• BIST 9909.34
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 25 °C

Avrasya İşadamları Forumu yaklaşıyor

EkoAvrasya ve Tüm Karadeniz Sanayici ve İş adamları Derneğince (TÜKSİAD) 12-15 Aralık'ta Gebze ilçesinde düzenlenecek "Avrasya İş Adamları Forumu"na 30 ülkeden 300 iş adamının katılması bekleniyor.

Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği (EkoAvrasya) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, "Avrasya İş Adamları Forumu" öncesi yazılı bir açıklama yaptı. Eren açıklamada, Türkiye ve Avrasya bölgesi arasında son yıllarda ekonomik ve ticari ilişkilerin artırılması için önemli çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. 

Bölgeden birçok iş adamı ve firma düzeyinde temsilcinin Türkiye'de yatırım yaptığını, önemli ticari anlaşmalar imzaladığına dikkati çeken Eren, "Ülkemizle Avrasya ülkeleri arasındaki ilişkilerin her alanda en üst düzeyde olduğu ve ülkemizin uluslararası arenada hak ettiği değere ulaştığı bir gelecek, derneğimizin vizyonunu oluşturmaktadır" ifadesini kullandı. 

Eren, Avrasya ülkeleriyle Türkiye arasındaki dış ticaret açığının arttığına işaret ederek, şunları kaydetti: 

"5 milyar dolarlık ihracata karşı 17 milyar dolarlık ithalat gerçekleşiyor. İthalatta ağırlık, petrol ve doğalgazda. Türkiye'nin dış ticaretinin yüzde 47'si Rusya ile yapılıyor. Toplam ithalatımızın yüzde 75'i yine bu ülkeden. Avrasya bölgesinden imalat konusunda ciddi talep geliyor. Tekstil, gıda üretim ve işlemesi, tarıma dayalı işletmeler, otomotiv yan sanayi, beyaz eşya ve makine talep gelen en önemli sektörlerden. Ayrıca, Türk inşaat firmaları bölgede oldukça aktif durumda. Mevcut potansiyeli ile Avrasya bölgesi, Türkiye için önemli bir pazar."

İkili ilişkiler geliştirilecek 

Avrasya ülkeleri ile Türkiye arasında güçlü, dinamik ve kalıcı ilişkiler kurulmasına katkıda bulunmak istediklerini aktaran Eren, Türkiye'nin sanayi üssü Gebze'de TÜKSİAD ile çok büyük bir foruma imza atacaklarını bildirdi. 

Organizasyonun kendileri için çok önemli olduğunu, Avrasya bölgesindeki 30 ülkeden 300 iş adamını misafir edeceklerini vurgulayan Eren, şu bilgiyi verdi:

"Avrasya İşadamları Forumu'na Azerbaycan, Afganistan, Arnavutluk, Belarus, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Gürcistan, Irak, İran, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Kosova, Makedonya, Moğolistan, Moldova, Özbekistan, Polonya, Romanya, Rusya Federasyonu, Türkmenistan, Ukrayna, Yunanistan ve Türkiye'den iş adamları, Gagavuzya Özerk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mihail Formuzal, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, KKTC Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, Kosova Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Cüneyt Ustaibo, senatörler, milletvekilleri, büyükelçiler, ticaret odası başkanları ve sektör temsilcileri katılacak.

Organizasyon kapsamında Gebze'ye gelen iş adamları ilk gün ticari ve ekonomik faaliyetler, yatırım imkanları ve bölgede yatırım teşvikleri konularının paylaşılacağı foruma katılacak. Forum, Türkçe, İngilizce ve Rusça takip edilebilecek. İkili temasların gerçekleştirileceği ikinci gün ise üretim tesisleri, fabrika ve organize sanayi bölgeleri ziyaretleri gerçekleştirilecek.

Programın son günü iş adamları için Gebze ve civarında kültür gezisi düzenlenecek."

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim