• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Barack Obama'dan Ukrayna açıklaması

Barack Obama'dan Ukrayna açıklaması
ABD Başkanı Obama, Kırım'da referandum düzenleme kararının Ukrayna anayasasına ve uluslararası kanunlara aykırı olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin Kırım'a girmesine izin verilmesini isteyen Obama, "Yaptırımların sebebi, Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal etmesidir" dedi.
 
Kırım Parlamentosu, Rusya'ya bağlanmayı oybirliğiyle kabul etti. Kırım'ın geleceğini belirleyecek referandum 16 Mart'ta yapılacak. Ancak bu karara dünya liderlerinden tepki var.
 
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan ABD Başkanı Obama, referandum kararının Ukrayna anayasasına ve uluslararası kanunlara aykırı olduğunu söyledi.
 
Obama, "Bu karar Ukrayna'nın anayasasını ve uluslararası kanunları ihlal olur. Ukrayna'nın geleceğine dair her türlü tartışmaya Ukrayna'nın meşru hükümeti de müdahil olmalıdır. 2014 yılında, demokratik liderleri aşarak sınırların yeniden çizildiği dönemlerin çok gerilerde kaldığı günlerdeyiz" diye konuştu.
 
Hem Rusya'nın hem de Ukrayna halkının çıkarlarına saygı göstererek bu krizi çözmenin yollarının da bulunduğunu hatırlatan Obama, bunu da uluslararası gözlemcilerin Kırım dahil Ukrayna'ya gitmesinden ve uluslararası katılımla birlikte Ukrayna ile Rusya'nın doğrudan istişaresinden geçtiğini ifade etti.
 
Almanya Başbakanı Angela Merkel'den de benzer tepki geldi. Merkel, "Kırım'da referandum düzenleme kararı gayrımeşru ve anayasaya aykırıdır" dedi.
 
Obama, “Ukrayna’nın egemenliğini tehdit etmeleri” sebebiyle bazı yetkililere vize kısıtlamaları getirerek Vladimir Putin üzerindeki baskıyı arttırdı.
 
Obama yönetimi tarafından kaç kişinin vize kısıtlamasına tabi olduğu belirtilmezken, bu kişilerin uyrukları hakkında da herhangi bir bilgi verilmedi. Vize kısıtlamalarının, “Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü tehdit etmekten sorumlu olan veya buna ortak olan”, ayrıca da protestoculara baskı uygulanmasında eski Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in hükümetine yakın olan kişilere yansıyacağı bildirildi.
 
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jay Carney yaptığı açıklamada, ek olarak imzalanan başkanlık emrinin ise, Ukrayna’daki demokratik süreci veya kurumları zayıflatacak faaliyetlerde bulunan kişi ve oluşumlara yaptırım uygulanması yetkisini verdiğini söyledi. Carney, bu yaptırımlara ayrıca “Ukrayna’nın barışı, güvenliği, istikrarı, egemenliği veya toprak bütünlüğünü tehdit eden, devlet varlıklarının zimmete geçirilmesine katkıda bulunan veya Kiev’deki Ukrayna hükümetinin onayı olmadan ülkenin herhangi bir bölgesi üzerinde idari yetki bulunduğunu iddia edenlerin de” maruz kalacağı bilgisini verdi.
 
ABD bu yaptırımlarla Kırım’daki olaylardan sorumlu olanların “varlıklarını ve seyahat özgürlüklerini” hedefliyor ancak bunları henüz açık bir şekilde dile getirmiyor.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim