• BIST 9949.1
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 25 °C

ATSO Başkanı Çetin, Enflasyon Verilerini Değerlendirdi

ATSO Başkanı Çetin, Enflasyon Verilerini Değerlendirdi
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Aralık ayında Mevsimin etkisi ile klasik Antalya enflasyonunun yaşandığını...

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Aralık ayında Mevsimin etkisi ile klasik Antalya enflasyonunun yaşandığını söyledi.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan 2015-Aralık ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Çetin açıklamasında şunları kaydetti: "2015 Aralık ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,21, Yİ-ÜFE'de yüzde -0,33 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 8,81, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 5,71 olmuştur.

Bir önceki aya göre en büyük artış gıda ve alkolsüz içeceklerde Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 1,24 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 0,53 ile ev eşyası ve yüzde 0,45 ile çeşitli mal ve hizmetler gruplarında gerçekleşmiştir. Giyim ve ayakkabı grubunda ise yüzde 1,98 ve ulaştırma grubunda yüzde 0,57 oranında düşüş gözlenmiştir. Yıllık bazda ise en yüksek artışların sırasıyla yüzde 13,23 ile lokanta ve oteller, yüzde 11,56 ile eğlence ve kültür ve yüzde 11,00 çeşitli mal ve hizmetler gruplarında gerçekleştiği görülmektedir".

ARALIK AYI ZAM ŞAMPİYONU SİVRİ BİBER

Aralık ayında en yüksek artış gösteren ürünün yüzde 34,31 ile sivri biber olduğunu hatırlatan ATSO Başkanı Çetin şöyle devam etti:

"Sivri biberi yüzde 30,75 ile patlıcan izlemiştir. En fazla düşüş ise yüzde 24,30 ile portakal, yüzde 13,66 ile kivi ve yüzde 7,60 ceket (kadın için) olmuştur. Mevsim etkisi ile klasik Antalya enflasyonu yaşandı Aralık ayı enflasyonu beklentilerin üzerinde gerçekleşmiş olsa da kış koşullarının sebze fiyatlarına etkisinden dolayı klasik Antalya enflasyonunun yaşandığını söyleyebiliriz. TÜFE'de aylık gıda enflasyonu yüzde 0.30 olarak gerçekleşmiş, giyim ve akaryakıt fiyatlarında düşüş etkisiyle aylık TÜFE artışı yüzde 0.21'de kalmıştır. Önümüzdeki aylardan itibaren ürün arzının artması ve ihracatın yavaşlamasıyla birlikte gıda enflasyonu düşmeye başlayacaktır. 2016'da çift haneli enflasyon riski gündemde olacak Bununla birlikte çekirdek enflasyonun çift haneye yaklaşması, döviz kuru artışı etkisinin devam etmesi ve daha önemlisi asgari ücret artışı nedeniyle çift haneli enflasyon riski 2016 yılında gündemde olacaktır. Yıllık yüzde 8.81 TÜFE artışına gıda grubu 2.64, kira-konut bakımı-su grubu 1, otomobil fiyatları 0.98, lokanta-otel grubu 0.92, ev eşyaları 0.85, giyim 0.66 katkı yapmış olması, yıllık enflasyonun son dört yılın en yüksek enflasyonuna ulaşması, döviz kuru kaynaklı genel eğilime ve ayrıca enflasyon katılaşmasına işaret etmektedir."

Çetin, "Yİ-ÜFE ise 2015 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde -0,33, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,71, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,71 olmuştur. Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,92 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,27 düşüş, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,52 düşüş ve su sektöründe yüzde 1,05 artış olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki aya göre endekslerin en fazla düşüş gösterdiği alt sektörler; kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde -9,75), ham petrol ve doğal gaz (yüzde -7,73), metal cevherleri (yüzde -1,99) alt sektörleridir. Buna karşılık tütün ürünleri (yüzde 2,23), suyun toplanması, arıtılması ve dağıtılması (yüzde 1,05) ve içecekler (yüzde 0,97) bir ay önceye göre endekslerin en fazla arttığı alt sektörler olmuştur. Emtia fiyatlarındaki küresel düşüş enflasyonu frenledi ÜFE'de enerji fiyatlarının aylık yüzde 9, yıllık yüzde 18 düşmesi, petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki küresel düşüş Türkiye'de enflasyonu frenleyici etki yapmış, hatta enflasyonda sert bir çıkışı önlemiştir. Gıdada aylık yüzde 0.54, yıllık yüzde 11 oranındaki fiyat artışı dışında döviz kuru artışına bağlı olarak tekstil, metal, motorlu taşıtlar, makine-teçhizat, mobilya, kağıt gibi gruplarda da yıllık bazda çift haneli artışlar gerçekleşmiştir" dedi.

Türkiye'nin yüzde 8.81 enflasyon oranıyla 50 büyük ülke arasında dünya sekizincisi olduğunu hatırlatan ATSO Başkanı Davut Çetin, "IMF küresel fiyat endeksine göre dolar bazında son bir yılda gıda fiyatları yüzde 18, metal fiyatları yüzde 27, petrol ve sınai girdi fiyatları yüzde 30 düşmüştür. Bu dönemde Türkiye yüzde 8.81 enflasyon oranıyla 50 büyük ülke arasında dünya sekizincisi konumundadır. Maliye politikasının yanı sıra sektörel-yapısal politikalara da ihtiyaç var TÜFE ve ÜFE'de bu sonuçlar, 2016 yılının enflasyon-faiz oranı-kur alanında sorunlu başladığını, enflasyonla mücadelede para politikasının yetersiz kaldığını, maliye politikasının yanı sıra sektörel-yapısal politikalara da ihtiyaç duyulduğunu bir kez daha göstermektedir. Hükümetin eylem planında yem ve gübrede KDV düşürülmesi gibi önlemler doğru önlemlerdir, girdi maliyetlerini yükselten bütün vergilerin aynı biçimde ele alınması gereklidir. Merkez Bankasına güveni azaltan tutum ve demeçlerden kaçınılmalıdır. Tekelleşme yaşanan sektörler, lojistik sektörü başta olmak üzere maliyetler ve rekabet gücü üzerinde doğrudan etkili sektörlerde yapısal reformlar geciktirilmemelidir. Diğer taraftan 2016 yılında enflasyon kadar asgari ücret artışı ve turizmde yaşanacak olası daralma nedeniyle istihdamda da sorun yaşayacağımız görülmektedir. Bu nedenle önümüzdeki günlerde Anayasa değişikliği gündeminin ekonomiyi bir kez daha ikinci plana atmamasına da ayrıca dikkat edilmelidir.

"ANTALYA OLARAK 2016 YILINDA KORKUMUZ ENFLASYON DEĞİL, İSTİHDAM OLACAK"

Antalya olarak 2016 yılında korkumuz enflasyon değil, istihdam olacak Batı Akdeniz Bölgesi TÜFE oranı, aylık bazda yüzde 0,18 ve yıllık bazda yüzde 8,84 olarak gerçekleşmiştir. Bölgemizde ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre sırasıyla en yüksek artış yüzde 1,17 ile ev eşyası, yüzde 1,13 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 0,62 ile lokanta ve oteller harcama gruplarında olmuştur. Yıllık enflasyonda ise en yüksek artış yüzde 16,00 ile lokanta ve oteller, yüzde 12,38 ile eğlence ve kültür ve yüzde 12,11 ile ev eşyası gruplarında gerçekleşmiştir" diye konuştu.

Batı Akdeniz Bölgesinin enflasyon aylık bazda Türkiye ortalamasının altında, yıllık bazda ise ortalamanın üzerinde kaldığını belirten Çetin, "Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda on yedinci sırada, yıllık bazda ise on üçüncü sırada yer almıştır. Antalya olarak 2016 yılında korkumuz enflasyon değil, istihdam olacaktır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim