• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Bağlamayla Öğrencilerine Türk Kültürünü Yaşatıyor

Bağlamayla Öğrencilerine Türk Kültürünü Yaşatıyor
Balıkesir'de bir okulun müdürü ilginç bir projeye imza attı. Ana sınıfı öğrencilerine Türk kültürünü aşılamak isteyen okul müdürü bağlamayla...

Balıkesir'de bir okulun müdürü ilginç bir projeye imza attı. Ana sınıfı öğrencilerine Türk kültürünü aşılamak isteyen okul müdürü bağlamayla çocuklara türkü söylemeyi öğretti. Çocukların türkü söylemeye çalışması ise renkli görüntüler oluşturdu.

Balıkesir'de Mithatpaşa Anaokulu'nda Okul Müdürü Ali Erdem tarafından örnek bir uygulama başlatıldı. Gelişen teknoloji ve değişen çağ ile birlikte çocukların folklorik özelliklere sahip Türküleri ve yaşanan duyguları bilmesi gerektiğini ifade eden Okul Müdürü Ali Erdem, yaşları 4 ile 5 olan ana sınıfı öğrencilerine bağlama ile Türk Halk Müziği eğitimi vermeye başladı. Öğrencilerin de yoğun ilgisini çeken uygulama renkli görüntülere sahne oldu. Bazı öğrenciler söylenen türküye ayak uydururken, bazıları ise sadece tempo tutarak oyun oynadı.

Mithatpaşa Anaokulu Müdürü Ali Erdem, uygulamaya yeni başladıklarını belirterek Türk Kültürünü yansıtacak diğer eğitimlere de ağırlık verileceğini söyledi. Kendisinin ortaokul yıllarında bağlamaya merak sardığını ve ardından kursa giderek profesyonel eğitim aldığını söyleyen Erdem, "Bu güzel enstrümanı ve türkülerimizi öğrencilerimiz de öğrensin istedim" dedi.

Okul öncesi eğitimde Öğretmenlerin uygulamış olduğu planlamalarda yöre kültürünün tanıtımının mevcut olduğunu belirten Erdem, "Biz de bu etkinliklerimize biraz artı katalım diye böyle bir işe giriştik. Öğrencilerimize müzik aletlerimizi tanıyoruz. Bağlama ile başladık. Yöresel, kültürel müzik aletlerimizi tanıyoruz. Belki tamamını tanıtamayabiliriz ama çocukların yaşlarına ve seviyesine uygun olacak şekilde bir kaç enstrüman getirip tanıtmayı ve öğretmeyi planlıyoruz" dedi.

Öğrencilere ilk etapta "Süt İçtim Dilim Yandı" isimli türküyü öğreten Erdem, "Öğrencilerimiz şu an bir tane türkü öğrendiler. "Süt içtim dilim yandı" türküsünü öğrettik. Halk müziği eseri olması sebebiyle ve öğrencilerimizin yaşlarının ufak olmasından dolayı tamamını öğretemiyoruz. Çocuklara alabilecekleri kadar bir kısmını öğretmeye çalışıyoruz. Müzik aletleri olarak da elimizde şu an bağlama var. İmkan olduğu sürece Türk Müziğinde kullanılan müzik aletlerinden çocukların seviyesine göre bir kaç tanesi daha getirip öğretmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.

VELİLER UYGULAMADAN MEMNUN

Velilerin ve çocukların uygulamadan memnun olduğu dile getiren Okul Müdürü Ali Erdem, "Çocuklarımız gayet neşeyle bunu karşıladılar. Hevesliler ve meraklılar. Öğrencilerimize Türk kültüründe, kendi kültürümüzde bulunan eserleri mümkün mertebe öğretmeye çalışacağız. Bu etkinliklerimize velilerimiz de çok olumlu tepkiler verdi. Veli toplantılarımızda kültürümüzü yaşatacağımızı ve öğreteceğimizi dile getirdik. Çocuklarımıza bu şekilde faydalı olmaya çalıştığımızı ifade ettik" dedi.

Mithatpaşa Anaokulu 4 yaş minik kalpler sınıfı öğretmeni Nebile Yalçın ise "Türkü söylemeyi kendim de çok seviyorum. Bu faaliyetlerle çocukların türkülerimizi daha çok seveceğini düşünüyorum" dedi.

5 yaş yavru ördekler sınıfı öğretmeni Neslihan Çavuşoğlu da uygulamayı takdirle karşıladığını belirterek, "Müzik etkinliklerinin yanında türkünün de öğretilmesi çok güzel bir uygulama. Çocuklar çok eğleniyor" şeklinde konuştu.

Bağlamayla Öğrencilerine Türk Kültürünü Yaşatıyor

Bağlamayla Öğrencilerine Türk Kültürünü Yaşatıyor

Bağlamayla Öğrencilerine Türk Kültürünü Yaşatıyor

Bağlamayla Öğrencilerine Türk Kültürünü Yaşatıyor

Bağlamayla Öğrencilerine Türk Kültürünü Yaşatıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim