumhurbaşkanımızla saatlerce görüşmeye gerek yok. Bazen konuşmadan da anlaşılan sadece bakışlarla da meselelerin çözülebileceği bir şeyden bahsediyoruz. Böyle bir kategorizasyon söz konusu değil. Aday belirleme sürecinde belli kriterler oldu. Projelere aidiyet, AK Parti ’nin vizyonunu benimseme, nerede nasıl katkı yapabileceği… Bana kimler yakın diye bir kriter söz konusu olmadı.

- Geçmiş döneme oranla yıldız isimlerin olmadığı göze çarpıyor. Bunun nedeni olumsuz etkisinden mi kaynaklanıyor yoksa partililik ve güvenilirlik kıstasları yüzünden mi böyle?

Biz bir konsere çıkmıyoruz, futbol maçına çıkmıyoruz. Ama bu adaylar içinde sanatkarlar da var, yazarlar, entelektüeller de var. Burada nihayet bir yıldız ekip gibi bir görüntü ortaya koymaktansa, Eflatunun çok sevdiğim prensibi vardır; 'Adalet her şeyin hakkını vermek ve olması gerken yere koymaktır.' Sadece popülerlik üzerinden adaylığa başladığınızda, onları popülerlikle kaybedebilirsiniz. Flaş isimler, yıldız isimlerin ötesinde, bir AK Parti’nin omurgası var, iki bu geleneği yenileyecek entelektüel sosyal birikime sahip unsurlar, bunların bir kısmı şimdi bilinmiyor. Şu anda sıradan gibi görünen belki de iki yıl sonra isimler en popüler siyasetçi haline dönüşecek.

Ben başdanışmanlık görevini yaparken, genel yayın yönetmenleri toplantısında, Başbakanımız Abdullah Gül’dü, o toplantıda olanların çok azı beni tanıyordu, bir kısmı da beni gazeteciler arasında zannetti. Ki akademik dünyada herkes beni bilirdi. Ama bazı kesimlerde bilinmeyebilir. Şöhret siyasette en büyük afet. Ben şuna baktım, bu geleneğin sürekliliğini kimlerle devam ettirebilirim, yenileyebilirim. Üçüncü bir unsur da bu geleneği kimlerle çeşitlendirebileceğim.
2007-2011’de kimleri kast ediyorsunuz? Eğer hakan şükür gibi bir isim bunlar ise kast edilen, Hakan’ı zikretmen bizden ayrılmış dolayısıyla değil popülarite için söylüyorum. Şu anda listeye baktığınız zaman Orhan Miroğlu’ndan Markar Esayan’a… Bunlar bilinir, şöhret oldukları için değil.

Genel başkan olduğunuz kurumsallaşma demiştiniz. Seçtiğiniz listeyle önümüzdeki dört yılda seçimsiz bir dönem var. Bunu taşıyabilecek bir mimari gözettiniz mi? İstediğiniz gibi bir liste oluşturabildiniz mi? 'Keşke şunlar da olsaydı' diyebileceğiniz isimler var mı?

Diğer partilere göre AK Parti çok ciddi bir aday zenginliğiyle bu sürece girdi. 6 bin 230 aday. Bu havuzun içinde de çok nitelikli, bir çok alanda ciddi şekilde zorlandık. 116 saat çalıştık. Bir keresinde 19 saat aralıksız toplandık. Mimari oluşturmak şurada başlar, önce gözlem. Genel Başkanlık görevini aldıktan sonra kongreleri başlattık. Sebeplerinden birisi, yurtdışında olmak teşkilat tabanıyla ilişkimizin kısıtlı olduğu dönem vardı. Ben yeni bir işe başlarken de yeni öğrenme heyecanı, dün dedim ‘oldum diyen öldüm demiştir’ Her şey yeni bir süreç. Kongreler de bir kere 50’yi aşkın ile gittim, tek tek resmini çektim. Bu bir birikim oluşturdu. 

ADAY SEÇİMİNDE KRİTERLERİMİZ ŞUNLAR OLDU

Sonra yerelin ve vilayetin resmini çekme imkanı buldum. Hemen arkasından temayül yoklaması yaptık. Geniş katılımlı, her ilde. O yoklamalar özel bilgi olarak önüme geldi. Gözlemle onları yanyana koydum. Arkasından grup başkan vekillerimizden rapor istedim, Meclis performansı, katılım vesaire. İlk defa bu sene, iki yeni uygulama başlattık. Birisi genel başkan olarak il başkanlarının tümünü, tek tek dinledim. Resmin belli şeyleri puzzle olarak zihnimde yerleşmeye başladı. İkinci bir uygulama yaptık, STK’lar. Bize oy versin vermesin, yakın olsun olmasın. Bütün STK’lara temayül yaptık. Kimi görmek istiyorsunuz? Hiç listede olmayan bir ismi gündeme getirebilirdi. Üst kurula oturduğumuzda tek tek, 6230 kişiyle mülakat yaptılar. Ara komitenin değerlendirmesi geldi. Mimari önce zihinde canlanır. Bu kanaat dışında X ilini açtığımızda diyelim, belli isimler üzerinde yoğunlaşıyorsunuz. Eğer aynı kalitede üç isim varsa, hemen alanda kamuoyu anketi yaptırdık. Biz yapmadık, kamuoyu şirketi gitti, kim en fazla bilinir, istenir, sevilir. Hemen o gün.

ADAY BELİRLERKEN GOOGLE DA BAKTIK

Çarpıcı bir şey söyleyeyim. Bir an geldi, kaliteli iki aday. Özellikle az bilinen isimlerde. Ama resim bir yaşayan bir şey olmadığı için, Google’a girin son konuşmasını çıkartın dedim. Birkaç ilde konuşmalarını dinledik adayların. Üslubu, edebi, hitabeti, bedensel dili nasıl. Birkaç ilde böyle karar verdik. Doğal haliyle onları izledik, onun için saatlerce sürdü. 

Bazı illerimizde aday bakımından, hem yerel hem ulusal ölçekte dedik ki daha iyisini arayalım. Hadi dedim zihninizden isimler çıkarın. Herkes yeni isimler ortaya çıkardı. Listede olmadığı halde aday yaptığımız isimler var.

ÖRNEĞİN MEHMET ŞİMŞEK

Ha mükemmel mi? En iyiye ulaşmaya çalışıyoruz. Bir de sizin listede görmek istediğiniz isimler var. Diyelim, Mehmet Şimşek, 2007’de bir çok kişi tanımıyordu. Ama şimdi Mehmet Şimşek adı hangi ile koysanız temayülde… Dolayısıyla zihninizdeki insan dokusuyla, toplumdaki talep arasında bir optimizasyon yapıyorsunuz. Tabi açık söyleyeyim, bu bir satranç, rakiplerinize bakıyorsunuz. Ön seçim yapıldı CHP ’de, nerede kimin olabileceğini biliyorsunuz. Son gün dahi, şu hamleye karşı şunu yapsak daha doğru olur diye, iller arasında kaydırmalar yaptık.
Eve gittiğimde şunu söyledim, ben elimdeki tüm verilerimi, kabiliyetimi buraya döktüm. Bundan sonrası artık yola çıkılır ve devam edilir. Mutlaka üzülen olmuştur. Onlar da bizim dava arkadaşlarımızdır, onlarla yollarımız bir çok yerde kesişecek.

SEÇİMDE BENİM ÜST LİMİTİM YOK, MİLLETTEN NE KADAR OY VERİRSE....
7 Haziran tahmininiz nedir?

Ben hiçbir zaman doğrudan bir seçim takvimi yapmadım. Kılıçdaroğlu ’nun yüzde 35'i gibi… Benim üst limitim yok, milletten ne kadar alabilirsem o kadar. Bana düşman, eleştiri dili kullananlar dahil bütün vatandaşlarımızın kalbine girebileceğimizi zannediyorum. Oy verirse genel başkan olarak, oy vermezse işte 'O zaman bir daha ki sefer oy ver' diye çağrıda bulunuyorum. Alt limit diye bir şey koymaz kendine.

Selefiniz oran vermezdi. Bir başka meydan okuma tarzı vardı. Siz bir şey diyecek misiniz?
İktidar olmazsak, birinci parti olmazsak, bana verilen emanetin hakkını veremediğimi düşünürüm. Biz bu koltuklara ne büyük heveslerle geldik, ne de kendimizi mıhlamış durumdayım. Ben makamın peşinde koşmadım, makam neredeyse beni kovaladı. Başarılı olabileceğini düşündüğüm bir arkadaşa emaneti devretmek, benim için büyük bir görev olur.
Bakalım benim bu kullandığım rahatlıkla, kılıçdaroğlu, Demirtaş, bahçeli bunu kullanabilecekler mi?

HDP BUKALEMUN GİBİ

HDP’nin bazı anketlerde barajı geçtiği söyleniyor. Size gelen araştırmalar var mı, HDP’nin oy oranına ilişkin?

Bir kere bu demokratik bir yarış. Geçerlerse tebrik ederiz, hep beraber çalışırız. Ama şimdiden HDP’ye söyleyecek bir çift sözüm var. Geçmezlerse bunu bir meşruiyet haline dönüştürmemeleri lazım. Tutup da yarışa gireceksiniz, kuralları belli bir yarış. Bu yarışın sonuçları gayri meşru olarak nitelendirmesinler. Şimdi HDP meydanlarda, ben memnuniyet duyuyorum. Rengarenk de… Bukalemun tabirini kullanayım. Bazı yerlerde sol marjinal ateist gruplar, bazı yerlerde muhafazakar adaylar. Bazı yerde eski ulusalcılar… Bence HDP herhalde bir proje olarak Syriza şeyinden hareket ederek, kendini başka alana taşımak istiyor. Protest bir parti olmaya yöneliyor. Ama protest hareketler, başta cazibe oluşturur, sonra merkez kaç güçleriyle uğraşmakta zorlanırsınız. Bende ilgiyle izliyorum. Ama bir proje olmasınlar, ona dikkat etsinler.
Ben dediğim gibi takip ediyorum. Ama kimse kendi yokluğuyla milleti tehdit etmesin. Bizim hedefimiz başkasının başarısızlığı üzerine siyaset yürütmüyor. Şu şu şu başarısız olsun biz aradan çıkalım gibi... 

Biz özneyiz, onlar nesne. Biz ne olduğumuzu ortaya koyuyoruz. Onlar bazen anti AK Parti, bazen anti Erdoğan… Ne olmadığı yönünden siyaset yürütüyorlar. HDP, balayı havasındalar ekip olarak. O balayı nikahtan sonra değişirse, nikahı bozmaya kalkmasınlar. Eğer kazanırlarsa, girerlerse, başımızın üzerinde yerleri vardır.

HDP'Yİ ÖZELEŞTİRİYE ZORLAYACAĞIZ, GÜVENLİK REFORMUNUN NEDENİ 6-7 EKİM OLAYLARI

Doğal vaatleriniz var, tamamlanmayı bekleyen sözleriniz var. Çözüm süreci HDP bağlamında önemli. Aktör olarak HDP’nin bulunduğu süreçti bu. Son zamanlarda bu güvenlik-özgürlük dengesinde ibrenin güvenlikten yana kaydığı, Güneydoğu’da da HDP’nin avantajı olacağı analizi var. Güneydoğu illerinde bir risk bekliyor musunuz?

Özgürlük güvenlik dengesinde bir sapma kayma olmadı. Ama ne oldu? Burada HDP’yi, kendisini bir özeleştiriye zorlayacağız. Burada bir anda barış güvercinleri gibi kendilerini takdim edenler, aynı kadro 6-7 ekimde hayatı zehir ettiler. Şimdi biz güvenlikle ilgili bir tedbir almak zorunda kaldıysak, bunun müsebbibi tweetleri atan Demirtaş’tır. O olmamış olsaydı, benim Başbakan olarak 1 eylülde okuduğum hükümet reformunda, güvenlik reformu gördünüz mü hayır.

KAMU AK PARTİ'DİR, CHP'DİR, ATEİSTTİR

Türkiye ’nin özgürlükleri muhkem kılabilmesi için, güvenlik-kamu düzeni. Kamu düzeni dedim, devlet otoritesi sözü çıkmadı ağzımdan. Kamu HDP’dir, kamu AK Parti’dir, kamu CHP’dir, kamu Alevidir, kamu sünnidir, kamu Müslümandır, Hristiyandır, ateisttir.
Eğer AK Parti’nin bir tanımı yapılacak olsa özgürlükçü niteliğidir. Türkiye’de kimse 8 Haziran günü istenilmeyen bir sonuç doğarsa, asker müdahale eder diye bir şey taşıyor mu? 1996’da taşıyordu. 4 Kasımda ne olacak diye insanlar kaygı duyuyordu. Sayın Demirel'in, Başbakanlık koridorlarında Menderes’in ruhu dolaşıyordu diye ifade ettiği söylenir. Kazanırsam görevime devam edeceğim, kazanmazsam ki düşük ihtimal, kim kazanmışsa ona devredeceğim. Kitaplarımı yazacağım, sonra belki yine yarışırız.
Bugün HDP, doğuda, Güneydoğu’da Kürtçe propaganda yapabiliyorsa bunu AK Parti sağladı. AK Parti’nin özgürlükçü siyaseti olmasaydı bir kısmı dağdaydı, bir kısmı hapisteydi. Belediyelerde bizim de eleştirdiğimiz bazı uygulamalar dahil, özgürlük ortamında bu değişimler yaşanacak.

HDP ÖZGÜRLÜK ŞARKILARI OKUYAMAZ

Ama aynı HDP ve arkasındaki örgütsel yapı, köy köy insanları tehdit ederlerse, bana çıkmazsa size gösteririz diye savunurlarsa, özgürlük şarkıları okuyamazlar. Gidip orada bir takım önemli şahsiyetlere, ki elimizde veriler var, sizin aşiretten şu yönde bir oy çıkmazsa sonra hesaplaşırız gibi bir şey söyledikten sonra izmir’e gelip barış türküleri okuyamazlar. Bu anlamda özgürlükçü bir ortamda seçime gidiyorsak AK Parti’nin yoğurduğu maya var.

Seçim beyannamesinde başkanlık sistemini bir kez anlattınız. Nihai halini de yazdınız öyle mi?
Hükümet işi devam ediyor. Evvelsi gece vekil adaylarının listeleri tamamlandığında, daha erken saatte eve geldik. Ama ertesi sabah 7 saatlik ticaret ve sanayi şurasını yaptık. Akşam 7’de de Bakanlar Kurulu'nu topladım, bittiğinde gece ikiydi. Önümüzdeki birkaç gün, hafta sonu da tamamiyle seçim beyannamesini, taslağını kaleme almıştım, ona bir ince işçilik yapacağım. Başkanlık sistemi de dahil yeni anayasayla ilgili şeyleri ele alacağız. Yarın öğleden sonra seçim strateji komisyonunu toplayacağız. Önümüzdeki hafta tamamlayıp, büyük aday tanıtımıyla birlikte kamuoyuyla paylaşacağız.

TÜRKİYE'DE PARLAMENTER SİSTEM YOK

Yapacağımız şey, esas itibariyle anayasanın özgürlükçü karakteri ve insan haklarına dayalı temelidir. Form nihayet şekillendirilebilir, ama özde bir sakatlık varsa form yürümüyor. Parlamenter sistem, 27 Mayıs’tan itibaren yok Türkiye’de. Olsaydı parlamenter sistem bu kadar darbe olmazdı. Cumhurbaşkanlığı makamı güçle mücehhez kılınmazdı, sembolik olurdu.

ERDOĞAN'IN MÜDAHALESİ OLMADI

- Sayın Cumhurbaşkanıyla görüştünüz. Sizin bizzat kaleme aldığınız bu bölüme rötuşları var mı?
Hayır, bunda bir anormallik görmek de, muhalefeti 'Cumhurbaşkanı müdahalesi' gibi algılaması da doğru değil. Biz herşeyi istişare ederiz. Her şeyin bir zamanı vardır, Cumhurbaşkanımız kendi takdir ettiği zaman gündeme getirebilir, bende seçim beyannamesi yaklaşıkta netleştirdim. Birkaç arkadaşı değişik modellerle ilgili çalıştırdık. Cumhurbaşkanımızın bir müdahalesi olmadı, ifade etmek isterim. İçselleştirmediğim hiçbir fikri savunmadım. İçselleştirdiğim bir fikri savunmada tedbir etmedim. Bir fikre çağıracaksam, önce o fikrin çatısını çerçevesini zihnimde dokurum, çıktığım zaman da inanmış olarak çıkarım.

Türkiye’de gerçek bir parlamenter sistem işleseydi, parlamenter sistemi savunsalardı, Cumhurbaşkanlığı seçiminde, e muhtırada, yani 12 Eylül’ün sabahı savunsalardı parlamenter sistem işlerdi. Kimse başkanlık sistemi demezdi. Şimdi cumhurbaşkanı halk tarafından seçilmişse, doğru olan bu sistemin başkanlık sistemi üzerinde evrilmesi.

BAŞBAKANLIK YAPARKEN BU GÖREVİ ZAYIFLATACAK BİR AÇIKLAMAYA MÜSAMAHA ETMEM

- Bugün Başbakan olarak, Başbakanın olmadığı bir sistemden bahsediyorsunuz. Değişik geliyor kulağa?

Niye üç ay önce konuşmadığımın sebebi de bu. Ben Başbakanlık görevini yaparken hakkıyla yaparım. Üstlendiğim sorumluluğu tartışma konusu yapmam. Ama seçime gidiyorsam da doğru olan neyse onu söylerim. Yani Türkiye’nin bu sistemi yenileme ihtiyacı var. Başbakanım diye bu ihtiyacı gözardı etmem. Ama Başbakanlık görevini yaparken de bu görevi zayıflatacak hiçbir açıklamaya müsamaha göstermem.

BAŞKANLIĞA GEÇENE KADAR BAŞBAKANLIĞIN HAKKINI VERİRİM

Ben başbakanlık koltuğuna oturdum diye o koltuğa saplanıp kalmam. Şu veya bu fikrimi saklamam gizlemem. Ama bu koltuğun hakkını da tartışma konusu yapmam. Ben Başbakanlık görevini yürütürken demiş olurdum ki bu koltuk artık olmayacak. Ama seçime giderken, en doğru zamanlamayla söylemek lazım. Anayasa değişikliğine ulaşacak tablo olursa, muhalefetle de konuşarak, anayasa çok taraflı bir sözleşmedir. Onun için seçim beyannamesine 2023 sözleşmesini de koymayı düşünüyorum. O sözleşme gereği oturur Meclis’e giren herkesle mutabakat için yeni bir anayasa, konuşmaya da hazırız. Ama şunu da söylemesinler Türkiye’de mükemmel işleyen parlamenter sistem var demesinler. Tekliflerini getirsinler. Başkanlık sistemine geçene kadar Başbakanlığın hakkını veririm.

ANAYASA KOMİSYONU KURULDU, DAĞLICA BASKINI OLDU

- Sizin başkanlık konusundaki yaklaşımından sonra, sayın Erdoğan ve siz açık tavır koymuş durumundasınız. 7 Haziran diğer oylama karakterinin yanında bir başkanlık referandumu anlamı taşır mı sizin için?

Yeni Türkiye ifadesini kullanırken sistemin, siyasal sistemin, yargının, yürütmenin bütünüyle bu işleyişin yenilenmesi teziyle ortaya çıktık. Meydana çıkarken verdiğimiz sözlerden biri de yeni anayasa. 2007’den sonra anayasa komisyonu kuruldu, ne oldu, Dağlıca baskını oldu. Terör konuşulur hale geldi.

Muhalefet partilerini diyaloğa davet ederim. Anayasa bir sözleşmedir. Herkesi davet ederim ve derim ki ‘Bakın arkadaşlar, ey siyasi partiler, ey entelektüeller beraber yeni bir Türkiye inşa etmemiz lazım. Hepiniz 12 Eylül’ü, daha genç olanlar 28 Şubat'ı yaşadı. Bir daha bunu yaşamamak için, zihninizde eteğinizde ne varsa koyun. Bizim eteğimizdeki şudur, bu sözleşme içinde elimizden geleni yaparız.

Eğer bu güce ulaşamazsak,  o zaman da yine gelin, buradaki hassas olan hususları toplayalım diye çağrıda bulunurum. Ama ne benim ne de cumhurbaşkanımızın, devlet ahlakı şu sistem içinde de krize yol açmaz.

- Kuvvetler ayrılığı tasarımı nasıl? Anlayışı nasıl?

Bu anlamda zaten, bir başkanlık sisteminin özgürlükçü dokusu derken referansta bulunduğum noktalar bu. Vatandaşlık tanımını bu esasta bütün unsurlarıyla anayasaya koyduktan sonra. O çerçeve ve temel özgürlük alanı için de bu özgürlüğü yansıtacak siyasal sistem. O formun özgürlüğü koruyan unsurlarından biri de hiçbir gücün denetimsiz olmaması. Ben Başbakan olarak, parlamenter sistem doğru işlemiş olsaydı, görünüşte sorumlu benim. Hesaba her açıdan parlamento bakımdan, imza yetkisi bakımından tümüyle sorumluluk Başbakandır. Kaç bakanımız, iki hafta içinde gensoruya muhatap oldu.

Beraber çalışacağımız halde orada tutuyoruz, çünkü bir yargı denetimi var. Ama dediğinizde doğruluk payı şu, Başbakanın kullanabileceği muhayyel güç başkanlık sisteminden daha az değil, daha fazla olduğu yer var. şu varsayım yanlış, başkanlık sistemi otoriterliğe yol açar. Özünü doğru dokumak önemli. Ama şu olmayacak, olması Türkiye’nin geldiği demokrasi açısından da mümkün değil. Cumhurbaşkanı için tartışılan bazı konular, bilinsin ki Türk demokrasisi içinde...

Türkiye’de Asyatik tarzda bir başkanlık modeli Türk demokrasisine ulaştığı düzey bakımından zaten doğru değil. Bu düzey başkanlık sistemi de olsa, parlamenter sistem de olsa, zaten toplumsal çeşitlilik şu ana kadar gelinen özgürlük alanının genişlemesi otoriterleşmeye zaten izin vermez.

- Fakat uzlaşma komisyonuna verilen, teklif epey eleştirilmişti. Aynı mı?

O genişletilecek. O teklif de anayasa uzlaşma komisyonunun tıkandığı yerde gündeme gelen bir teklif. Şu bir olabilse, ah bir bagajlarımızı artıp, dört parti lideri oturup, seçim sonrası, gelin bu bizim geleceğimiz. Bagajlarımızı bir kenara koyalım. Nasıl bir Türkiye özlüyoruz?
Yani uzlaşma komisyonuyla aynı olmayacak?

Fikirlerimiz muhtevi olarak kalabilir ama bu anayasanın bütününe oturacak. Bunu da ben şimdi çok kayıda bağlanmış, mimarisi oturmuş bir şey telaffuz etmek istemiyorum. Türk modeli derken, bizim tecrübemiz içinden, bunu üretebiliriz. Keşke 2007’de 2004’te hep beraber oturup, parlamenter sistemi doğru yere oturtabilseydik.

Fenerbahçe’ye saldırıya ilişkin olarak iki kişi gözaltına alındı ve serbest bırakıldı. Bu soruşturma ne kadar zor?

Biz üst kurul toplantısındaydık, haber bana iletildi. Derhal üzerine gidin dedim. Bunun tabi ben çocukluğumdan beri Fenerbahçeli olarak da, bunu hemen derinden hissederek de müdahil oldum. Hangi takım olsaydı da müdahil olurduk. Bir dönem de Trabzonspor’u tuttuk. Bir fark gözetmiyorum. Hemen üzerine gidildi. Bizi ilgilendiren iki boyutu var, birisi spor. Onun korunması, gençlik spor bakanımızı çağırdım, onlar kendi özerk yürüyeceği faaliyetler. Ama biz hükümet olarak ne yapılması gerekiyorsa yapalım, kaygımız bu.
İkinci bir kaygı, adliye saldırısı ve arkasındaki şeylere baktığımızda, özellikle spor üzerinden gerilim yaratmak isteyen unsurlar var mı? Çünkü staddan dönerken olayın olduğu yerde, hani tespiti zor bir alanda bu saldırı söz konusu oluyor. O gece araştırmalar sürüyor. İki kişi gözaltına alındı. Bazı eşleştirmeler parmak izleri de dahil, o sebeple serbest bırakılma. Yakından takip edeceğiz. Bu haftayı sporda şiddete karşı dayanışma haftası gibi benimsememiz gerekir.
O kaos ortamı yaratma arzusu isteği ciddi bir olasılık mı? Var mı bu olayda?
Devlet nedir diye sorsanız bana öncelikle tedbir derim. Devlet binde bir ihtimali daha düşünemezse devlet olma vasfını kaybeder. Ama ümit ederim ki o sportif centilmenliğe tüm taraftarlarımız sahip çıkar. Ben fenerbahçe’ye ve futbolcularımıza geçmiş olsun diyorum.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim