• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 14 °C

Bakan Eroğlu Şanlıurfa’da 75 Milyon Liralık 9 Tesisin Açılışını Yaptı

Bakan Eroğlu Şanlıurfa’da 75 Milyon Liralık 9 Tesisin Açılışını Yaptı
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu 476 milyon lira tutarındaki 16 adet yatırım müjdesiyle gittiği Şanlıurfa'da Devlet Su İşleri Genel...

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu 476 milyon lira tutarındaki 16 adet yatırım müjdesiyle gittiği Şanlıurfa'da Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen 7 tesisin açılışını yaparak, 2 tesisin de temelini düzenlenen törenle attı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Şanlıurfa'da düzenen toplu açılış ve temel atma merasimleri ile 75 milyon lira yatırım bedelli 9 adet tesisin açılışını gerçekleştirerek temel atma törenine katıldı.

ŞANLIURFA'YA 75 MİLYON LİRALIK 9 TESİS

DSİ Bölge Konferans Salonu'nda düzenlenen toplu temel atma ve açılış töreninde Şanlıurfa İçmesuyu Tesisleri, 2. Kademe İsale Hattı, Harran Ovası 6. Kısım Kuyuları ile Şanlıurfa ve Harran Ovaları Sulaması Kuyu Açılması ve Sisteme Yerleştirilmesi, 3. Kısım Enerji Nakil Hatları tesisleri ile birlikte 4 adet taşkın koruma tesisi hizmete açıldı.

Eroğlu, ayrıca aynı törende Yukarı Harran Ovası şebeke içi ek saha sulaması ile Mardin- Ceylanpınar ana kanalı 1. tahliye kanalı ek kanal duvarının temellerini de attı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Devlet Su İşleri Genel Müdür Ali Rıza Diniz, ülkenin en kadim şehri Şanlıurfa'da 9 adet tesisin temel atma ve açılışını gerçekleştireceklerini söyledi.

Şanlıurfa Milletvekili ve Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Kasım Gürpınar ise, "İki tane hadisle sözlerime başlamak istiyorum çünkü bizim için bereketli bir gün" diyerek iki hadis okudu.

Bölgede bir ateş içinde olduklarını ve bu ateşin gelen suyla söndürüleceğini söyleyen Gürpınar, "Bölgede bir ateş içindeyiz. Bu ateşin söndürülebilmesi için su meselesi gerekiyor. Bu su meselesi de en kısa zamanda bu ateşi söndürecektir diye düşünüyorum. Burada bir sıkıntı yaşamıyorsak sizlerin önderliğinde yapılan hizmetlerin rolü çok büyüktür. Orman ve Su İşleri Bakanlığı insanı direkt ilgilendiren su ve ormanla alakalı. Rahmet ve berekete dönen bir bakanlıkla karşı karşıyayız. İnşallah hepimiz bu rahmet ve bereketi hep birlikte tadacağız. Allah ülkemizin ve Şanlıurfa'mızın yar ve yardımcısı olsun" dedi.

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük ise konuşmasında, "Bu topraklar Mezopotamya'nın merkezidir. Çevresine zenginlik, ışık vermiştir. Buğday ilk burada ekilmiş, ilk üniversite burada kurulmuştur. Yeryüzünün ilk abidesi Göbeklitepe'de yapılmıştır. Bu topraklar suyla buluştuğu zaman çevresine güç ve huzur verir. Şanlıurfa tarihteki rolünü yeniden yaşamak için ilerlemektedir. Şanlıurfa'da yapılan bütün hizmetlerde sizin imzanız vardır" ifadelerine yer verdi.

"ÜÇ BEŞ ÇAPULCU ARAMIZI BOZAMAZ"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da konuşmasında, "Buraya eli boş gelmek olmazdı. 16 dev projeyle geldim. Ayrıca 9 tesisin açılışını ve temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Ülkemizi bereketlendirmesini diliyorum. İnsanların en hayırlısı insanlara ne faydalı olanıdır hadisiyle başlamak istiyorum. Kardeşliğimiz pekiştiğinde karşımızda kimse duramaz. Tek şart birlik, beraberliktir. Üç beş çapulcu aramızı bozamaz. Kız alıp vermişiz, kardeşiz" diyerek terör örgütüne de göndermede bulundu.

"DEV BİR SUNİ NEHİR YAPTIK"

Türkiye'nin önünün açık olduğunu belirten Eroğlu, "Gençlerin hedefi daha büyük, Türkiye'nin bahtı açık. Bakanlık olarak yaptıklarımız arkadaşlarımız anlattı. Ben de kısaca ifade edeyim. Şanlıurfa GAP'ın başkentidir. Burada DSİ ve Orman Bölge Müdürlüğünü kurduk. Doğa Koruma Bölge Müdürlüğünü de kurduk. GAP dediğimiz 9 ilimizi kapsayan dünyanın en büyük projesini Allah nasip ederse 2019 yılında bitireceğiz. Burası tamamen gıda üretim üssü olacak. Yakın bir gelecekte en büyük sektör gıda üretimi ve gıda güvenliği olacak. Şanlıurfa inşallah bunun merkezi olacak. Şanlıurfa suya kavuşacak. Şanlıurfa'dan Mardin'e suni bir nehir yapıyoruz. Saniyede 200 metreküp su akacak. İçinde 7 TIR yan yana duruyor. Mardin ovası da sulanacak. Bu dev suni nehir bitti. Viranşehirliler ana kanalını siz yapın, gerisini biz yaparız dediler ama bir kendimiz yaptık. Para sıkıntısı yok şükür. Su hayattır. Cenabı Allah sevdiği kuluna suyla hizmet etsin diye bırakır. Ben de 50 milyon insana su götürdü. Sadece Afrika'da 1 milyon 700 bin kişiye su götürdük" dedi.

Suruç'ta yapılan sulama tüneline de değinen Eroğlu, "Atatürk barajından suyu alıyoruz. 17 bin metrelik bir tünel yaptık ve suyu Suruç ovasına akıttık. Bu yılın sonunda inşallah bereket akacak. Daha önce Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin, Kilis ve Şırnak'ta su yoktu. Buraya suyu biz getirdik. Recep Tayyip Erdoğan bana git Şanlıurfa'ya su ver dedi. Ben de gelip çalışma yapıp Şanlıurfa'ya su verdim. Şanlıurfa susuzluk çekmesin diye isale hatlarını tamamladık. Su gibi aziz olun inşallah. İnşallah Siverek'in temel atma törenine de geleceğiz. Velhasıl bütün ilçelerin su ihtiyacını karşılayacağız" şeklinde konuştu.

Şanlıurfa'ya yeni müjdelerle geldiklerini söyleyen Eroğlu, "Müjdelerle geldik. Daha önceki gelişimde 67 müjde vermişim. Bunlardan 42 tanesini bitirdik. Bir kısmının da temelini bu gün atıyoruz. Bu gün de 16 müjdeyle geldik. Allah hayırlı uğurlu olsun. Burada sadece biz hizmet yapmadık. Burada çiftçilerimiz içinden de kura çekeceğiz. Badem ve Antep fıstığı vereceğiz. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" dedi.

2 MİLYON DEKAR ARAZİ SULANACAK

2019 yılına kadar GAP bölgesinde 2 milyon dekar araziyi sulamayı hedeflediklerini söyleyen Eroğlu, "Faruk Çelik ile birlikte yarışacağız. Şanlıurfa gerçekten çok şanslı bir il. Faruk çelik de gelecekti ama programı olduğu için gelemedi. O da buraya çok hizmet yaptı. Türkiye'de en fazla bölünmüş yol buraya yapıldı. 20 kilometrelik yol 700 kilometreye çıkarıldı. Yeni fakülteler yapıldı. KÖYDES ve BELDES projeleriyle hizmetler yapıldı. Sağlıkta büyük adımlar atıldı. Buraya geldiğimde sakın yeşillik yeme dediler. Neden diye sordum, burada Paşabağı var, bütün pis sular buraya akıyor dediler. Şimdi var mı, şimdi yeşillik de yiyebiliyorsunuz. Şanlıurfa şaha kalktı ve daha da hızlı büyüyecek. GAP 2019 yılında bitecek. Bunun sözünü veriyoruz. Bu yıl 2 milyon dekar arazi GAP bölgesinde sulanacak. Arkadaşlarımız çok çalışkan, bunu başaracaklarına inanıyorum. Biz yemeklerden sonra Allah Halil İbrahim bereketi eylesin deriz. Burası bereketli topraklar, Allah Halil İbrahim bereketi eylesin. Boş ve bozuk arazilerde fıstık, badem ve zeytin gibi ürünler ekiyoruz. Diktiğimiz fidanların üç yıl bakımı bizden ama geliri ise çiftçilerin olacak" dedi.

Bakan Eroğlu, Viranşehir İlçesi Küçük Dikme köyünde Antep fıstığı ve badem türlerinde, Birecik ilçesi Yeni Akpınar köyünde ise Antep fıstığı türünde gelir getirici tür kura çekimi ve sertifika dağıtımını gerçekleştirdi. Daha sonra tesislerin açılışını gerçekleştiren Eroğlu, beraberindekilerle birlikte butona basarak tesislerin Şanlıurfa için hayırlı olması dileğinde bulundu.

54 BİN 820 DEKAR ZİRAİ ARAZİ SUYA KAVUŞACAK

Temeli atılan ve açılışı yapılan tesisler ile 54 bin 820 dekar zirai arazi sulamaya açılacak ve taşkın koruma tesisleri ile de 1 il, 1 ilçe, 2 köy ve 5 yerleşim yeri taşkın zararlarından korunacak.

Veysel Eroğlu tarafından açılışı yapılan Şanlıurfa İçmesuyu Tesisleri 2. Kademe İsale Hattı ile Şanlıurfa'nın 2045 yılına kadar içme, kullanma ve endüstri suyu ihtiyacı karşılanacak.

ŞANLIURFA'YA SON 4 YILDA 2 MİLYAR 776 MİLYON LİRALIK 83 MÜJDE

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, programı çerçevesinde ayrıca 16 Kasım 2012 ve 10 Mayıs 2013 tarihlerinde Şanlıurfalılara verdiği 2,3 milyar Türk Liralık 67 müjdeye ilave olarak 476 milyon liralık yatırım bedeline sahip 16 müjde daha verdi. Bakan Eroğlu, böylece son 4 yılda Şanlıurfalılara toplam 2 milyar 776 milyon liralık 83 müjde vermiş oldu.

Bakanın verdiği müjdeler arasında sulama tesisleri, dere ıslahları, taşkın koruma tesisleri, gelir getirici tür ağaçlandırma, fidan üretimi, otomatik meteoroloji gözlem istasyonu ile meteoroloji radarı kurulumu yer alıyor.

Bakan Eroğlu Şanlıurfa’da 75 Milyon Liralık 9 Tesisin Açılışını Yaptı

Bakan Eroğlu Şanlıurfa’da 75 Milyon Liralık 9 Tesisin Açılışını Yaptı

Bakan Eroğlu Şanlıurfa’da 75 Milyon Liralık 9 Tesisin Açılışını Yaptı

Bakan Eroğlu Şanlıurfa’da 75 Milyon Liralık 9 Tesisin Açılışını Yaptı

Bakan Eroğlu Şanlıurfa’da 75 Milyon Liralık 9 Tesisin Açılışını Yaptı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim