• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C

Atlas düştü

Atlas düştü
Airbus’ın Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim etmeden önce İspanya’nın Sevilla kentinde test uçuşunu yaptığı stratejik nakliye uçağı A 400M Atlas dün düştü. Airbus personeli en az 4 kişi öldü.

İSPANYA’nın güneybatısında Sevilla Havaalanı yakınında dün 13.00 sıralarında ilk test uçuşunu gerçekleştiren stratejik nakliye uçağı Airbus A400M Atlas kalkışından hemen sonra iddiaya göre teknik bir arıza verdi. Kaptan pilot, kuleye acil durum bilgisi verip geri dönmeye çalıştı ancak başarılı olamadı. Sola doğru keskin yatışta hızla irtifa kaybeden uçak, bir kola fabrikasının arazisine düştü. Tümü Airbus personeli 8 kişinin bulunduğu 23 numaralı askeri uçakta en az 4 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi de ağır yaralandı. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, kazada ölenlerin İspanyol uyruklu olduğunu açıklarken, kaza sonrası kaybolan diğer 3 kişinin bulunması için de çalışma başlatıldı.

10 tane alınacaktı

Nedeni henüz tespit edilemeyen uçak kazasıyla ilgili Airbus’tan, “Türkiye için imal ettiğimiz MSN23 numaralı A400M Sevilla’da düştü. Olayla ilgili kriz masası oluşturuldu. Kazayla ilgili daha fazla bilgi geldiğinde sizlerle paylaşacağız” açıklaması geldi. Türk askeri kaynaklar da, düşen uçağın testten geçseydi bu yıl içinde Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edileceğini doğruladı. Test uçuşunda Türk personelin bulunmadığı belirtildi. Türkiye, Avrupa Müşterek Silahlanma ve İşbirliği Teşkilatı (OCCAR) ile ana yüklenici Airbus Defence & Space ile 2003’te imzaladığı geliştirme ve tedarik sözleşmesi kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin nakliye uçağı ihtiyacını karşılamak üzere 10 adet Airbus A400M uçağı almaya karar vermişti. Bu kapsamda Türkiye’nin 2018 yılı sonuna kadar alacağı 10 uçaktan ilki geçen yıl mayıs, ikincisi de aralık ayında teslim edilmişti.

UÇUŞLARI ASKIYA ALINDI

Hürriyet’in edindiği bilgiye göre, Türkiye, İspanya’dan gelen kaza haberi üzerine söz konusu iki uçağın uçuşlarını bir süreliğine askıya aldı. Türkiye’nin elindeki uçakların da yeniden kontrolden geçirilip test edilebileceği belirtiliyor.
İspanyol Havalimanı Dairesi AENA, kazanın ardından Sevilla Havaalanı’nın kapatıldığını, tüm uçuşların Malaga ve Jerez havalimanlarına yönlendirildiğini açıkladı.

12 Mayıs 2014’te dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilk A400M’yi teslim almıştı. Gül’e Genelkurmay Başkanı Necdet Özel eşlik etmişti.

Kaza yerinde bulunan bir arama-kurtarma görevlisi, El Pais gazetesine “uçağın kül olduğunu” söyledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim