• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 22 °C

Ayaklı Can Kurtaranlar Ani Kalp Durmalarını En Aza İndirmeyi Hedefliyor

Ayaklı Can Kurtaranlar Ani Kalp Durmalarını En Aza İndirmeyi Hedefliyor
Ani kalp durması geçiren kişinin hayatta kalma oranını yüzde 1'den yüzde 60'a çıkarmayı hedefleyen Ayaklı Can Kurtaran Mobil Sağlık Projesi'nin tanıtıldığı...

Ani kalp durması geçiren kişinin hayatta kalma oranını yüzde 1'den yüzde 60'a çıkarmayı hedefleyen Ayaklı Can Kurtaran Mobil Sağlık Projesi'nin tanıtıldığı "2. Ani Kalp Durmasında Ölümlerin Önlenmesi Sempozyumu" İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleşti.

Dünyada ölüm nedenlerinin başında gelen ani kalp durması, temel ilkyardım önlemleri ile kişilerin yaşama şansını yükseltiyor. Bu konuda geliştirilen projelerden biri olan "Ayaklı Can Kurtaran Mobil Sağlık Projesi', İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi tarafından düzenlenen "2. Ani Kalp Durmasında Ölümlerin Önlenmesi Sempozyumu'nda tanıtıldı. Sempozyumda, Hayatta Kal Derneği ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde çekilen "Sadece Kalp Masajı" isimli kamu spotunun da gösterimi yapıldı. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, kamu spotunda gönüllü olarak yer alan oyunculardan Wilma Elles ve Özhan Carda'na tesekkür etti.

"AYAKLI CANKURTARANLAR UYGULAMASI ÜCRETSİZ İNDİRİLEBİLECEK"

'Ayaklı Cankurtaran" isimli mobil yazılımın ücretsiz bir şekilde telefonlara indirilebileceğini belirten Hayatta Kal Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mutlu Vural, "Oradaki kayıtlı gönüllüler bir kalp krizi veya ani kalp durması durumunda olay yerine çok kısa bir sürede ulaşabilecek. İnsanlar "Ayaklı Cankurtaran" ikonuna tıkladıklarında sistem önce 112'yi arayacak. Bu esnada yakında olan ve ilk yardım konusunda yetkili kişiler ile varsa otomatik kalp şok cihazları taranacak. Daha 112 ile görüşme tamamlanmadan Ayaklı Cankurtaranlar yardım için yola çıkacak. Bu sistem hastaya ambulans yoldayken kalp masajı yapılmasını ve elektroşok uygulayarak o kişinin hayatta kalmasını sağlamak açısından önemli. Ambulans geldiğinde ise hasta teslim edilecek" dedi.

"'UYGULAMANIN İLK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

"Ayaklı Cankurtaran isimli uygulamanın dünyada bir ilk olduğunu düşünüyorum" diyen Vural, sözlerini şöyle sürdürdü,

"Uygulamanın lansmanını İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi'ndeki "2. Kalp Durmalarında Ani Ölümlerin Önlenmesi Sempozyumu'nda yapıyoruz. Uygulamamız en kısa sürede hayata geçecek. Birincil amacımız ilk bir iki dakikada hastaya müdahale etmek. Çünkü şuanda ani kalp durmalarında hayatta kalma oranı yüzde 1. Ama bu yazılım sayesinde ilk bir iki dakikada hastaya müdahale edebilirsek kişiyi yüzde 60 oranında hayata döndürebiliyoruz. Hastane dışında ani kalp durmasından yıllık 100 bin kişi öldüğü düşünülürse hedeflerimize ulaştığımızda yaklaşık 60 bin hayatı kurtaracağız. Bu nedenle proje çok önemli."

"'ELLERİMİZLE HAYAT KURTARABİLİRİZ"

'Sadece Kalp Masajı" isimli kamu spotunda gönüllü olarak yer alan oyuncu Wilma Elles, "Benim için Sağlık Bakanlığı'nın desteği ile hazırlanan bu kamu spotunu çekmek çok gurur verici. Hayatta Kal Derneği'ne de özellikle teşekkür ediyorum. Çünkü kamuya çok önemli bir bilgi iletiyoruz. "Kalp masajı nasıl uygulanır?" sorusuna gelince, bir elinin ayasını göğüs ortasına diğer elimizi de onun üzerine koyup ambulans gelene kadar dakikada yüz kere bastırmalıyız. Bu şekilde hayat kurtarabiliriz. Tabii ki bir kısmet var ama Allah bize öğrenme kabiliyeti vermiş. Biz de bunu öğrenebiliriz. Sadece ellerimizle bir insanın hayatını kurtarabiliriz. Bu gerçekten mükemmel" diye konuştu.

"ÜNİVERSİTE OLARAK BU SÜREÇTE YER ALMAK MUTLULUK VERİCİ"

Hayatta Kal Derneği'nin, üniversiteleri ile yardım konusunda işbirliği yapmak istediğini dile getiren İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Olgun, "İşbirliği içerisinde bu sempozyumu gerçekleştirdik. Ani kalp durmalarında ilk yardımın çok büyük hayati önemi var ve bu öğrenilmesi çok zor bir ilk şey değil. Birkaç dakika içerisinde bu ilk yardımın en temel unsurlarını, kalp masajının nasıl yapılacağını hızlı bir şekilde ve özel eğitime ihtiyaç duyulmadan herkese öğretebiliyoruz. Bu hayat kurtarıcı bir konu. Üniversite olarak bu eğitim sürecine katkı sağladığımız için çok mutluyuz" ifadelerinde bulundu.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akgül Yeşilada, "Hasta odaklı eğitim verdiğimiz fakültemizde bu tarz eğitimlerinde öğrencilerimiz için öneminin farkındayız" dedi.

Ayaklı Can Kurtaranlar Ani Kalp Durmalarını En Aza İndirmeyi Hedefliyor

Ayaklı Can Kurtaranlar Ani Kalp Durmalarını En Aza İndirmeyi Hedefliyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim