• BIST 9871.97
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C

Asgari ücrette ikinci randevu 18 Aralık'ta

Asgari ücret tespit komisyonu ilk toplantısını yaptı. Toplantının ardından 18 Aralık'ta Türk-İş'te, 23 Aralık'ta da TİSK'te yeniden bir araya gelme kararı alındı.

Gelecek yıl için çalışanlara uygulanacak asgari ücret seviyesini belirlemek üzere Çalışma Bakanlığı, TİSK ve Türk-İş'ten oluşan komisyon ilk toplantısını gerçekleştirdi. Komisyon, bu ay boyunca gerçekleştireceği toplantıların ardından en geç ay sonunda 1 Ocak 2014'ten itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek.

Toplantının açılışında konuşan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, AK Parti hükümetleri döneminde asgari ücret belirlenirken, anayasanın asgari ücretin belirlenmesinde ülkenin ekonomik durumu ve geçim şartlarının göz önünde bulundurulmasının gerektiği hükmüne azami özen gösterildiğini belirtti ve şöyle konuştu:

"Aralık 2002'de 250 lira olan brüt asgari ücret, bugüne gelindiğinde yüzde 307 artışla 1,021 liraya; nette yüzde 336 artışla 803 liraya yükselmiştir. Aynı dönemde enflasyon artışının yüzde 152 olduğu göz önüne alındığında, asgari ücrete bakışımızın anayasal çerçevede nasıl gerçekleştiğini görmek mümkün."

Türk-İş: Yüzde 5+5 artış bile anlam ifade etmez

Türk-İş Heyet Başkanı ve Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise, son 10 yılda yapılan artışın enflasyonun üzerinde olduğu görüşünün doğru ancak eksik olduğunu belirttiği konuşmasında, "Ülkede 2000 yılından sonra yaşanan ekonomik kriz, asgari ücretin satın alma gücünü geriletmiştir. Reel olarak gerileyen asgari ücreti temel alarak hesaplama yapılması doğru bir yaklaşım değildir" dedi.

Irgat, 2014 yılı için öngörülen yüzde 3+3'ün değil, yüzde 5+5 artışın bile anlam ifade etmeyeceğini belirterek, "Bugün günde 26.79 lira olan asgari ücretin; 27.70 veya 28.24 lira olması, çalışanların geçim şartlarını insan onuruna yakışır düzeye getirmekten uzaktır" diye konuştu.

Irgat, artışın "geçim şartları yaklaşımı" dikkate alınarak hesaplanmasını ve belirleme yapılırken yaklaşık 1,700 lira seviyelerinde olan en düşük devlet memuru maaşının dikkate alınmasını talep ettiklerini söyledi.

TİSK: Çalışanın eline geçecek net ücrete ek artış sağlanmalı

TİSK Heyeti Başkanı Metin Demir de işverenler adına yaptığı konuşmada, gelecek yıl büyüme hızının kalkınma ihtiyacı açısından yetersiz kalacağını, şirketlerin istihdam yaratma ve ücret ödeme kapasitelerinin zayıf kalmaya devam edeceğini söyledi ve "Asgari ücretteki artışlar, ücretler genel seviyesini, üretim maliyetlerini ve işsizlik başta olmak üzere ekonomik dengelerin tamamını etkilemektedir" dedi.

Demir, asgari ücrette brüt artıştan çok, asgari ücret üzerindeki vergi ve sigorta prim yüklerinin azaltılması yoluyla çalışanın eline geçecek net ücrete ek artış sağlanması
gerektiğini söyledi.

OVP'de yüzde 3+3 olarak öngörüldü

2014 Yılı Programı'nda asgari ücretin gelecek yılın Ocak ve Temmuz aylarında yüzde 3'er artırılması öngörülürken; emekli aylıklarının ise enflasyon tahminine göre Ocak ve Temmuz aylarında sırasıyla yüzde 2.85 ve yüzde 2.36 oranında artırılması öngörülüyor. OVP'ye göre, 2014 enflasyonunun yüzde 5.3 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.

Komisyon geçen yıl, 2013 asgari ücretine geçen yılın OVP'sinde öngörülen yüzde 3+3 zammın üstüne çıkarak, ilk altı ay için yüzde 4.05, ikinci altı ay için yüzde 4.38 zam yapılmasına karar vermişti.

Bugün itibarıyla asgari ücret, 16 yaşından büyük bekar işçi için brüt 1,021.5 lira, net 803.63 lira olarak uygulanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçiler adına Türk-iş ve işçi işverenleri adına TİSK'in beşer temsilcisinden oluşan komisyon, eşitlik halinde Çalışma Bakanı'nın tespit ettiği komisyon başkanının oyu çoğunluk sağlayıcı şekilde karar veriyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını 18 Aralık'ta gerçekleştirecek.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim