• BIST 10336.5
  • Altın 2400.893
  • Dolar 32.2647
  • Euro 34.6857
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 16 °C

Bakan Ünal: Ülkenin tamamında güvenlik sorunu var gibi yansıtılması ahlaki değil

Bakan Ünal: Ülkenin tamamında güvenlik sorunu var gibi yansıtılması ahlaki değil
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, son terör olaylarının turizme etkileri ve krizi aşmanın yollarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, son terör olaylarının turizme etkileri ve krizi aşmanın yollarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Ünal, "Türkiye 789 bin kilometrekare. Ve Türkiye'nin sadece 3 ilçesinde çok küçük bir alanında devam eden bir terörle mücadeleyi lütfen birileri sanki tüm Türkiye'de böyle bir görüntü varmış gibi sunmasınlar. Devletin terörle mücadelesinin, Türkiye'nin tamında bir güvenlik sorunu var gibi yansıtılması ahlaki değildir, insani değildir, uluslararası ilişkilerin hukukuna da aykırıdır." dedi.

Emitt 2016, 20. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı TÜYAP'ta açıldı. Açılışa katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, son zamanlarda yaşanan terör olaylarının turizme etkisini ve krizi aşma yollarından bahsetti. Türkiye'nin 789 bin kilometrekare olduğunu ifade eden Ünal, "Türkiye'nin sadece 3 ilçesinde çok küçük bir alanında devam eden bir terörle mücadeleyi lütfen birileri sanki tüm Türkiye'de böyle bir görüntü varmış gibi sunmasınlar. Bakın eğer birileri terörü rekabet avantajlarının bir parçası haline getirirlerse bu dönüp kendilerini vurur. Çünkü terör sadece bir ülkenin sorunu değildir. Terör küresel bir sorundur. Ve bütün dünyanın sorunudur." diye konuştu.

RUSYA KRİZİNİ EXPO 2016'YLA AŞACAĞIZ

Açılışın ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Ünal, şöyle devam etti: "Rusya ile birlikte yani milliyeti belli olmayan bir uçağın düşürülmesi ve bunun arkasından başlayan Rusya ile yaşadığımız sorun sürecinde şundan emin olunuz ki Türkiye çok rahat bir şekilde bu krizi, bu sorunu aşabilecek güçte. Çünkü her kriz aslında bize birçok fırsatı da sunmakta. Zaten biz önümüzdeki süreçte son 2 yıldan beri hem sektörün yeniden yapılandırılmasıyla ilgili hem pazar çeşitliliğiyle ilgili hem de ürün çeşitliliğiyle ilgili yürüttüğümüz çalışmalar vardı. Son 10 gün içerisinde Hollanda, Almanya, İspanya'da yaptığımız temaslarla biz önümüzdeki sezonda Rusya'dan yaşanacak olası bir kaybı karşılayacak tedbirleri aldık."

Antalya'da gerçekleşen G20 zirvesini hatırlatan Ünal, "Nisan'dan itibaren de EXPO 2016'ya Antalya ev sahipliği yapacak. EXPO olimpiyatlardan daha büyük ve etkili bir organizasyon. İçeriği de çiçek ve çocuk olan ve önümüzdeki süreçte özellikle muhtemel bir Rus turist kaybından dolayı yaşayacağımız sorunu önümüzdeki sezon EXPO 2016 üzerinden telafi etme imkanımız var. Bu da ürün ve Pazar çeşitliliği, sektörle ilgili değişimler, dönüşümler sürecinde hem bize bir yıl gibi süre kazandırması hem de krizi aşmakta bir kaldıraç oluşturması açısından önemlidir." şeklinde konuştu.

Ünal, "Sultanahmet patlamasından dolayı İstanbul'daki turist sayısında bir azalma söz konusu mu?" şeklindeki soruya, şöyle cevap verdi: "Terör olaylarının dolayısıyla terör saldırılarının her şehir ve ülke için kaçınılmaz bazı sonuçları oluyor. Bunu Paris saldırılarıyla Fransa yaşadı, İspanya, İngiltere yaşadı. Tabi ki terör özellikle seyahat özgürlüğünü kısıtlayıcı bir amaçla da çoğu zaman hareket ediyor, korku oluşturarak. İstanbul saldırısından sonra hem Dünya Turizm Örgütü'nün Genel Sekreteri'nin yaptığı açıklama, Almanya, Hollanda ve dünyanın değişik yerlerinde yapılan açıklamalar ve dünyanın teröre karşı ortak bir tavır alması, İstanbul'a duyulan sevgiden dolayı İstanbul'la ilgili hem blogerların yazdıkları, seyahat dergilerinin kaleme aldıkları yazılar, İstanbul'u aslında bir nevi sakınılması ve korunulması gereken bir kültür mirası olarak daha çok ön plana çıkardı. Yani dünya, terör amacına ulaşmasın diye İstanbul'a daha çok sahip çıktı. Çünkü eğer biz İstanbul'a sahip çıkmazsak, Roma'ya, Paris'e sahip çıkamayız. Turizmi, insanlığın ortak iyileşme alanı olarak görmemiz gerekiyor. Turizm bütün ülkelerin siyasal ilişkilerinden, uluslar arası ilişkilerinden öte başka bir anlam taşıyor."

Terörle mücadele konusunda da açıklamalarda bulunan Ünal, "Terör örgütünün Cizre gibi, Sur gibi belli ilçelerde vatandaşımızın güvenliğini tehlikeye atacak şekilde silahlı eylemlerde bulunmasına dönük devletin meşru güvenlik sağlama hakkını ve terörle mücadelesini Türkiye'nin tamında bir güvenlik sorunu var gibi yansıtılması ahlaki değildir, insani değildir, uluslararası ilişkilerin hukukuna da aykırıdır." ifadelerini kullandı.

TURİZMİN ZARAR GÖRMESİNİ İSTEMİYORUZ

Terör örgütünün hem içerde hem dışarıda farklı eylemler yaptığını kaydeden Ünal, şöyle konuştu: "Mesela, bir taraftan hastayı almaya giden ambulansa ateş açıyor, diğer taraftan ambulans gelmiyor diye Türkiye'yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) şikayet ediyor. Şimdi Türkiye bir taraftan terörle mücadele ederken, aklıselimin ve sağduyunun terör eylemlerine karşı durması gerekirken bakıyorsunuz maalesef terör eylemlerini meşrulaştırmaya çalışan, öbür taraftan orada güvenlik güçlerinin, devletin vatandaşın güvenliğini sağlamak, sokakların, ilçelerin güvenliğini sağlamak için yürüttüğü mücadeleyi adeta bir savaş gibi dünyaya yansıtan maalesef yapılar mevcut. Bu konuda büyük hassasiyet göstermemiz gerekiyor. Ben buradan çağrı yapıyorum. Siyasetçilerimize, akademisyenlerimize, sivil toplum kuruluşlarımıza, toplumun sağduyulu tüm kesimlerine buradan çağrıda bulunmak istiyorum. Geçmişte İspanya'da, İngiltere'de olduğu gibi teröre ve terör eylemlerine karşı sağduyu ve aklıselimle tepki koymamız gerekiyor. Bu ülke hepimizin. Turizmimizin zarar görmesini istemiyoruz."

Daha sonra fuarı gezen Bakan Ünal, firmaları dolaşarak katılımcılarla sohbet etti.

VALİ ŞAHİN: İSTANBUL EN AZ PARİS KADAR GÜVENLİ

Açılışa katılan İstanbul Valisi Vasip Şahin, şöyle konuştu: "Son yılda özellikle güvenlik açısında bölgemizde yaşanan bir takım yeni gelişme ve sıkıntılardan dolayı güvenlik açısından da ön plana çıkmış durumda. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim, İstanbul en az Londra, New York, Pekin, Sidney, Tokyo kadar güvenli bir şehirdir. En azından Paris kadar, Brüksel kadar güvenli bir şehirdir. Bunla ilgili her türlü güvenlik tedbiri en üst düzeyde alınıyor. Bu noktada yatırımcıların, seyahat acentelerimizin, seyahat etmek isteyen tüm yabancı konuklarımızın müsterih olmasını özellikle istirham ediyorum."

Bakan Ünal: Ülkenin tamamında güvenlik sorunu var gibi yansıtılması ahlaki değil

Bakan Ünal: Ülkenin tamamında güvenlik sorunu var gibi yansıtılması ahlaki değil

Bakan Ünal: Ülkenin tamamında güvenlik sorunu var gibi yansıtılması ahlaki değil

Bakan Ünal: Ülkenin tamamında güvenlik sorunu var gibi yansıtılması ahlaki değil

Bakan Ünal: Ülkenin tamamında güvenlik sorunu var gibi yansıtılması ahlaki değil

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim