• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 15 °C

Bağcılar'daki küçük Suriye

Bağcılar'daki küçük Suriye
İç savaş sebebiyle ülkelerini terk ederek İstanbul'a yerleşen Suriyeliler, Bağcılar'da adeta küçük bir Suriye kurdu.

İç savaş sebebiyle ülkelerini terk ederek İstanbul'a yerleşen Suriyeliler, Bağcılar'da adeta küçük bir Suriye kurdu. Girişinde Arapça yazılı tabelalar bulunan sokakta, lokantacısından berberine ve marketine kadar bir çok iş yeri Suriyeli.

Ülkelerindeki savaş sebebiyle Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan Suriyeliler, kendi kültürlerini de taşıdı. Mülteciler, Bağcılar Çınar Mahallesi 6. sokakta kendilerine özgü işyerleri açarak küçük bir Suriye kurdu. Sokağa ilk girişte göze çarpan levhalar ve kulağa gelen müzik sesi Arapça. Lokantada pişen yemekler de Suriye mutfağının aynısı.

Aynı sokakta berber dükkanı işleten Halepli Ali Bekir, "Suriye'de savaş vardı. Baktık savaş bitmiyor, insanlar ölüyor. Oradan kaçmayan birinin sonu ölümdü. Mecburen Suriye'den çıkarak Türkiye'ye geldik. Ben daha önce de Halep'te berber dükkanı işletiyordum. Burada milletin işinde bir sene çalıştım baktım iş olmuyor. Kendi dükkanımı açtım. Zaten daha önce de ustaydım. Bizim bu sokakta Suriyelilerin lokantası, kahvehanesi ve tatlıcısı var. Bir de Suriye eşyalarını satan bir market var. Bizde burada berberiz. Gelen vatandaşları tıraş ediyoruz. Birimiz geldik diğerleri de arkasından geldi. Burada küçük bir Suriye yaptık diyebiliriz." şeklinde konuştu.

Ailesiyle birlikte İstanbul'a yerleşen 10 yaşındaki Mahmut Kasım ise savaş bittiğinde Helep'e geri döneceklerini ifade ederek berber dükkanında çalışarak aile bütçesine katkıda bulunduğunu söylüyor. Kasım şöyle devam etti: "Ben Berber çırağıyım. Yerleri temizliyorum. Suyu ısıtıyorum. Millete yardımcı oluyorum. Aynaları temizliyorum. İki aydır Suriye'den geldim."

Savaştan kaçarak Türkiye'ye yerleşen Suriyelilerin tek isteği ise ülkelerindeki iç savaşın bitmesi.

Bağcılar'daki küçük Suriye

Bağcılar'daki küçük Suriye

Bağcılar'daki küçük Suriye

Bağcılar'daki küçük Suriye

Bağcılar'daki küçük Suriye

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim