• BIST 10255.86
  • Altın 2401.823
  • Dolar 32.2594
  • Euro 34.6419
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 27 °C

Bakan Çavuşoğlu, Dışişleri Komisyonu Üyelerine Bilgi Verdi

Bakan Çavuşoğlu, Dışişleri Komisyonu Üyelerine Bilgi Verdi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Terör örgütleriyle mücadele devam etmeli. Kim olursa olsun mücadele edilmeli" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Terör örgütleriyle mücadele devam etmeli. Kim olursa olsun mücadele edilmeli" dedi.

Bakan Çavuşoğu, TBMM'de Dışişleri Komisyonu üyelerine Türk dış politikası hakkında bilgi verdi. Çavuşoğlu, Suriye konusunda nasıl bir çözüm olabileceğine ilişkin uluslararası platformun sorunu olduğunu belirterek, "Uluslararası camia ile birlikte çaba sarf ediyoruz. 11 Şubat'ta Münih'te toplantı olmuştu. Toplantının amacı bir an evvel öncelikle çatışmaların durdurulması, insani yardımların ulaştırılması ve mümkünse kalıcı arışın tesis edilmesi ve bu arada siyasi müzakereleri başlatılması. Rus hava saldırıları, rejim güçlerinin Şii gruplarla saldırıları devam ettirdiği için müzakere ortamı oluşmamıştı. Tekrar başlatılması önemli. Terör örgütleriyle mücadele devam etmeli. Kim olursa olsun mücadele edilmeli" diye konuştu.

ABD ve Rusya'nın müzakerelerini sürdürdüklerini söyleyen Bakan Çavuşoğlu, "Bu anlaşmayı açıklandıktan sonra desteklediğimizi beyan ettik. Şimdi uygulamaya sıra geldi. 26'yı 27'ye bağlayan gece çatışmalar durdurulacak. Yarın gece çatışmalar durur ve siyasi müzakereler için ortam oluşur, insani yardımlar etkili şekilde aktarılır. Rusya hava saldırılarını, rejim saldırılarını, İran milislerini durdurması gerekiyor. Muhalefet süreci memnuniyetle karşıladıklarını beyan ettiler" şeklinde konuştu.

Mülteci sorununun Irak ve Suriye'deki durumun yansıması olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, 10 milyarı aşan bir yardım yaptıklarını ifade etti. Çavuşoğlu, Suriyeliler'in suça bulaşması iddialarına da şöyle cevap verdi:

"Şu anda Gaziantep'in yüzde 18'i Suriyeli'dir. Bugüne kadar Suriyeliler ile ilgili yasal işlem sayısı yüzde 3'tür. Yüzde 3'ü Suriyeliler işledi diyemeyiz. Bazen kendi aralarında, bazen de Türk vatandaşlarının eylemlerini kapsıyor. Suriyeliler'in işledikleri suç oranı yüzde 1 bile değil. Onları potansiyel suçlu gibi görmek insani değil.'

Irak'ta durumun hassasiyetini koruduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "DAEŞ'in topraklarını işgal etmesi ve DAEŞ'e karşı başarılı operasyonların yapılamaması. Irak'ın kurumsal yeniden yapılanmış ordusu yok. Maliki'nin dışladığı kesimin güveni sağlanamadı. Bağdat ile Erbil arasında sorunlar devam ediyor. Çok ciddi mali kriz içinde. Hem Erbil'de hem Bağdat'ta ekonomik kriz hissediliyor" diye konuştu.

Rusya ile ilişkilerin düzeltilmesi için de samimi gayretlerinin olduğunu söyleyen Bakan Çavuşoğlu, "Biz Rusya ile ilişkileri düzeltmek için olgun tavır sergiledik. Rusya'nın duygusal taleplerine ölçülü cevaplar verdik. Rusya'nın bize karşı aldığı tedbirlere yönelik karşılık vermedik, sabırla ilişkilerimizin düzelmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Rusya ile ilişkilerin düzeltilmesi için Türkiye'nin çalışma grubu önerisine Rusya'dan yanıt gelmediğini söyleyen Çavuşoğlu, "Çalışma grubu ilişkileri nasıl düzeltebiliriz, önerilerle bize gelmesiydi. Rusya'dan cevap gelmedi" şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği ile müzakerelere de değinen Bakan Çavuşoğlu, "Bu yıl atmamız gereken adımlar var. Ekonomi konuları ile ilgili komisyonumuz var. Gümrük Birliği Anlaşması, 1995'li yıllarda bir avantajdı. Türkiye ekonomisi büyüdükçe dezavantajın ağırlığını hissediyoruz. İhraç ettiğimiz ürünlerin üzerindeki engellerin kalkmasının yanında Avrupa Birliği'nin 3. ülkelerle imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşmalarına dahil oluyor. Şu anda Türkiye Avrupa Birliği'nin anlaşma imzaladığı ülkelere gümrüğü sıfırlıyor ama 3. ülkenin böyle bir yükümlülüğü yok" diye konuştu.

23 ve 24. fasılların önemine işaret eden Çavuşoğlu şunları kaydetti:

"Yükümlülükleri yerine getirmeye hazırız. Gayri resmi açılış kriterlerini de yerine getirmiş durumdayız. Avrupa Birliği resmi olarak bize açılış kriterlerini bildirmedi. Bu fasılların açılması uzun sürüyor. Karadağ ile ilk bu fasılları açtı.'

Kıbrıs'ta çözüm inancında olduklarını belirten Bakan Çavuşoğlu, "Güven arttırıcı tedbirler dahil her türlü adıma destek veriyoruz. KKTC'de çözüm konusunda olumlu bir konsensüs var. Kıbrıs Türk halkı 2004'de çözüm istediğini göstermiştir. Şu anda Rum tarafında Mayıs ayında seçim var. Rum tarafı seçimden sonra çözümün referanduma gitmesini önerdi. KKTC tarafı da bunu anlayışla karşıladı" ifadelerini kullandı.

İran ile ilişkilere işaret eden Çavuşoğlu, İran'ın üzerindeki ambargoların kalkmasından memnuniyet duyduklarını belirtti. Çavuşoğlu, "Sayın Başbakanımız ziyaret edecek. İran tarafı tarih önerilerinde bulundu. Yeni bir tarih için görüşmelerimiz devam ediyor. O tarihten hemen önce Dışişleri bakanı Cevad Zarif Türkiye'ye gelecek. Ruhani İslam İşbirliği Zirvesi'ne katılacak. Hemen arkasından Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantısının üçüncüsünü gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.

ABD ile üst düzey ziyaretlerin devam edeceğini belirten Çavuşoğlu şunları kaydetti:

"Sayın Başbakanımızın bir ziyareti olacak. Sayın Cumhurbaşkanımız Nükleer Zirve çerçevesinde Washington'u ziyaret edecek. John Kerry'nin bana daveti var, uygun bir zaman içinde Amerika'ya gideceğiz. Amerika önemli bir müttefik ve ortaktır. Önemli olan görüş ayrılığı olan noktalarda samimi şekilde bunları paylaşabilmektir. Teröre destek ve terörle mücadele konusunda hassasiyetleri korumak lazım."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim