• BIST 10276.88
  • Altın 2390.367
  • Dolar 32.335
  • Euro 34.7427
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 9 °C
  • İzmir 14 °C

ATSO Meclis Üyelerinin Fas Çıkarması

ATSO Meclis Üyelerinin Fas Çıkarması
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Üyeleri Kuzey Afrika ekonomisinin en güçlü aktörlerinden Fas'a inceleme gezisinde bulundu.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Üyeleri Kuzey Afrika ekonomisinin en güçlü aktörlerinden Fas'a inceleme gezisinde bulundu. Başkan Davut Çetin liderliğinde gerçekleşen ziyaretlerde Fas turizminin gözde şehri Marakeş ile ülke ekonomisinin can damarı Kazablanka kentlerinde temaslarda bulunuldu. ATSO heyeti Kazablanka Ticaret Müşaviri Gökhan Üsküdar ile Fas ekonomisinin son durumu ve Antalya-Fas işbirliği olanakları konulu seminerde biraraya geldi. Heyet ayrıca Fas Uluslararası Mermer ve Doğal Taş Fuarı'nı da ziyaret ederek stantlarda incelemeler yaptı.

KARŞILIKLI TİCARET HACMİNİ ARTIRMAK BİZİM ELİMİZDE

ATSO heyetinin ilk durağı Fas turizminin gözde bölgesi Marakeş oldu. Marakeş Safi Bölgeleri Ticaret, Sanayi ve Hizmetler Odası'nı ziyaret eden heyet, Başkan Mohamed Fadlam ile bir araya geldi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin burada yaptığı konuşmada ev sahibi Oda heyetine ATSO ve Antalya hakkında detaylı bilgiler verdi. Başkan Çetin, 1 Ocak 2006'da yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması sonrasında ancak 1,5 milyar Dolar civarında seyreden iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin orta vadede 3 milyar dolar düzeyine çıkarılmasının hedeflendiğini ve bu vizyonda iş dünyasına önemli görevler düştüğünü kaydetti. Başkan Çetin ticareti ve turizmi ülkeleri birbirlerine sosyal ve kültürel olarak da yaklaştıran en önemli etken olarak gördüğünü kaydederek "Karşılıklı işbirlikleri ile aramızda kurulan ticari köprüleri daha da kuvvetlendirebiliriz. Marakeş otantik yapısı ile 5 milyon turist ağırlıyor. Antalya ise Türkiye turizminin başkenti durumunda. Ayrıca tarımda Antalya ülkemizin üretim başkenti, Fas ekonomisinde de tarım sektörü önemli bir ağırlığa sahip. Önümüzde işbirliği yapabileceğimiz çok ortak konu var. Biz bir ön çalışma yaptık, bir protokol hazırladık. Bu protokol üzerinden çalışmalarımız şekillendirebiliriz. " dedi.

Marakeş-Safi Bölgeleri Ticaret, Sanayi ve Hizmetler Odası Başkanı Mohamed Fadlam da Antalyalı işadamlarını şehirlerinde görmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Başkan Fadlam "Türkiye güçlü, kardeş bir ülke. İstanbul Ticaret Odası ile işbirliği içindeyiz. Ayrıca İzmir ve Konya illerindeki işadamları ile ticari bağlantılar kurmak üzere karşılıklı çalışmalar yapmaktayız. Bu çalışmalarımızı Antalya ile de zenginleştirmek isteriz. Yatırım yapmak isteyen Türk işadamlarına kapımız açık" dedi.

Toplantıda ayrıca ATSO heyetine Marakeş ekonomisi ve yatırım imkanları ile ilgili bir de sunum yapıldı.

İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANACAK

ATSO heyetinin ikinci durağı ülke ekonomisinin candamarı olan, sanayi ve lojistik kenti Kazablanka oldu. Başkan Davut Çetin ve ATSO Meclis üyeleri burada Kazablanka-Settat Ticaret, Sanayi ve Hizmetler Odası Başkanı Mustapha Amhal'ı ziyaret etti. 2013 yılında Kazablanka TSO ile ortak bir çalışma yaptıklarını anlatan Başkan Davut Çetin tekrar çeşitli projelerde birlikte çalışmalar yapılabileceğini kaydetti. Fas ile Antalya arasında ticaret hacminin yeterli olmadığına dikkat çeken Davut Çetin "Bu kapasiteyi artırmak için daha fazla işbirliği yapabiliriz. Organize Sanayi Bölgemizde tarım ve turizm sektörlerine yönelik çalışan firmalarımız var. URGE projelerimiz kapsamında Kazablankalı firmalarla Antalyalı firmalarımızı biraraya getirmiştik ve önemli ticari bağlantılar kurulmuştu. Bu bağlantıları daha da kuvvetlendirmek için biz bir ön çalışma yaptık, bir işbirliği protokolü hazırladık, sizinle paylaşmak isteriz. Bu yıl Antalya EXPO'ya evsahipliği yapacak. Fas, EXPO'ya ülke olarak katılmayacağını bildirdi ancak Fas firmalarını ve sizleri EXPO2016'da görmek isteriz" şeklinde konuştu.

Kazablanka-Settat Ticaret, Sanayi ve Hizmetler Odası Başkanı Mustapha Amhal da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "ben aynı zamanda 2015-2018 dönemi için Fas Ticaret, Sanayi ve Hizmetler Odaları Federasyonu (FCMCIS) Başkanlığını yürütüyorum. Bu, Fas'taki tüm odaların bağlı olduğu bir federasyon. Fas'taki diğer Odalar ile de irtibata geçip EXPO'ya bir işadamı heyeti ile katılmak ve bu vesile ile buradaki bürokratik prosedürleri tamamlayıp Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ile de karşılıklı işbirliği anlaşması imzalamak isteriz" diye konuştu.

Başkan Davut Çetin, ev sahibi Oda Başkanlarına Antalya Tanıtım A.Ş. tarafından hazırlanmış Antalya kitapları ile Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin yaptığı yağlı boya tabloları hediye etti.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası heyeti daha sonra Kazablanka Ticaret Müşaviri Gökhan Üsküdar'dan Fas ekonomisinde son durum ve Antalya-Fas işbirliği olanakları sunumunu dinledi. Müşavir Gökhan Üsküdar meclis üyelerine Fas hükümetinin yabancı yatırımcılara sağladığı kolaylıklar başta olmak üzere ülkenin ticaret hayatıyla ilgili konuları detaylı olarak anlatarak meclis üyelerinden gelen soruları yanıtladı.

ATSO heyeti son olarak Fas Uluslararası Mermer ve Doğal Taş Fuarı'nı da ziyaret etti. Burada bulunan Türk yatırımcıların standını ziyaret ederek görüşmelerde bulunan ATSO Başkanı Davut Çetin ve heyeti ayrıca Türk firmalarının Faslı yatırımcılar için düzenledikleri seminere de katıldı.

ATSO Meclis Üyelerinin Fas Çıkarması

ATSO Meclis Üyelerinin Fas Çıkarması

ATSO Meclis Üyelerinin Fas Çıkarması

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim