• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 15 °C

Bartın TSO Başkanı Cihat Çakır Ürünler İçin Coğrafi İşaretlemenin Önemine Dikkat Çekti

Bartın TSO Başkanı Cihat Çakır Ürünler İçin Coğrafi İşaretlemenin Önemine Dikkat Çekti
Bartın Ticaret ve Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Çakır, Meclis Başkanı Halil Çelen, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sami Karakaş ile Yönetim...

Bartın Ticaret ve Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Çakır, Meclis Başkanı Halil Çelen, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sami Karakaş ile Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Vural'dan oluşan heyet Bartın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram'ı makamında ziyaret etti. Ziyarette gerçekleştirilecek proje ve çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Bartın'ın tel kırması yanında daha birçok ürün için coğrafi işaret alınmasının gerektiğini vurgulayan Bartın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram "Amasra Salatasından tutun Bartın baklavası, incir donduması, yumurtalı ıspıt, kendine has aroması ile kestane kebabı gibi daha birçok ürünün coğrafi işaret alınarak ilimizin tanıtımına katkı vereceğinin inancındayız. Ekolojik ve kültürel olarak dünyadaki bir çok toplumdan daha ileriyiz. Dolayısıyla bu ekolojik ve kültürel ürünler bizim kırsal kalkınmamızda "altın yumurtlayan kaz gibi" Yeter ki biz bunu tescilletebilelim. Çünkü tescillettirdiğimiz zaman gelenek de korunuyor" ifadesini kullandı. Coğrafi işaret, kültürel miras ve geleneksel üretimin önemini vurgulayan Bayram "O bölge üreticisi ile birlikte tohumu, toprağı, suyu, iklimi korumayı hedefleyen bir sistem. Türkiye farklı coğrafi bölgeler ve iklim zenginliği ile büyük bir biyoçeşitliliğe (tüm Avrupa kıtasında 12,000 bitki türü bulunmasına karşın ülkemizde 9,000 bitki türü bulunuyor ve bu türlerin yüzde 30'u dünyada sadece Türkiye'de yer alıyor) ve buna bağlı olarak, zengin çeşitlilikte tarımsal ürünlere sahip. Bu zengin çeşitlilik aynı zamanda büyük bir Coğrafi İşaret potansiyeli demek; ülkemizde bu sayının yaklaşık 1500 olduğu tahmin ediliyor" dedi.

"KATMA DEĞERİN ANAHTARI"

Gerçekleştirilecek olan coğrafi işaretleme çalışması ile ilimizde öne çıkan ürünlerimizin ulusal ve uluslar arası ortamlarda tanıtılması ve gereken yere getirilmesinin amaçlandığını belirten Bartın TSO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Çakır da şöyle konuştu;

"İlimiz adına bu ürünlerin coğrafi işaretini almanın uzun vadede ciddi anlamda destek sağlayacağını ve ekonomik canlılık kazandıracağını düşünmekteyiz. Yüzlerce yıllık birikimin, kültürün, coğrafi yapının, ekolojik ortamın bize sunduğu ürünlerimize sahip çıkmamız, unutulmaya yüz tutmuş ürünlerimizi yaşatmamızı ve ülke ekonomisine daha yüksek katma değer yaratmanın anahtarı olan coğrafi işaretler ulusal tarım ve kırsal politikaların bir parçası olmalıdır. Coğrafi işaretleme; Mevcut potansiyelin etkin kullanımı, gelecek nesillere sağlıklı aktarımı ve korunması için standardizasyonu ve tanıtımı ile Bartın kırsalında ekonomik çeşitliliği destekleyen ve yeni istihdam alanları oluşturan en önemli alanlardan biri olabilir. Coğrafi işarete konu olan yörede veya özellikte üretim yapanların tescilin sağladığı korumadan öncelikli olarak yararlanmaları yeni istihdam olanaklarını da doğuracaktır. Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri, o yöre adına duydukları güven nedeniyle, diğer yerlerde üretilenlere tercih edebilirler. Bu nedenle bir ürün için belirli bir kalite sembolü haline gelmiş yer adlarının coğrafi işaret olarak koruma altına alınmasında o yöre halkının menfaatlerinin korunması açısından büyük fayda vardır."

Bartın yöresel ürünlerine ait coğrafi işaretleme alanında gerçekleştirilecek çalışma ve projelerin istişare edilerek görüş alışverişinde bulunulması ile ziyaret sona erdi.

Bartın TSO Başkanı Cihat Çakır Ürünler İçin Coğrafi İşaretlemenin Önemine Dikkat Çekti

Bartın TSO Başkanı Cihat Çakır Ürünler İçin Coğrafi İşaretlemenin Önemine Dikkat Çekti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim