• BIST 9942.91
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 25 °C

Atılım Üniversitesi ’Sayp’ Kapsamında Savunma Sanayi Firmalarıyla Protokol İmzaladı

Atılım Üniversitesi ’Sayp’ Kapsamında Savunma Sanayi Firmalarıyla Protokol İmzaladı
Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, "Bizim pırıl pırıl gençlerimiz sayesinde, bu sadece bizim değil başka ülkelerinde belki,...

Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, "Bizim pırıl pırıl gençlerimiz sayesinde, bu sadece bizim değil başka ülkelerinde belki, Amerika Birleşik Devletleri ya da başka benzer ülkelerin bilim hayatları gelişti, zenginleşti. Biz ise sadece doktoralı elamanlar kazanmış olduk sonuç itibarıyla. O da gönderdiğimiz kişiler eğer geri döndüyseler ya da dönerlerse. O açıdan lisansüstü programların sadece yurt dışında değil, yurt içinde de desteklenmesi son derece önemli" dedi.

Atıllım Üniversitesi, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın Savunma Sanayi İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) kapsamında Askeri Elektronik Sanayi (ASELSAN), FNSS Savunma Sistemleri, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), Roket Sanayi ve Ticaret A.Ş. (ROKETSAN), TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TAI) ve TUSAŞ Motor Sanayi A.Ş. (TEI)'den oluşan 5 savunma sanayi firması ve bir kurum ile işbirliği protokolü imza töreni gerçekleştirdi.

"CİDDİ BİR ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ OLMAK İSTİYORUZ"

Program öncesi protokol hakkında bilgi veren Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, "Üniversitelerin önemli görevlerinden bir tanesi de araştırma yapmaktır; sadece eğitim vermek değil. Dolayısıyla Atılım Üniversitesi olarak biz de bu konuda oldukça iddialıyız. Ciddi bir araştırma üniversitesi olmak istiyoruz. Araştırma üniversitesi olmanın önemli koşullarından bir tanesi de güçlü lisansüstü programları olması ve bu lisansüstü programlarında da nitelikli öğrencinin öğrenim görmesidir ancak bu sayede araştırmalar ortaya çıkar, yayınlar, projeler ortaya çıkar" ifadelerini kullandı.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve firmalarla yapacakları anlaşmaların kendilerine yeni bir kapı açacağını belirten Prof. Dr. Üçtuğ, "Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın ön ayak olduğu, Savunma Sanayi İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı var. Biz bugün 6 firmayla TAI, TEI, ROKETSAN, ASELSAN, MKEK ve FNSS ile ortaklaşa lisansüstü programları yürütmek için, tez çalışmaları yapmak için bir anlaşma gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.

"TEZLER DOĞRUDAN SAVUNMA SANAYİNİN İHTİYACI OLAN KONULARDA OLACAK"

Bu anlaşma sonucunda firmaların üniversitede yürütülen lisansüstü çalışmalara ortak olacaklarını kaydeden Prof. Dr. Üçtuğ, firmaların kendi çalışanlarını bu programlara kaydettireceklerini ve yazılan tezlerin gelişi güzel konulardan seçilmemiş olacağını, doğrudan Savunma Sanayi'nin ihtiyacı olan konularda olacağını vurguladı. Prof. Dr. Üçtuğ, firmalara çok büyük bir katkı sağlanmış olacağını, üniversitelerin de nitelikli araştırmalar yapılabilir hale geleceğini belirtti.

"HEM ÜNİVERSİTEMİZ İÇİN HEM FİRMALAR İÇİN SON DERECE YARARLI BİR PROGRAM"

"Ülkemiz başka ülkelerde olduğu gibi büyük destekler vererek lisansüstü eğitimlerini almak için gençleri yurt dışına gönderiyor" diyen Prof. Dr. Üçtuğ, "Bunlar için de çok ciddi paralar, dövizler yurt dışına aktarılıyor. Bu anlaşmalar sayesinde Savunma Sanayinin ihtiyaç duyduğu elemanların yetişmesi için Türkiye'deki üniversiteler devreye girmiş olacak. Sonuç olarak hem üniversitemiz için hem firmalar için son derece başarılı, yararlı bir program" şeklinde konuştu.

"BİZİM PIRIL PIRIL GENÇLERİMİZ SAYESİNDE ABD YA DA BAŞKA BENZER ÜLKELERİN BİLİM HAYATLARI GELİŞTİ, ZENGİNLEŞTİ"

Prof. Dr. Üçtuğ, imza protokolü kapsamında yaptığı konuşmasında ise, "Atılım Üniversitesi araştırmaya ve lisansüstü programlara çok büyük önem veriyor. Tabi lisansüstü eğitimin bir başka boyutu var, bu da üniversitelerin desteklenmesi. Atılım Üniversitesi özünde bir vakıf üniversitesi. Vakıf üniversitesi olduğu için de bir kaynağa ihtiyacı var; lisans ya da lisansüstü programlarını sürdürebilmek için. Ülkemizde bu açıdan bir bakıma da bir çelişki hep yaşandı ve yaşanageldi. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak, uzman elemanlar yetiştirmek için, öğretim görevlileri yetiştirmek için, doktoralı kişiler yetiştirebilmek için bu kişileri yıllardır ve yıllardır yurt dışına eğitime gönderdik. Bunun için bütçelerimizden çok büyük paralar ayırdık ve bekledik ki bu kişiler gitsinler, doktora eğitimlerini tamamlasınlar, yurda geri dönsünler. Tabi bu süreç içerisinde bilgi üretmeyi, bilim üretmeyi ve bu üretilen bilimin dünyanın hangi toplumuna yarayacağını çok göz önüne almadık. Bizim pırıl pırıl gençlerimiz sayesinde, bu sadece bizim değil başka ülkelerin de belki, Amerika Birleşik Devletleri ya da başka benzer ülkelerin bilim hayatları gelişti, zenginleşti. Biz ise sadece doktoralı elamanlar kazanmış olduk sonuç itibarıyla. O da gönderdiğimiz kişiler eğer geri döndüyseler ya da dönerlerse. O açıdan lisansüstü programların sadece yurt dışında değil, yurt içinde de desteklenmesinin son derece önemli olduğunu hep düşündük, ifade ettik. Bugün aslında bu konuda belki de bir devrime de tanıklık ediyoruz. Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın öncülüğünde, ülkemizde de lisansüstü çalışmalar ve tezler desteklenecek" değerlendirmesinde bulundu.

"SAVUNMA SANAYİ İÇİN ARAŞTIRMACI YETİŞTİRME PROGRAMINA ATILIM ÜNİVERSİTESİ'NİN DAHİL OLMASI GERÇEKTEN ÇOK ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI"

Programın faydalarından bahseden Prof. Dr. Üçtuğ, "Oldukça kazan kazan modeli ve programı bu. Çünkü Savunma Sanayimizin gelişimi nitelikli elemanlara bağlı. Bu kişilerin lisans eğitimiyle sınırlı kalmaması gerekiyor, uzmanlaşmaları, araştırma yapmaları gerekiyor. Kişiler için önemli çünkü kendi değerlerine bu şekilde değer katacaklar. Savunma Sanayi İçin Araştırmacı Yetiştirme Programına Atılım Üniversitesi'nin dahil olması ve Savunma Sanayi alanında bu kadar önde gelen firmalarla işbirliği protokolleri imzalıyor olması gerçekten çok önemli bir dönüm noktası" diye konuştu.

Protokol sonrası programa katılan firma temsilcilerine, Rektör Üçtuğ tarafından plaket takdim edildi.

Atılım Üniversitesi ’Sayp’ Kapsamında Savunma Sanayi Firmalarıyla Protokol İmzaladı

Atılım Üniversitesi ’Sayp’ Kapsamında Savunma Sanayi Firmalarıyla Protokol İmzaladı

Atılım Üniversitesi ’Sayp’ Kapsamında Savunma Sanayi Firmalarıyla Protokol İmzaladı

Atılım Üniversitesi ’Sayp’ Kapsamında Savunma Sanayi Firmalarıyla Protokol İmzaladı

Atılım Üniversitesi ’Sayp’ Kapsamında Savunma Sanayi Firmalarıyla Protokol İmzaladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim