• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

Bakan Eroğlu, ‘Ulusal Heyelan Sempozyumu’ açılışına katıldı

Bakan Eroğlu, ‘Ulusal Heyelan Sempozyumu’ açılışına katıldı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından düzenlenen "Ulusal Heyelan Sempozyumu" açılışı yapıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından düzenlenen "Ulusal Heyelan Sempozyumu" açılışı yapıldı. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, heyelan ve depremlerin en büyük zararı, çürük zeminde ve sağlam olmayan binalara verdiğini söyleyerek, "Deprem ve heyelanın önlenmesi için sağlam zeminde, sağlam binaların kurulması gerekiyor. Bunun için de çok iyi bir planlamanın olması gerekli, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konuya çok önem veriyor." dedi.

Bakan Eroğlu, "Ulusal Heyelan Sempozyumu" ATO Congresium Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nın açılışına katıldı. Heyelanın depremden sonra Türkiye'de en önemli afetlerden biri olduğunu söyleyen Eroğlu, "Heyelanlar yüzde 36 ile depremden sonra 2'nci sırada yer almaktadır. Depremde çok iyi noktaya geldik. Heyelanın da ele alınması gerekiyordu ve bu sempozyum ile hayırlı neticeler çıkacağına da eminim. Ben eskiden depremlere müdahalenin ne kadar geç olduğunu bilirim. 1999 depremini bizzat yaşadım." diye konuştu.

Van depremini hatırlatan Eroğlu, 18 ay içinde Van'ın ayağa kalktığını dile getirdi. Hasta olmadan önce hasta olmayı engelleyecek bir takım tedbirleri almak önemliyken, burada da heyelan önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini aktaran Eroğlu, "Heyelanların, depremlerin en büyük sebebi uygun olmayan yerde, çürük zeminde, çürük binalar kurmak. Bizim, uygun yerde, uygun zeminde, sağlam binaları kurmak temel vazifemiz olmalı. Bunun için de çok iyi bir planlama gerekiyor. Artık çarpık şehirleşme anlayışını tamamen tarihe gömmemiz lazım." açıklamasında bulundu.

'İHTİSASLAŞMAYA ÖNEM VERİYORUZ'

Heyelanın, aşırı yağışlar sonrası meydana geldiği için taşkınlarla karıştırıldığını belirten Eroğlu, ihtisaslaşmaya önem verdiklerini ve bakanlıkta ihtisas alanlarına göre çalışmalar yapıldığına vurgu yaptı. Herkesin her şeyi bildiği dönemin kapandığını dile getiren Eroğlu, "Her kurum yapacaklarıyla ilgili eylem planı hazırlıyor. Bunları 3 ayda, 6 ayda ve yıl sonunda takip ediyoruz, kimin ne zaman, neyi yapacağı, nerede yapacağı belli, dolayısıyla bunları kontrol ediyoruz. Barajların havzalarının etrafında yeşil kuşak ağaçlandırmaları yapıyoruz. Yukarı havzada sel kontrolleri planları yapıyoruz, çünkü seller ve heyelanların sebebi yukarı havza. Üst havzalarda gerekli tedbiri alırsak, alt havzalardaki yerleşim alanlarını çok daha kolaylıkla koruyabiliriz. Önce en riskli yerler neresiyse oradan başlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

'ÖLÜMLERİN AZALMASINDA ERKEN UYARI SİSTEMLERİNİN ÇOK BÜYÜK ROLÜ VAR'

2005 yılında Karadeniz bölgesinde meydana gelen bir heyelan felaketinin yaşandığı sırada orada olduğunu vurgulayan Eroğlu, konuşmasını şu şekilde tamamladı: "1-2 dakika önce orada olsam belki biz de o toprak yığınının altında kalacaktık. Sel baskını için oraya gidiyordum ve 10 dakika sonra bu felaket yaşandı. Bütün araçlar toprağın altında kaldı. Bizzat ben bunu yaşayan birisi olarak söylüyorum ki, heyelanların zararları çok fazla. Yapacağımız şeyi ise çok iyi tespit etmemiz gerekiyor. Bu konuda kurumların da yapacakları var. Heyelan genellikle taşkınlarla karıştırılıyor. Özellikle iklim değişikliği sebebiyle anlık yağışlar meydana geliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğümüz, şuan da bin 237 adet otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu ve 18 tane meteoroloji radarı kurmak suretiyle bunları önceden ikaz ediyor. Geçmişe göre çok daha fazla sel baskını, heyelan olurken ölüm sayısı ona göre azaldı. Bunda, erken uyarı sistemlerinin çok büyük rolü var. Akademisyenlerle iş birliği yapmaya hazırız. Türkiye'de çok büyük bir bilgi birikimi var, bunları değerlendireceğiz ve başta depremler olmak üzere heyelanları önlemek için çalışmalar yapacağız."

Cihan

Bakan Eroğlu, ‘Ulusal Heyelan Sempozyumu’ açılışına katıldı

Bakan Eroğlu, ‘Ulusal Heyelan Sempozyumu’ açılışına katıldı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim