• BIST 10218.58
  • Altın 2444.587
  • Dolar 32.193
  • Euro 34.7877
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Aşçı: “İnternetten Satılan Erken Boşalma İlaçlarına Dikkat”

Aşçı: “İnternetten Satılan Erken Boşalma İlaçlarına Dikkat”
Erken boşalmanın dünyada cinsel aktif erkeklerin yüzde 40'ını etkilediğini ifade eden Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim...

Erken boşalmanın dünyada cinsel aktif erkeklerin yüzde 40'ını etkilediğini ifade eden Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Aşçı, internet ortamı ve aktarlardan sağlanan ilaçların ciddi yan etkilerinin olabileceğini söyledi.

Türkiye dahil, dünyadaki erkeklerin ortalama 5.4 dakikada boşaldığını ifade eden Prof. Dr. Ramazan Aşçı, erken boşalmanın daha çok genç cinsel aktif erkeklerde görüldüğünü söyledi. Erken boşalma-boşalmanın geciktirilememesinin; endişe, sıkıntı, hayal kırıklığı, cinsel ilişkide özgüven kaybı gibi negatif kişisel sonuçlara neden olduğunu belirten Aşçı, erken boşalmanın eşler arasında boşanmaya kadar gidebilen, kişiler arası bir sorun oluşturabileceğini söyledi. Erken boşalma tedavisinin kanıta dayalı olarak üroloji ve cinsel tıp konusunda deneyimli psikiyatri uzmanları tarafından yapılmasının uygun olacağını açıklayan Aşçı, internet ortamı ve aktarlardan sağlanan ilaçların ciddi yan etkilerinin olabileceğine dikkat çekti.

ERKEN BOŞALMA ŞEKİLLERİ

Erken boşalmanın ortaya çıkış durumuna göre yaşam boyu ve kazanılmış olarak iki grupta incelendiğini belirten Prof. Dr. Ramazan Aşçı, ayrıca doğal değişken ve erken boşalma benzeri boşalma bozukluklarının da olduğunu söyledi. Prof. Dr. Aşçı, "Yaşam boyu erken boşalma ilk cinsel deneyim ile başlar, boşalma süresi partner değişikliği ve zamana göre değişmeden bir dakikanın altındadır. Bazı erkekler ön sevişme sırasında, vajinal girişten önce veya vajene dokunduğunda boşaldıklarından yakınırlar. Her ilişkide ve her partnere karşı gelişmektedir. Yaşlanma ile olguların yüzde 30'unda boşalma süresi daha da kısalmaktadır. Kazanılmış erken boşalma ise normal boşalma deneyimi olanlarda sonradan başlar ve giderek şiddetlenebilir. Boşalma süresi genellikle üç dakikanın altındadır. Görülme sıklığı düşüktür. Genellikle prostatit gibi ürolojik, hipertiroidi gibi endokrin ve psikolojik hastalıklara bağlı gelişir. Doğal değişken erken boşalma sürekli olmayan ve düzensiz erken boşalma nöbetleri ile karakterizedir. Ejakulasyon(boşalma) her zaman kısa sürede olmaz, bazı durum ve partnerlere karşı erken olmaktadır. Görülme sıklığı yüksek olan bu erken boşalma tipi patolojik bir durum olarak kabul edilmez, cinsel performansın normal bir değişkeni olarak kabul edilir. Erken boşalma benzeri boşalma bozukluğunda kişilerin boşalma süreleri normal sınırlarda (3-6 dakika) veya daha da uzatabilme yetileri olmasına karşın, boşalma sürelerinin çok kısa olduğundan yakınırlar. Görülme sıklığı yüksektir ve kişinin kendisinin kabul ettiği subjektif bir boşalma bozukluğudur. Bu tip boşalma bozukluğu gerçek tıbbi bir patolojinin semptomu veya gelişimi olarak kabul edilmez" dedi.

GÖRÜLME SIKLIĞI

Erken boşalmanın dünyada cinsel aktif erkeklerin yüzde 40'ını etkilemekte olduğunu ve en sık adölesan(ergen) ve genç erişkinler tarafından bildirildiğini ifade eden Prof. Dr. Ramazan Aşçı, "18 yaş sonrası genç erkeklerde yüzde 30 oranında görülmektedir. Türk Androloji Derneği'nin yaptığı araştırmada Türkiye'de erken boşalma sıklığı yüzde 20 olarak bulunmuştur. Türkiye'de yaşam boyu erken boşalma yüzde 2.3, kazanılmış (edinsel) erken boşalma yüzde 3.9, doğal değişken yüzde 8.5 ve erken boşalma benzeri bozukluk yüzde 5.1 olarak görülmektedir. Erken boşalma ile sertleşme sorunu (iktidarsızlık) birlikte görülebilir. Erken boşalma çoğu zaman bir sertleşme bozukluğunu maskeleyebilir. Erken boşalması ve sertleşme bozukluğu olan kişilerde öncelikle iktidarsızlığın tedavisi yapılır. Erken boşalmanın önemi cinsel ilişkide partner uyumsuzluğu ve kişilerde sıkıntı oluşturmasıdır. Yaşamı tehdit eden bir durum değildir" diye konuştu.

TEDAVİ YÖNTEMİ

Erken boşalma tedavisine değinen Prof. Dr. Ramazan Aşçı, "Tedavide davranış değiştirme, ilişki sırasında penisin sıkılması (squeeze) ve solandırma-başlatma (stop-start) teknikleri, penis üzerine lokal anestetik kremler veya spreylerin sürülmesi ve seratonin geri alım inhibitörü (SSRI) ilaçları kullanılabilir. Uzun etkili SSRI'lerin ciddi yan etkilerinin olması nedeniyle, günümüzde erken boşalmanın tedavisi için sadece kısa etki süreli bir SSRI olan "dapoxetin'in kullanılması onaylanmıştır. Erken boşalma tedavisi kanıta dayalı olarak üroloji ve cinsel tıp konusunda deneyimli psikiyatri uzmanlarından yapılması uygundur. İnternet ortamı ve aktarlardan sağlanan ilaçların ciddi yan etkilerinin olabileceği unutulmamalıdır" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
    Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim