• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Asya borsalarında bu hafta

Asya borsalarında bu hafta
Çin'de Şanhgay bileşik endeksi bu hafta yüzde 2,72 gerilerken, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 2,03 değer kazandı.

Bu hafta gelişmekte olan piyasalarda Ukrayna'da yaşanan siyasi olayların etkisi gözlenirken, Asya borsalarında dalgalı bir seyir izlendi. Japonya ve Çin gibi bölge ekonomisine yön veren büyük ekonomilerin borsaları değer kaybetti, Hindistan ise bu hafta Asya'da en fazla yükselen borsa oldu.

Çin yuanın dolar karşısındaki kayıplarının öne çıktığı bu haftada, yuanda artan volatiliteye karşı politika yapıcılardan herhangi bir müdahale beklentisinin olmaması Şangay bileşik endeksini etkiledi. Pazartesi günü yuanı 6,1189 dolara sabitleyen ülke merkez bankası, haftanın son işlem gününde 6,1214 dolara sabitledi. 

Şangay bileşik endeksi, Çin'de bankaların emlak sektörü başta olmak üzere, lokomotif sektörlere yönelik kredileri kıstığına ilişkin çıkan haberlerin etkisiyle, pazartesi günü yüzde 1,8 ile sert düştü. Endekste, son 3 gündür yükselişler yaşansa da hafta başındaki kayıplarını telafi edemedi ve bu dönemde kayıpları yüzde 2,72'yi buldu. 

Japonya'da bu hafta yoğun veri akışı izlendi. Özellikle bugün açıklanan ve beklentilerin üzerinde gelen verilere rağmen, Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan siyasi gerginlikle yatırımcıların güvenli liman arayışlarını hızlandırarak yene de yönelmeleri nedeniyle, ülke para birimi dolar karşısında değer kazandı. İhracatçıları desteklemek amacıyla zayıf yen politikasını destekleyen ülkede, yendeki güçlenme Nikkei endeksinde düşüşlerin yaşanmasına yol açtı. Yen, dolar karşısında bu hafta yüzde 0,6 oranında yükseldi. Hafta içinde 15 bin puanın üzerine çıkan Nikkei endeksi bu seviyelerde tutunamadı ve haftayı yüzde 0,2 kayıpla tamamladı.

Güney Kore'de bu hafta açıklanan verilere göre, ülkenin ocak ayı cari fazlası 3,61 milyar dolar ile önceki seviyesinin oldukça gerisinde kaldı. Mevsimsel düzeltilmiş cari fazla ise söz konusu dönemde 7,53 milyar dolar oldu. Dolar/Güney Kore Wonu paritesi bu hafta yüzde 0,5 değer kaybetti. Kospi endeksinin bu haftaki kazançları ise yüzde 1,13 oranında gerçekleşti.

Hindistan'da bu hafta açıklanan verilere göre, ülke 2013 yılı Ekim-Aralık döneminde yıllık yüzde 4,7 oranında büyürken, bu rakam beklenti ve önceki seviyesinin gerisinde kaldı. Rupi'nin dolar karşısında yüzde 0,6 değer kaybettiği haftada, Sensex endeksi ise 20 Şubat'tan başlayan yükselişini sürdürdü. Endeks, yüzde 2,03 oranında değer kazanarak Asya'da bu hafta en fazla yükselen borsa oldu.

Söz konusu dönemde Hong Kong'da Hang Seng endeksi ise hafta başında düşüşler yaşasa da hafta içinde kayıplarını telafi ederek yüzde 1,19 oranında değer kazandı.

 "Ukrayna'nın piyasalar için belirsizliğin kaynağı" 

AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan AMP Capital Yatırım Stratejisi Başkanı ve Başekonomist Shane Oliver, Ukrayna'nın piyasalar için belirsizliğin kaynağı olduğunu belirterek, "Ukrayna'nın problemleri küresel ekonomik büyüme için tehdit oluşturmada çok spesifik. Temel risk değeri olarak göz önünde bulundurulan, bunun Batı ülkeleri ve Rusya arasında bir nevi bazı çekişmeleri tetiklemesi" dedi.

Hafta boyunca Çin'de para piyasası oranlarının düşmesi ve yuandaki değer kayıplarının bir miktar karışıklık yarattığının gözlendiğini kaydeden Oliver, "Ancak bu ikisi de sadece normal piyasa yankısı olabilir. Çin Merkez Bankası, volatilitenin olabileceğini ve tek yönün yükseliş olmadığını hatırlatmayı sağlayabilir" değerlendirmelerini yaptı.

Oliver, Japonya'da ise bu hafta açıklanan faaliyet verileri, işsizlik oranı ve perakende satışların beklentilerin üzerinde geldiğini anımsatarak, ana endişelerin yaklaşan satış vergilerindeki artışın gelecekteki talebi ne derecede etkileyeceği etrafında oluştuğuna dikkati çekti.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim